Temmuz ayında başlanan ve Ağustos ayının sonuna kadar devam eden ot biçme döneminde, sabahın erken saatlerinde kalkarak çayırlara inen tırpankeş çiftçiler, hayvancılığın vazgeçilmezi olan çayır bitkilerini kışa yetiştirmek için var güçleriyle çalışıyorlar.
ÇAYIRDA TIRPANA DEVAM
Özel bir kabiliyet gerektiren tırpankeşlik, özellikle kayaların bulunduğu çayırlarda, maharetli bilekler isterken, bazı çiftçiler bu ihtiyaçlarını tırpankeş kiralayarak gideriyorlar. Günlük 50 ile 70 TL arasında kiralanabilen tırpankeşler, yeterli işgücü bulunmayan çiftçilerin can simidi haline gelirken, Ardahan’daki kimi çiftçiler ise, çayırlarını bütün aile fertlerinin katılımıyla biçiyorlar. Ardahan dışından gelen tırpankeşlerin adeta akın ettiği Ardahan çayırlarında, ot biçme hareketliliğinin Ağustos ayı sonuna kadar devam ettiği öğrenilirken, çiftçilerin büyük bir bölümünün, biçerek balya haline getirdikleri çayır bitkilerini pazarladıkları kaydedildi.
IRGAT ÇALIŞTIRMA GELENEĞİ
Ardahan’daki tırpankeşler, yılın bu dönemlerinde bölge illerinde rahatlıkla iş bulabildiğini söyleyerek, günlük 50 ile 70 TL arasında değişen ücretlerle çalıştıklarını söyledi. Özellikle Ardahan’ın çayır bitkilerinin bolluğuyla ün yapmış bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Bölgenin diğer illerine göre, Ardahan’da çayır bitkileri çok daha yoğun. Araziler de geniş olunca, çiftçilerin kendi kendilerine biçme imkanları olmuyor. Bu yüzden dışarıdan tırpankeş kiralanabiliyor. Biz de Ardahan’ın çeşitli köylerinde götürü iş tutup, evimize ekmek götürüyoruz.” diye konuştular.
TIRPAN ÇEKMEK MAHARET İSTER
Tırpankeş, tırpan çekmenin maharet isteyen bir meslek olduğunu anlatarak, “Tırpan çekme işi her babayiğidin harcı değildir. Düz çayırda tırpan çekmek ayrı kabiliyet, taşlık alanda tırpan çekmek ayrı maharet ister. Kolları güçlü olmayan tırpankeşler, iş yaparken çok çabuk kesilir ve yorulurlar. Bu nedenle çayır biçmek için herkes eline tırpan alamaz.” şeklinde konuştular.