TİGEM’E 100 MİLYONLUK YATIRIM
Yayınlanma :
19.09.2021 20:57
Güncelleme :
19.09.2021 20:57


Türkiye’de ilk akıllı daire üreten Göleli iş insanı Fahri Altun’un sahibi olduğu Altun Grup Hayvancılık A.Ş. tarafından 45 yıllığına kiralanan işletmede büyük yatırımlar başladı. Altun, yeni projeler, TİGEM’in etrafına açılan su kanalı ve hayvancılık konusunda yapacağı yatırımlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Ardahan Haber Merkezi’nin hafta sonu ziyaret ettiği TİGEM’i gezdiren Altun, işletmenin kısa-orta ve uzun vadeli yatırım programlarını gazetemiz aracılığıyla kamuoyu ile paylaşırken, “Bizim para pulla işimiz yoktur. Allah bize verdi, bizde halkımızın hizmetine sunacağız. Malda mülkte Allah’ındır. TİGEM’in 2 yıl içerisinde çehresi değişecek. Şu an 50 kişi istihdam ediyoruz, bu sayı önümüzdeki yıllarda 200 kişi olacaktır. Baba ocağına vefa borcumuzu ödemeye geldik. Büyük yatırımlarla TiGEM'i bölgede en büyük hayvancılık üssü yapacağız. Sadece halkımız bize inansın ve güvensin” dedi.
TİGEM’DE YENİ BİR SİSTEM KURUYORUZ
6 buçuk milyon metrekaresi tarla ve çayırdan, geri kalanı meradan oluşan yüz ölçümü 14 milyon metrekarelik TİGEM'in devir süreci ile ilgili bilgi veren Fahri Altun; "Bu yılın Temmuz ayında tamamını Altun Grup Hayvancılık A.Ş. olarak kiraladığımız Göle TİGEM 11 tane yönetim binası, 7 tane hayvan barınağı, 1 tane mezbaha, 1 tane küçükbaş hayvan barınağı ve 14 milyon metrekare alana sahip Göle’nin 4/3'nü kapsayan büyük bir alanda işe başladık. Bunun için yeni bir sistem kurmak zorundayız. Eski sistemi yıkıp yeni bir sistem kurmakla işe başladık. Örneğin, bütün ahırları elden geçirip, Hollanda sistemi gibi insan eli değmeden tümüyle entegre bir sistem kuruyoruz. Yine 2 Bin Metrekare kapalı alanda bir yem deposu yaptık. Burada üretilen ürünleri Türkiye ve Avrupa pazarına ulaştıracağız” ifadesini kullandı.
TİGEM’İ ALMASINDAKİ AMAÇ
Göle TİGEM’in işletme hakkını 45 yıllığına alan Altun, “Firma olarak bizim bu işletmeyi almadaki amacımız; çok para kazanalım değil. 'İnsan Ölür, Eseri Kalır" anlayışını hedef almış bir kardeşiniz olarak, biz burada bir eser bırakmak istiyoruz. Değerli bir siyasi büyüğümüzün Göle'ye bir yatırım yapın çağrısı üzerine geldik. Amacımız illa yüksek kar elde edelim olmayacak, bölgemize baba ocağımıza bir çivi çakmak ve insanlarımızın yararlanacağı bir eser bırakmak. Tarım ve hayvancılık sektöründe olmadığımız için işe başlamadan önce nasıl faydalı oluruz diye bir çalışma neticesinde ilimizde yatırımlarımızın bir kısmını aktarma kararıyla gelmiş olduk" açıklamasında bulundu.
ALTUN; BÖLGEYE YENİLİKLER GETİRECEĞİZ
İşletme olarak bölgede tarım ve hayvancılık sektörüne yenilikler getireceğini söyleyen Fahri Altun; “Bölgemizde halen daha tarım ve hayvancılık, eski usuller ile yapılmaktadır. Bu anlayış verimli bir üretimi engelliyor. Biz burada yenilikler getireceğiz. ARGE çalışmasını yapıp başarılı olan tüm konularda vatandaşlarımıza da eğitim vereceğiz. İkinci bir olay ise, besi hayvanlarının silaj ile beslenmesi durumunda daha verimli olduğudur. Bölgemizdeki hayvanlarımız maksimum 5 litre süt verirken, cinsi iyi bir hayvan ve iyi bir beslenme ile bunu 6-7 katına çıkarmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Biz gelecek sene hem kendi işletmemizde kullanmak hem de talep eden vatandaşlarımıza minimum bir kar ile silaj üretip vermek istiyoruz. Bizim zaten buraya gelme amacımız, Ardahan’ımıza faydalı büyük projeler kazandırmaktır. Gelecek sene çiftçilerimize, yem, ilaç, tohum ve veterinerlik konusunda faydalı olacağız. Aynı zamanda 150 adet damızlık boğayı köylerimize ücretsiz verip, ot ve yem ücretini de biz karşılayacağız” dedi.
GÖLE TİGEM’DE ARGE ÇALIŞMASI İLE İŞE BAŞLANDI
İşletmeyi devralmasıyla birlikte Göle Merkez’de bin büyükbaş hayvan alarak yola çıktıklarını belirten Altun; “İşletmeyi devir alırken burası ile ilgili kendimize bazı hedefler koyduk. İlk önce yıllarca işletilmediği için her tarafı harabeye dönmüş, tesis içerisindeki binaların tadilat ve yeni müştemilatlarını yapmaya başladık. Bir taraftan da bu yılı boş geçirmemek için ARGE çalışmaları kapsamında yöreye uygun hayvan yemi için 100 dönümlük bir tarlada ekim yaptık. Tabi yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle bu çalışmamız sekteye uğradı. Bu nedenle bu çalışmamızı gelecek sezon yeniden yapıp, toprak ve iklim koşullarına en uygun ve verimli hayvan yemini nasıl elde edebiliriz bunu öğrenmek istiyoruz. İşletme çok büyük bir alan üzerine kurulu olduğu için alanda neler yapabiliriz diye mühendis arkadaşlarımız bazı raporlar hazırladı. Bu raporlar doğrultusunda burayı yeniden ayağı kaldırıp, Göle’mize ve bölgemize katkı sunmak istiyoruz. Kısa vadeli programımızda bu yıl çoğu ilçemizden olmak üzere bin adet büyükbaş hayvan alımı gerçekleştirdik” dedi.
KISA-ORTA VE UZUN VADELİ YATIRIM PROGRAMI BELİRLENDİ
Şu anda 50 kişinin istihdam edildiği işletmede, iki ila beş yıl içerisinde 3 bin büyükbaş hayvan kapasitesine; Daha sonraki 5-10 yılda ise 5 bin büyükbaş hayvan ile yıllık 100 milyon lira katma değer sağlayacak bir işletme olacaklarını söyleyen Altun; “Bildiğiniz gibi GÖLE TİGEM Cumhuriyetimizin ilk yıllarında bölgede büyük hedefler gözetilerek açılmış bir işletme idi. Uzun süre atıl durması hem ilimizin, ilçemizin hem de bölgemiz için kayıp yıllar olmuştur. Biz ALTUN GRUP olarak bu işletmeyi kuruluş aşamasındaki ilkeler doğrultusunda hazırlamış olduğumuz yatırım programı çerçevesinde çalışmalarımıza başladık. Amacımız 5 yıl sonra bu işletmenin en az 5 bin büyükbaş hayvan kapasitesine ulaşmaktır. Bunun için çalışma arkadaşlarımız ile birlikte tüm mesaimizi buraya harcıyoruz. Burası tam anlamıyla çalışmaya başladığında bölgemize ekonomik olarak çok büyük bir katma değer sağlayacaktır. Ve ülkedeki en büyük ve verimli işletmelerinden biri olacaktır” açıklamasında bulundu.
SULAMA SİTEMİ İÇİN KANAL PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ, KURAK GEÇEN YILLARDA DA AYNI VERİM ALINACAK
TİGEM arazisinin kenarına açılan su kanalı hakkında kamuoyundaki bilgi kirliğini ortadan kaldırmak için neden kanal açtıklarını da söyleyen Altun; "Kamuoyunda ciddi bir bilgi kirliği var, belki birazda eksiklik bizde. Biz bu kanalı insanlara anlatamadık. Açtığımız kanalın iki amacı var biri yer altı sularından faydalanmak. İkincisi, işletmemizi Tarım Bakanlığı esaslarına göre çiftlik statüsü alması için izole etmektir. Bu işletmenin tam kapasite çalışması için sulama sisteminin mutlaka olması gerektiği yaptığımız ARGE çalışmalarında ortaya çıkmıştır. Kuraklık tehlikesini de göz önünde bulundurarak bu kanala entegre olacak 5 adet sondaj sistemi ile sürekli bu kanalı dolu tutmak olacak. Biz İşletme olarak su ihtiyacımızı bu kanaldan karşılarken aynı zamanda komşu araziler ve çiftçilerimizde bu sulama kanalından bir kuruş ödeme ve masraf yapmadan kullanılabileceklerdir. Kanalı bu büyüklükte yapmamızın amacı da bu kanaldan herkesin faydalanmasıdır. Yoksa bize yetecek su miktarı 1x1 metre kare olmasına rağmen biz bunu iki katı büyüklükte ve arazimizin diğer araziler ile hemen sınırına yaparak bu suda diğer arazi sahiplerinde faydalanmasını düşündük. Bölgemizde kuraklığı kader olarak göremeyiz. Yeraltı sularından faydalanarak kuraklığın zararlarını minimuma indireceğiz” diye konuştu.
GÖLE TİGEM’E 100 MİLYONLUK YATIRIM YAPILACAK
Ardahan’ın Göle ilçesinde atıl durumdayken büyük bir sorumluluk alarak işletmeyi yeniden faaliyete sokan ALTUN GRUP A.Ş. Firması Sahibi Fahri Altun, TİGEM’de yapacakları yatırım miktarını açıkladı. Altun; “Buradaki işletmemiz, uzun vadeli bir işletme olduğu için ana omurgasını üçayaklı bir proje ile hayata geçireceğiz. Birinci ayağı Göle ilçemizdeki TİGEM, burayla ilgili biz 100 milyonluk bir yatırım yapacağız, bir diğer ayağı ise Kırklareli’ndeki işletmemiz olacak, projemizin üçüncü ayağı ise İstanbul Avrupa Yakası olacaktır. Toplam bu üçayaklı proje için 300-350 milyonluk bir yatırım yapacağız" dedi.
GÖLE’NİN TEK MEZBAHANESİ HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEK
İşletme bünyesindeki ilçenin tek mezbahanesinin hijyenik koşullarda kasaplara ve çiftçilere hizmet vermeye devam edeceğini söyleyen Altun; “Mezbahanemizin kapasitesi günlük yaklaşık 45-50 hayvan kesip parçalama kapasitelidir. Mezbahane hizmeti olarak haftada iki gün, hayvan pazarının açık olduğu günler hizmet sunmaya devam ediyor. Göle'de haftalık 10-15 hayvan kesim kapasitesi olmasına rağmen biz işletme olarak burayı haftada iki gün açık tutuyoruz. Ayrıca özel bir durum olması halinde de yine mezbahanemizi vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Hijyenik bir ortamda yapılan kesimler buradaki soğuk hava depolarımızda dondurulduktan sonra yine kendi aracımız ile etleri istenilen adreslere ulaştırıyoruz" açıklamasında bulundu.
FAHRİ ALTUN KİMDİR?
Göle TİGEM işletmesini devralan Altun Grup Hayvancılık A.Ş. ve kendisi hakkında ise şunları söyledi; “Göle Esenyayla köyünde doğdum. 11 yaşında İstanbul'a çıktık. Eğitimimin bir kısmını burada bir kısmını ise İstanbul'da tamamladım. Biz Altun ailesi olarak yaklaşık 40 yıldır İstanbul’daydık. Yeni döndük. İstanbul’da ne iş yapıyorsunuz sorunuzu ise kısaca şöyle anlatayım. Altun Ailesi olarak ana faaliyetimiz inşaat ve hijyenik torba üretimidir. İnşaat sektöründeki çalışmalarımızda Türkiye'de ilk 'AKILLI DAİRE' projesini hayata geçirdik bununla beraber tekstil sektöründe SUNVISION A.Ş. olarak hijyenik torba üretimi ile yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunun yanında eğitim sektöründe 450 engelli öğrencimizin eğitim aldığı Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Rehabilitasyon Okulumuz ile hizmet vermekteyiz. Altun Ailesi olarak yaklaşık 1000 kişiye iş imkanı sunmaktayız. Ülkemize katkısı olacak işler yapmayı amaçladık her zaman, bugün bu nedenle buradayız” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: