Boz, “1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işverenlerden çalıştırdığı sigortalının yaptığı işi yani meslek kodunu bildirmeyenler için sigortalı başına Aylık Asgari ücretin 1/10'u tutarında İPC uygulanmaya başlanacak. Ancak eski sigortalı için, örneğin Basın Müdürü olarak çalışan bir sigortalı aynı işyerinde uzun zamandır çalışıyorsa meslek kodu işverence tanımlanamamakta, talebi halinde manuel olarak memur eliyle yapılmakta ve bu durum periyodik olarak tekrarlanmaktadır. Meslek kodu bildirimi APHB ile her ay için bildirimde bulunulacaktır. Dolayısıyla işveren her ay için sigortalının mesleğini seçecektir. İdari para cezası işe giriş bildirgesi için değil APHB için uygulanacaktır. Bu nedenle eski ve güncel olmayan işe giriş bildirgelerinden dolayı ceza uygulanmayacaktır” dedi.
1 OCAK 2018’DE BAŞLIYOR
Yeni yılla birlikte devlet, artık kimin ne iş yaptığını bilecek diyen Boz: “1 Ocak 2018’den itibaren çalışanın meslek kodunu bildirmeyene ceza verilecek. Bu uygulama ile ilk kez, kimin ne iş yaptığı tam olarak bilinebilecek. Bugüne kadar çalışanının meslek bilgisini vermeyen birçok işyeri vardı ve bunlara ilişkin bir yaptırım da yoktu. 1 Ocak itibarıyla süreç başlayacak, esnafımızın bu konuda bilgi sahibi olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
HER MESLEK DALININ BİR KODU VAR
Uygulanacak yeni mevzuat hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulunan SGK Ardahan İl Müdürü Aziz Boz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm meslekler için belirlenmiş özel kod numaraları var. Bu numaralar üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirimde bulunulduğunda kurum, koda göre çalışanı gruplandırıyor. Bu gruplandırmayla hem kayıt dışılıkla, hem de gerçek ücretlerin saklanmasıyla mücadele edilmesi hedefleniyor. Ancak şu anda, çalışanın meslek kodu bildirilmediğinde, işverene uygulanan herhangi bir yaptırım yok. 2016 yılında çıkarılan torba kanunla, meslek kodu kuralına uymayan işletmelere para cezası verilmesi öngörüldü. Buna göre, “Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için, aylık asgari ücreti geçmemek üzere, meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına, asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası” uygulanacak. Cezai yaptırım, 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle uygulamaya girecek.”
PİYASANIN FOTOĞRAFI ÇEKİLECEK
Boz, Ocak ayıyla birlikte zorunlu hale gelecek olan meslek kodları üzerinden ücret sorgulaması yapılmasının ise kısa vadede planlanmadığını belirterek yeni mevzuatla ilgili şunları söyledi: “Ancak orta vadede, meslek grupları üzerinden kazançlara bakılması da söz konusu olabilecek. Halen 6 milyondan fazla kişi asgari ücretle çalışıyor. Bir doktor asgari ücretle çalışıyor. Bu normal koşullarda, hayatın olağan akışına aykırı. Tabii ki, piyasanın genel akışına müdahale edilemez. Ancak yine de bir doktor asgari ücretle çalıştırılıyorsa, ‘Neden bu rakam tercih edildi’ diye sorulabilir. Genel olarak ise meslek kodlarının SGK’ya bildirilmesiyle, çalışma hayatının fotoğrafı net bir şekilde çekilecek ve orta vadedeki politikaların oluşturulmasında bu fotoğraf sağlıklı veriler üretilmesini sağlayacak.”
Yorumlar
Kalan Karakter: