Ardahan’ın en başarılı Müdürleri arasına yer alan ve kurumda yaptığı başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken SGK İl Müdürü Aziz Boz yaptığı açıklamada, hükümetin SGK borçluları için yeni bir kolaylık sağladığını belirterek, süresi uzatılan yapılandırmadan tüm Ardahan halkının faydalanmasının menfaatine olduğuna vurguladı.
SGK, Ziraat Bankası ile anlaştı
Müdür Aziz Boz, Kanun kapsamından çıkmış iş yerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihi veya öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik primi ve idari para cezalarının asılları toplamı 50 Türk lirasını aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ve aslı ödenmiş feri alacaklardan 100 Türk lirasını aşmayacakların tahsilinden vazgeçildiğini hatırlattı.
Boz, “6183 sayılı kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş borçlar ile 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmış borçların kalan taksit tutarı talep halinde yapılandırılabilecektir. Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılarımızdan emeklilik şartlarını tamamlamış olup borç nedeni ile emekli olamayanların uygun şartlarda kredi alarak borçlarını ödeme imkânlarını sağlamak için Kurumumuz Ziraat Bankası ile bir anlaşma yapılmıştır” dedi.
Müdür Boz, Ardahan SGK İl Müdürlüğü’nün sosyal Güvenlik kurumları içerisinde başarı grafiği düzeyinde ön sıralarda yer aldığını belirterek, fiziki şartlar ve personel anlamında kurumunun son derece başarılı olduğunu dile getirdi.
YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar düzenleme kapsamında yer alıyor.
Hangi dönemdeki borçlar?
30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerini kapsıyor. Temmuz ve sonrasındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almayacak.
Borcun ne kadarı silinecek?
İdari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek.
Tamamen silinen borçlar var mı?
Vergi dairesine borcun tutarı 50 lira ve altındaysa bu tamamen silinecek. Vatandaş bu borcu ödemekten kurtulacak.
Ödemeler nasıl yapılacak?
Vatandaş borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurabilecek.
Kaç taksitle ödenebilecek?
Borçlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödenebilecek. 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödeme yapılabilecek.
Taksitler ödenmezse ne olacak?
Borçların bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilecek.
İlk ödeme ne zaman?
İlk taksit ödemesi kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit aralık ayında başlayacak.
Ne zamana kadar başvuru yapılacak?
Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 25 Kasım 2016 tarihine kadar başvurabilecek.
Ne kadar kişi yararlanacak?
Borcu olan 6,3 milyon kişi bu kanun hükümlerinden yararlanacak. Yapılandırılacak borç miktarı 90 milyar TL.