Kongre Caddesi üzerinde bulunan ve tüm hazırlıklarını tamamlayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ardahan İl Koordinatörlüğü, Kurum İç Denetimi, Ulusal Akreditasyon Denetimi ve AB Komisyonu Yetki Devri denetimi süreçlerini de tamamlayarak proje alımı için çağrı süresini bekliyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Ardahan İl Koordinatörü Levent Demiral, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak üzere 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen ve 18 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5648 sayılı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile kurulmuştur. Bu kanun ile tarım sektörümüzün gelişmişlik düzeyinin ve tarımsal nüfusumuzun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyumunun sağlanması hedeflenmektedir. Anılan kanunla kurulan Kurumumuz, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyon tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacaktır" dedi.
Ardahan Halkına ve çiftçisine IPARD (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) kapsamında destek olmaya ve hizmet vermek için tüm hazırlıkların tamamlandığını Gazetemize açıklayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ardahan İl Koordinatörü İnşaat Mühendisi Levent Demiral, Yerel potansiyel ve kaynaklara dayalı olarak kırsal ekonominin rekabet gücünün yükseltilmesine çalıştıklarını söyledi.
Gelir ve istihdam imkânlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının ve örgütlenme düzeyinin geliştirilmesini uygulayacağımız program ve projelerler arasında olduğunu açıklayan Demiral: "Bu kapsamda Fiziki ve sosyal altyapı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve Kırsal çevrenin, doğal ve kültürel varlıkların korunarak geliştirilmesi suretiyle kırsal toplumun refahının artırılması hedeflenmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ardahan İl Koordinatörlüğümüz, 2011 yılı Ağustos ayı içerisinde diğer 21 il koordinatörlüğü ile birlikte kurulmuş olup, personel alımını tamamlanmasına müteakip 02.04.2012 tarihinde tüm personellerinin katılımıyla fiilen göreve başlamıştır. Yeni kurulan İl Koordinatörlüğümüz yukarıda bahsedilen program çerçevesinde proje alımı ve hibe verilmesi işlemlerine belirli aşamalar geçildikten sonra başlaması gerekmektedir. Bu aşamalar Kurum İç Denetimi, Ulusal Akreditasyon Denetimi ve AB Komisyonu Yetki Devri denetimi süreçlerini kapsamaktadır" dedi.
Ardahan İl Koordinatörlüğü bu denetim süreçlerinin ilk ikisinden başarı ile geçmiş olup, son olarak 14-16 Kasım 2012 tarihleri arasında AB Komisyonu Denetçileri tarafından denetlenmiştir diyen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ardahan İl Koordinatörü İnşaat Mühendisi Levent Demiral, "Bu denetimin de başarıyla geçilmiş olduğu Komisyon Denetçileri tarafından tarafımıza bildirilmiştir. Komisyonun resmi raporlama süreci devam etmekte olup Akreditasyon Denetim Sonuç Raporunun gönderilmesi beklenilmektedir. Bu rapora göre Merkez Teşkilatımız tarafından proje alımı için talimatlandırma yapılacak ve çağrı ilanına çıkılması sağlanacak, bu suretle de Ardahan Halkına ve çiftçisine IPARD (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) kapsamında destek olmaya ve hizmet vermeye başlanacaktır" diye konuştu.
Bu destek kapsamında belirtilen konular ve gösterilecek faaliyetler hakkında da bilgi veren Demiral: "Süt ve Et üreten tarımsal işletmeler (Kanatlı dahil) Kanatlı Eti İşleme Tesisi, Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, Süt toplama tesislerinin kurulması, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlen-dirilmesi ve geliştirilmesi, Kırmızı Et Kesimhane, Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, Kırmızı Et İşleme Tesisi, Kırsal turizm, Kanatlı Eti Kesimhane ve Kültür balıkçılığının geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlere %65'e varan hibe desteğinde bulunacağız" diye konuştu.