Koza Altın Madeni şirketinin Göle ilçesi Büyükaltunbulak köyünde siyanürlü altın arama ruhsatının iptal edilmesi için mücadele eden Göle Doğa ve Kültürel Varlıkları Koruma Dernek başkanı aynı zamanda muhabirimiz olan Ömer Turan, ”Yeşil Göle Dönmesin Çöle” sloganı ile çıktığı mücadelesini yargıya taşıdı.
Göle Doğa ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Ömer Turan yaptığı açıklamada; “Göle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bir yer. Meralarımız çok kaliteli ve vasıflı. Dava açtığımız Koza Altın’a ruhsatlı maden sahası, tam dört köyün ortak mera arazisini kapsıyor. Koza Altın projesinde, bölgeden çıkaracakları cevheri taşıyıp başka bir yerde işleyeceklerini, yani siyanürlü üretim kısmının Göle’de yapılmayacağı söyleniyor ama tüm patlatmalar, cevher çıkarma faaliyetleri Göle’de, insanlarımızın hayvancılık yaptığı meralarda gerçekleştirilecek. Proje alanının içinde, madencilik alanlarının 150 metre yakınında evler var. Bu projeler gerçekleşirse hayvanlarımızı bir daha meraya çıkaramayacağız. Koza projesinin süresinin üç yıl olduğu belirtiliyor. En iyi ihtimalle, üç yıl boyunca burada çalışıp cevheri çıkaracaklar, geride bir savaş alanı bırakıp gidecekler. Merasını yitirdikten sonra Göle halkı ne yapacak? Ne yapacağı belli; maden gittikten sonra Göle halkı da buradan göç etmek zorunda kalacak“ dedi.
Bölge halkının bir diğer endişesi de, Kura Nehrine kaynaklık eden yeraltı ve yüzey su kaynaklarının kirlenmesi. Madencilik faaliyetleri için yapılacak sondajların ve bölge madenciliğe açılırsa gerçekleştirilen patlatmaların su kaynaklarını etkileyeceğinden endişe duyduğunu belirten Turan, Kura Nehrini besleyen derelerin zarar görmesi halinde ise Ardahan’ın tüm su kaynaklarının kirleneceğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: