Artan maliyetler, projelerdeki yetersizlik ve geçtiğimiz yıldan miras kalan şap hastalığının etkileri Ardahanlı çiftçileri üretim yapamaz hale getirdi.
Nüfusunun büyük bir bölümünün geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı Ardahan’da, 2026 yılına dair açıklanan tarımsal üretim kapasitesi beklentilerin çok altında kaldı. Sektör temsilcileri ve üreticiler, özellikle bölgenin en temel ihtiyacı olan yem bitkisi projelerinin eksikliğine dikkat çekiyor. 2025 yılının somut bir başarı hikâyesi yazılmadan kapatıldığı iddia edilirken, 2026 planlamasının zayıf kalması "üretim durma noktasına mı gelecek?" sorusunu akıllara getirdi.
GİRDİ MALİYETLERİ ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR
Tarım İl Müdürlüğü'nün sessizliği koruduğu bu dönemde, çiftçinin en büyük kâbusu ise girdi maliyetleri oldu. Geçtiğimiz yıla oranla fiyatı katlanan üretim maliyetinin ana kalemlerinde fiyatlar tavan yapmış durumda. Hayvancılığın merkezi olan kentte, yem fiyatları besiciyi kara kara düşündürüyor. Gözler şimdi Tarım İl Müdürlüğü’nde. Üreticiler, bu yüksek maliyetleri sübvanse edecek veya düşürecek hangi projelerin hayata geçirileceğini merakla bekliyor.
ŞAP HASTALIĞININ ACI BİLANÇOSU
Geçtiğimiz yıl bölgeyi etkisi altına alan şap hastalığı, sadece hayvan kaybına yol açmadı; etkileri bu yılın üretim verilerine de ağır darbe vurdu. Hayvancılık işletmelerinden gelen son raporlar durumun ciddiyetini ortaya koydu. Hastalık sonrası hayvanlarda gebe kalma oranları ciddi oranda düştü. Gebe hayvanlarda ise "atık" olarak tabir edilen yavru kayıpları, geçen yıla göre rekor seviyeye ulaştı.
Sektör temsilcileri ve üreticiler, tarım müdürlüğü başta olmak üzere kalkınma ajanları ve diğer bileşenlerin acil bir eylem planını devreye sokmasını beklerken, gerekli adımların atılmaması durumunda Ardahan’da hayvancılık sektörünün önümüzdeki birkaç yıl içinde büyük bir kırılma yaşaması bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: