Ardahanlı muhasebeci Ömer Türkoğlu konu hakkında muhabirimize yaptığı açıklama da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla uygulamaya koyduğu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerini uyararak, gerekli cihaz ve modül kayıt işlemlerinin 30 Nisan tarihine kadar tamamlanması gerektiğini hatırlattı.
Türkoğlu, “Ülkemizde kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kapsamında 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği” ile akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele edilmesi amacıyla UTTS kurulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Bu kapsamda; Akaryakıt pompalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO), Pompa tabancalarına Tabanca İletişim Modülü (TİM), Taşıtlara ise Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale getirildi” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların hak kaybı yaşamaması için gerekli başvurularını 30 Nisan 2025 tarihi mesai bitimine kadar yapmaları gerektiğinin altını çizen Ömer Türkoğlu açıklamasının devamında ise şunları aktardı, “Araç sahipleri ve akaryakıt istasyon işletmecilerinin cezai müeyyidelerden kurtulmak için UTSS kapsamında tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor” dedi.
UTTS NEDİR? KİMLER İÇİN ZORUNLUDUR?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), ticari araçlar ve akaryakıt sektörü için yasal bir zorunluluktur. İşletmelere ait tüm ticari araçların, yakıt alımlarını belgelemek ve kayıt altına almak amacıyla UTTS sistemine başvuru yaparak dahil olmaları gerekmektedir. Bu zorunluluk, kiralık araçlar ve şirket filolarını da kapsamaktadır. UTTS Montajı şu şirketler için zorunludur:
Vergi Mükellefi Araç Sahipleri: Akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilikler.
Şirket Filoları: Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil edilen tüm şirket araçları.
Akaryakıt İstasyonu İşletmecileri: En az bir pompa ünitesine UTTS donanımı monte etmekle yükümlü olan akaryakıt istasyonları.
Kamu Kurumları: Resmi taşıtları bulunan ve akaryakıt alımlarını denetlemek zorunda olan kamu kuruluşları.
Lojistik ve Taşımacılık Şirketleri: Filo yönetiminde şeffaflığı sağlamak ve yasal uyumluluğu yerine getirmek isteyen lojistik ve taşımacılık firmaları.
Yorumlar
Kalan Karakter: