Deneyap Türkiye Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. 2023 yılı sonunda 15.910 öğrenci aktif olarak eğitim aldığı atölyelerde günümüze kadar 2.700 öğrenci mezun oldu. Şu anda 139 atölye ve 262 derslikte 20.000'den fazla öğrenciye eğitim veriliyor.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, öğrenci seçim süreci E-Sınav, Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama ve Uygulama Sınavı olmak üzere üç aşamadan oluşur. Başvuran adaylar, bu aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra atölyelerde eğitim almaya hak kazanıyorlar.
E-Sınavda, adayların muhakeme, veri okuma ve yorumlama gibi ölçülüyor. Bilginin yanı sıra becerinin ölçüldüğü bu sınavda adaylara Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültürün toplam 40 soru soruluyor.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, ortaokul ve lise düzeyinde olmak üzere iki farklı düzeyde eğitim veriyor. Eğitim süreci, proje derslerinin ilk 24 ay ve takımlar döneminin yer aldığı son 12 ay olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Atölyelerde yüz yüze verilen dersler arasında Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji bulunurken, çevrim içi eğitimler arasında Yazılım Teknolojileri, Siber Güvenlik ve Yapay Zeka yer alıyor.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, ücretsiz olarak sunulan 36 ay süren eğitimlerle gençlerin teknoloji alanında bilgi ve deneyim kazanmalarını sağlıyor. Öğrenciler, eğitimleri boyunca proje festivallerine katılarak kazanırken, mentorları eşliğinde TEKNOFEST gibi ulusal ve uluslararası yarışmalara katılıyorlar. Ayrıca teknik ve görsel geziler, piknik ve kamp programları gibi etkinliklerle sosyal gelişimlerine de katkı sağlanıyor. Başvurular www.deneyap.org ve www.t3kys.com adreslerinden yapılabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter: