“Türkiye’nin Pazarlanabilir, Turistik, Gastronomik, Ekonomik ve Kültürel Değeri Olan Yadigâr Lezzetleri” adlı kitabın yazarı, Balıkesir Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Dekan Yardımcısı hemşerimiz Dr. Öğr. Üyesi Binali Kılıç ve Trakya Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Bölüm Başkanı prof. dr. emel gönenç güler Ardahan ilimiz ile ilgili “Türkiye’de gastronomik Hediyeleşme: Serhat Şehri Ardahan Örneği“ adlı akademik çalışması başlattılar.
Dr. Öğr. Üyesi Binali Kılıç ve Prof. Dr. Emel Gönenç Güler’e göre; söz konusu çalışma Ardahan ilimizin ürünlerinin tanınmasına ve ekonomik bir değer kazanmasına katkı sunacaktır.
Çalışma hakkında gazetemize açıklamlarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Binali Kılıç: "Hediyeleşmenin insanlar arasında önemli bir bağ kurduğu ve bu bağı sürdüren önemli bir araç olduğu bilinen bir gerçektir. Hediyeleşmenin insanlar arasında kurduğu bu bağ toplumda birçok sorumluluğun, bilincin, komşuluğun, akrabalığın, onurun, gururun, duygu yoğunluğunun, gerçek dostluğun, kültürün, gelenek ve göreneklerin ve iyiliğin yaşatılmasına katkı sunmaktadır. Ayrıca, hediyeleşme yerel ekonomiye de büyük bir katkı sağlamaktadır. Ardahan ilimiz bu hediyeleşme ile ekonomik yönden faydalanmalıdır. Bu çalışmada ayrıntılı olarak gruplandırılan Serhat Şehri Ardahan iline ait gıda, tarım, hayvancılık ürünlerinden en çok hediye olarak verilen ve Ardahan’da misafirlere en çok ikram edilen yemeklerin neler olduğu ortaya çıkarılacaktır. Kuşkusuz bu bir farkındalık yaratacaktır" dedi.
Prof. Dr. Emel Gönenç Güler ise, "çalışmanın sonucunda, hediyeleşmede ve ikramda tercih edilen ürünlerin ekonomik değerinin arttırılması hedeflenmektedir' diyerek şunleri söyledi:
"Ayrıca bu ürünlerin hediyeleşmede bilinir olması ve ekonomik bir değer kazanması sonucunda internet alışveriş siteleri üzerinden satışının yapılabileceği gibi talep artışı ile bölgeye ekonomik katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte “derisi altın sarısı renginde” olan kaz eti ve diğer altın sarısı rengi olan “kaşar ve bal” Ardahan’ın en önemli gastronomik ürünü olarak ön plana çıkmaktadır. Türkiye Diplomasisine ve Siyasetine nezaket, değer ve anlam katan tek ürün “KAZ ETİ” dir. Türkiye siyasetinde “KAZ ETİ” çoğu zaman ziyaretin sebebi ve konusu olmuştur. Kaz Eti’nin gastronomik hediyeleşme aracı olarak kullanılması önemlidir. Bu önem; tarihsel, kültürel, sosyolojik, dinsel, bilgi, ekonomik, gastronomik ve diplomatik özellikleri ve anlamları barındırmasından kaynaklanmaktadır."
Serhat Şehri Ardahan ürünlerinin farkındalığını artırmak ve ankete destek vermek isteyenler için bağlantı adresi:
https://forms.gle/52NsSeFWZEUNrZnX7
Dr. Öğr. Üyesi Binali Kılıç ve Prof. Dr. Emel Gönenç Güler’e göre; söz konusu çalışma Ardahan ilimizin ürünlerinin tanınmasına ve ekonomik bir değer kazanmasına katkı sunacaktır.
Çalışma hakkında gazetemize açıklamlarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Binali Kılıç: "Hediyeleşmenin insanlar arasında önemli bir bağ kurduğu ve bu bağı sürdüren önemli bir araç olduğu bilinen bir gerçektir. Hediyeleşmenin insanlar arasında kurduğu bu bağ toplumda birçok sorumluluğun, bilincin, komşuluğun, akrabalığın, onurun, gururun, duygu yoğunluğunun, gerçek dostluğun, kültürün, gelenek ve göreneklerin ve iyiliğin yaşatılmasına katkı sunmaktadır. Ayrıca, hediyeleşme yerel ekonomiye de büyük bir katkı sağlamaktadır. Ardahan ilimiz bu hediyeleşme ile ekonomik yönden faydalanmalıdır. Bu çalışmada ayrıntılı olarak gruplandırılan Serhat Şehri Ardahan iline ait gıda, tarım, hayvancılık ürünlerinden en çok hediye olarak verilen ve Ardahan’da misafirlere en çok ikram edilen yemeklerin neler olduğu ortaya çıkarılacaktır. Kuşkusuz bu bir farkındalık yaratacaktır" dedi.
Prof. Dr. Emel Gönenç Güler ise, "çalışmanın sonucunda, hediyeleşmede ve ikramda tercih edilen ürünlerin ekonomik değerinin arttırılması hedeflenmektedir' diyerek şunleri söyledi:
"Ayrıca bu ürünlerin hediyeleşmede bilinir olması ve ekonomik bir değer kazanması sonucunda internet alışveriş siteleri üzerinden satışının yapılabileceği gibi talep artışı ile bölgeye ekonomik katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte “derisi altın sarısı renginde” olan kaz eti ve diğer altın sarısı rengi olan “kaşar ve bal” Ardahan’ın en önemli gastronomik ürünü olarak ön plana çıkmaktadır. Türkiye Diplomasisine ve Siyasetine nezaket, değer ve anlam katan tek ürün “KAZ ETİ” dir. Türkiye siyasetinde “KAZ ETİ” çoğu zaman ziyaretin sebebi ve konusu olmuştur. Kaz Eti’nin gastronomik hediyeleşme aracı olarak kullanılması önemlidir. Bu önem; tarihsel, kültürel, sosyolojik, dinsel, bilgi, ekonomik, gastronomik ve diplomatik özellikleri ve anlamları barındırmasından kaynaklanmaktadır."
Serhat Şehri Ardahan ürünlerinin farkındalığını artırmak ve ankete destek vermek isteyenler için bağlantı adresi:
https://forms.gle/52NsSeFWZEUNrZnX7