Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan mükelleflerin aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapıldığını açıklayan Ardahanlı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ömer Türkoğlu, gazetemizi ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu.
Türkoğlu, e-Defter ve e-Fatura’nın mükellefin yıllık cirosuna göre belirlendiğini, muhasebecilerin bu konuda mükelleflerin cezai duruma kalmamaları için üzerine düşen görevleri harfiyen yerine getirdiğini söyledi.
Vergi ödemelerinin 01.01.2020 tarihinden itibaren Vergi Dairelerine ve Devlet bankalarına yatırılacağını söyleyen Türkoğlu, e-Arşiv konusunda da bilgilendirmelerde bulundu.
Türkoğlu, Mali Müşavirler esnafa her türlü bilgiyi aktardığını ancak, esnaf temsilcilerinin bu konulardan bihaberdar olduğunu ve esnafı yeterince bilgilendirmediği iddiasında bulundu.
TÜRMOB ve bağlı meslek odalarının bu konuda çalışma yaptığını hatırlatan Türkoğlu: “Esnaf temsilcileri bu konuda bir bilgilendirme ve çalışma yapıp yapmadığını bilmiyoruz. Esnaf Odaları mükelleflere çağrı yaptı mı? Bu konuda esnaflara eğitim ve seminer verdi mi? Ardahan’da esnaf odaları nerede?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Ardahan’ın ger geçen kan kaybettiğini, göçün süreklilik arz ettiğini belirten Türkoğlu, “Ardahan’da ulusal market zincirine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Şimdi Esnaf Odası Başkanına soruyorum, Ardahan’da kaç tane ulusal market açıldı? Siftah yapmadan kepenk kapatan esnafın durumu ortadadır. Son yıllarda mantar gibi artan ulusal marketlerin önüne geçmek için nasıl bir çalışma yapıyorlar? İlimizde bulunan küçük esnaflar, ulusal marketlerle rekabet edemiyor. Açılan her ulusal market küçük esnafı bitirirken, göçün de hızlanmasına neden oluyor. Ardahan’da yaşayan vatandaşlarımız Ardahanlı esnaflardan alış veriş yapsınlar, yerel esnafa sahip çıksınlar. Yaşadığımız toplumda eskiden mahalle bakkallarıyla halk arasında anlatılamayacak derece güzel bir ilişki vardı. Bu iletişim sayesinde toplumda esnaf ve halk arasında diyalog, dayanışma ve samimiyet mevcuttu. Ancak ulusal marketler şehrin her köşesinde açılması ve her geçen gün sayısının artması ile beraber başta küçük marketler, küçük dükkânlar, manavlar, kırtasiyeler, oto aksesuarcılar ve zücaciyeler olmak üzere birçok işyeri iflasın eşiğine geldi. Bu da toplumda büyük bir sıkıntıyı beraberinde getirdi. Yukarıda bahsettiğimiz meslek gurupları artık iş yapamaz duruma geldi. Bu nedenle onlarca esnaf iş yerini kapatmak durumunda kaldı. Temennimiz inşallah bu sorunların çözülmesidir. Aksi halde bir iki yıl sonra Ardahan’da esnaf bulmak zor olacaktır. Çünkü yaşanan koşullar göz önüne alındığında küçük esnafın rekabet etme şansı kalmıyor” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: