SERİNÇAYIR KÖYÜ, BİR HARFE KURBAN GİTTİ
Yayınlanma :
27.02.2021 14:24
Güncelleme :
27.02.2021 14:24


Başta Ardahan ve Göle olmak üzere bölgemizde Kadastro'nun ve bilirkişilerin hataları nedeniyle arazilerin büyük bölümü hazineye veya yanlış kişilere, yanlış köylere kaydedilmesi, zaman aşımına da uğraması nedeniyle büyük bir kaosun yaşandığını belirten Dağ, İnsanlar kendi çayır ve tarlalarını kendi yerleri sanarak ev ve ahır yaptıkları araziler daha sonra kendi yeri olmadığı ve hazineye kayıtlı olduğu öğrenilince mağdur olan çok sayıda kişinin olduğunu söyledi.
Bazen bilinçli ve bazen bilinçsiz yapılan çalışmaların olduğunu aktaran Acar Dağ, konu hakkında yaptığı açıklama şöyle: “Bilirkişilerin hazine nedir? Köy Orta malı nedir ne anlama geliyor? Araştırmadan şahitlik yapmışlar. Köy ortak malı değil, köy Orta malı denince köyün ortak malı zan edilerek tescillemişler, oysaki orta mal demek Kamu orta malı kamu tüzel kişilerine ve kamu yararına aittir. Devlete ait mallar ve Kamusal mallar olarak da adlandırılır. Devlet istediği birine kiraya verebilir veya başka bir köye tahsis edebilir. Benim çayır'ım diye bildiğiniz araziler orta mal olunca sizin olmuyor. Orta mal demek ortada kalan sahipsiz mal olunca devlet el koymuş.
Kendi köyüm olan Göle Serinçayır köyünde 2008 yılında gelen kadastro da yapılan yanlışı 2012 yılında fark ettik, zaman aşımına uğramadan düzeltilmesi için dava açtık, yıllardır mahkeme devam etmiş olsa da halen bir sonuca varılması zaman alacak. 2012 yılından günümüze kadar şahsım olarak çok araştırdım, defalarca sosyal medyada çağrı yaptım, zaman aşımına uğramadan yerlerinizi araştırın yanlışları düzeltin deneme rağmen kimse oralı olmadı, nasılsa ata dededen kalan yerimiz kim alacak diyenler şimdi işin ciddiyetini anladı ama iş işten geçti.
Gün geçtikçe ayrı bir sorunla karşılaştık, örneğin köy içinde yol olan yerler yol olarak gösterilmemiş, yayla yolumuz gösterilmemiş, Köprülü beldesinin arazisi Serinçayır köyüne kaydedilmiş ve itiraz süresi zaman aşımına uğramış düzeltilmesi için dava bile açılamıyor. Bu sadece bir örnektir birçok köyde daha büyük sorunlar var. Zaman aşımına uğramış tüm köyler dava bile edilemiyor.
Bu yanlışın düzeltilmesi için tek yol var kadastro iptali, bu durumun TBMM de yasalaşması ile mümkündür, bu konuda tüm hemşehrilerimizin desteği ile muhalefetin baskısı ile iktidar vekillerin duyarlılığı ile gündeme taşınması gerekmektedir. Bölgemiz mağdur, gün geçtikçe büyük sıkıntılar yaşanacak, köylere geri dönüşler olmayacak, memleket gün geçtikçe kan kaybedecek, bu duruma sesiz kalmayalım, mahkemeler bu sorunu çözemez. Tüm yetkililere çağrıdır tek yürek olalım topraklarımızı geleceğimizi bu kaostan kurtaralım. Ata dedemizden kalan yerlerimiz sahipsiz kalmasın.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: