Türkiye’de faaliyet gösteren Arap medya mecraları da dikkate alınarak gerçekleştirilen araştırma, Türk ve Arap medya mensuplarının değerlendirme ve tespitlerinde ilginç sonuçlar çıktı.
Araştırmanın alan uygulaması, 19-27 Mart 2022 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmaya, 18 yaş üzeri 804 Türk ve Arap medya çalışanı katılmış ve CASI (Bilgisayar Destekli Kendi Kendine Görüşme) tekniği ile gerçekleştirildi.
ARAPLARLA İLGİLİ HABERLERİN KAYNAĞI SOSYAL MEDYA OLDU
Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 21’i kadınlardan oluştu. Türk medyasında Araplarla ilgili haberlerin objektif ve tarafsız olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 26, taraflı ve sübjektif olduğunu düşünenler ise yüzde 41 civarında çıkarken, Arap dünyası ile ilgili haberleri sosyal medya ve internetten takip ettikleri katılımcıların %53’ü sosyal medyadan, yüzde 38’i TV’den yüzde 37’si internet haberlerinden, yüzde 19’u gazete ve dergi gibi süreli basılı yayınlardan, yüzde 10’u Araplara ait medya kuruluşlarının internet sitelerinden ve yüzde 5’i de radyodan takip ettiğini söyledi.
AK PARTİYE KARŞI OLANLARDA ARAP ALGISI OLUMSUZ ÇIKTI
Öte yandan Araştırma katılımcılarına göre, Türkiye’de faaliyet gösteren medya mecralarında Araplara yönelik en olumsuz yayınları ise sırasıyla AK Parti Hükümetine muhalif olan medya mecraları, Fox TV, Halk TV, Sözcü, Cumhuriyet Gazetesi ve SKY News Arabic gibi kanalların yayınladığı ortaya çıktı.
TÜRKİYE'YE YÖNELİK OLUMLU HABERLER KATAR'DAN
Katılımcıların yaklaşık yarısına göre, Arap dünyasından Türkiye’ye yönelik en olumlu haberleri Katar, en olumsuz haberleri ise Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye yapmaktadır. Katar’ın olumlu haber yapmada yüksek bir imaja sahip olmasında Al Jazeera kanalının bölgesel ve küresel alandaki yayın politikasının önemli bir payının olduğu söylenebilir.
AKP'NİN SURİYE POLİTİKASINA DESTEK ÇIKTI
Türkiye Hükümetinin Araplarla ilgili dış politikası katılımcıların yaklaşık 82’si tarafından olumlu karşılarken, olumsuz karşılayanların oranı %7’di olarak ölçüldü. Benzer şekilde Türkiye Hükümetinin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikası da %78 oranında olumlu bulundu.
Araştırmanın en ilginç kısmı ise, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Araplarla ilgili dış politikasını ‘olumlu’ karşılayanların oranı %81,3, ‘olumsuz’ karşılayanların oranı %7,2’dir. Fikir belirtmeyenlerin oranı ise %11,5 olarak ölçüldü.

Yorumlar
Kalan Karakter: