Ardahan’da yaşanan başıboşluğa dikkat çeken Akçay, öncelikle Ardahan’ın il olmasında emeği geçenlerin adını okudu ve onlara teşekkürlerini sundu. Akçay, ‘Sahipsiz Ardahan sevdalıları’ diye konuşmasına giriş yaparken katılımcılardan büyük alkış aldı. Buraya davet ettiğimiz ve davetimizi kırmadan gelen bütün hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Hiç kimseyi ayırt etmeden, siyasi parti gözetmeksizin, bu memlekette yaşayan evi ve iş yeri burada olan kardeşlerimizi davet ederek var olan sorunlarımıza çare aramaya çalışıyoruz” dedi.
Konuşmasında sık sık Ardahan’ın unutulduğunda, sahip çıkılmadığından dert yanan Akçay, Ardahan’ın artık Kars ve Erzurum’un gölgesinde olan ve kaderine terk edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı Ardahan’da büyük holdingler ve şirketler yok. Hepimiz para piyasasına kurban olup, yok olup gideceğiz. Bir atılım yapacağımız zaman bu atılımları yapacak bürokratik zeminimiz yok diyen Akçay sözlerini şöyle sürdürdü:
12 AY KARI KIŞI ÇEKEN BİZ, BİRİLERİ KAYMAĞINI YİYİP KAÇMAYA BAKIYOR
Ardahan’da bazı çevreler sadece çıkarları için iş yapıyor. Çıkarları sona erince kazancını alıp kaçmaya bakıyor. Peki bizler! Bu memleketi terk etmeyerek suç mu işliyoruz yoksa memleketimize sahip mi çıkmaya çalışıyoruz. Böyle densizlik olamaz. Geçenlerde gözüme bir şey ilişti. Baktım ki; Ardahan’ı tanıtan kitapçıkları Serhat Kalkınma Ajansı yapıyor. Ardahan’da esnaf yok mu? Ardahan Ticaret Odası ne işe yarıyor.
Orada yazılanları ben 1997’de yazdım. Kendim bastırdım. Hem de Ardahan’da, Ardahanlı esnafa bastırdım. O zamanki derneklere dağıttım. Ardahan Ticaret Odası’na da bunları dağıttım. Yaptırdığım bu kitapta; Ardahan’ın Tarihi, Turizm, sosyo-kültürel alanlarını, etnik yapısını, coğrafyasını ve gelir kaynakları ile ilgili neler yapılabileceğini o zamandan beri masaya yatırmıştım. Şimdi değişen ne var? Sadece bol bol laf üretiyoruz.
Ardahan’da ekonomik olarak ciddi sıkıntılar baş gösteriyor. Bakınız geçtiğimiz aylarda bir kardeşimiz yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle hayatına son verdi. Bu kardeşimiz Ardahan’a büyük yatırım yapmıştı. Tüm parasını işletmesi için kullandı. 6. Bölge dediler devlet buraya hibeler, yatırımlar veriyor dediler kardeşimiz kredisini ödeyemedi. Böyle giderse bizler de bu kardeşimiz gibi son noktaya geleceğiz.
SINIR KAPILARINI İYİ KULLANMAMIZ GEREKİR
Ardahan’ı Orta Asya coğrafyasına bağlayacak sınır kapımız açılacak. İki tane sınır kapısı olan şehre akıllı yatırımlar yapmamız gerekir. Ticaretin merkez üssünün Ardahan olması gerekir.
ARDAHANLILARIN BİRLİK OLMASI GEREKİR
Neden biz bir araya gelip ortak bir şey yapmayalım ki! Öncelikle mevcut ürünlerimizin ne olduğu, piyasaya nasıl tanıtmamız gerektiğini iyi tespit etmemiz gerekir. Ardahan’ın temel para getirisi canlı hayvan olmalıdır. Canlı hayvan borsasını siyasilere bastıralım ve Ardahan’a taşıyalım. Bana hayalperest diyorlar ve ciddi bulmuyorlar. Göreceksiniz kurtuluş sözlerimde! Doğuya vatandaşlar mal almaya gelmiyor. Neden gelmiyor? Çünkü adam parasıyla mal alıyor birde başı belaya giriyor. Bu bizim ayıbımız.
ARDAHAN UZAYDAN İNMEDİ
Tarım üzerine bilmediğimiz birçok şey var. Bilinçli bir çalışma yok. Vatandaşımız tarlasına arpa yerine buğday ekiyor. Karadeniz bunu gerçekleştirdi. Ülkemizde birçok soğuk iklimde bilinçli çalışmalarla tarımda yol kat edilmedi mi? Ardahan’da da olacak biz yapacağız olacak.
YILLARCA HOLDİNGLERİN YÖNETİM KURULLARINDA YER ALDIM
Şimdi bazı çevreler diyorlar ki; Bu Kutluhan Akçay nereden çıktı. Ben yıllardır iş sektörünün içerisinde yer alıyorum. Ardahan’dan Doğu Anadolu’ya tarım makineleri sattım. Benden mal alanlarda yurt dışına mal sattı. Antalya ve Konya’da turizm işletmeciliği yaptım. 1000 yataklı otellerin işletmeciliğini yaptım. Ama düşündüğüm ve aklımdan çıkmayan bir şey var. Ben Ardahan çocuğuyum. Ve artık Ardahan’a kesin dönüş yapmaya karar verdim. Yatırım noktasında ve proje anlamında Ardahan’a farklı bir nefes yeniden diriliş olacağıma inanıyorum.
İSTANBUL DERNEKLERİ ARDAHAN ADINI KULLANMALARI ZORUMA GİDİYOR
İstanbul’da bazı dernekler var. Ardahan adına para topluyor. Ardahan adına gece düzenliyor. Kaz geceleri, kaşar geceleri. Gecelerde çok ciddi paralar toplanıyor. Ama geri dönüp bakıyoruz ki; bu paraların Ardahan’a dönüşümü olmuyor. Şimdi soruyorum o İstanbul derneklerine; Acaba Ardahan’a köy okullarına bir kütüphane yaptırdınız mı? Ya da Ardahan’dan herhangi bir öğrenciye burs verdiniz mi? Bunlara cevap veremiyorlar. Ardahan Dernekler Federasyonun değişmesine en çok ben sevindim. Çalışan ve Ardahan’ı düşünen bir STK’lar istiyorum.
ŞOV İÇİN BURADA DEĞİLİM
Herkes bu toplantının altında bazı çıkar çatışmaları arıyor. Asla Kutluhan Akçay her zaman Ardahan ve Ardahanlıların yanında olmuştur. Bir kez daha söylüyorum. Ticaret adını kullanan bazı kurumlar Ardahan için çalışmıyor üretmiyorsa Kutluhan Akçay tecrübelerini piyasaya sunacak ve cesareti olmayan işadamlarına ışık tutacak. Bu gece birliğimizi pekiştirip geleceğe sağlam adımlar atmak için buradayız.
BELEDİYENİN İHALELERİ NEDEN HEP YABANCILARIN
Ardahan’da yaşayan esnaflar kıt imkanlarla ayakta kalmaya çalışıyor. İlimizde bulunan yetkililer işsizliği önleyecek ve istihdamı artıracak yatırımlarda Ardahanlılara şans vermelidir. Bakınız Çöp ihalesini Mardinliler, Su ihalesini Batmanlılar alıyor. Sorum şu; Kardeşim Ardahan çocuğuna neden meydan vermiyorsun. Başkalarını zengin ediyorsun. Ardahan kendi mütehitini ve iş adamını neden ortaya çıkartmıyor. Bizler sorunları çözümleriyle masaya yatırmamız gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı. Akçay’ın konuşması ardından bazı esnaflar genel durum değerlendirmesi yaptı.