Gelip geçici zevklerden, fani pırıltılardan, baki lezzetlere ulaştıran oruç bu ayda farz kılınmıştır.(Bakara,2/183)Kalpleri yalnız Allah muhabbeti etrafında pervaneleştirmeye, gönüllerimize ebediyet saatlerinin heyecanlarını yaşatmaya vesile yegane ibadet oruçtur. Her insan İslâm fıtratı üzere doğar. Bembeyaz süt gibidir fıtratımız. Leke yoktur. Kir değil, toz bile konmamıştır.
Pırıl pırıl, cıvıl cıvıldır. Bu fıtrat insanı her zaman İslâm'ın baharına sevk etmek ister. O için için bu güzel duygularla coşarak büyür. Büyüdükçe kendini ve çevresini bir bahar gibi çiçeklerle benzemek ister. Çevresini, evini, işini, sokağını hep bu güzelliklerle donatmaya gayret eder. Çünkü onu yaratan, Allah(cc) bu fıtrat güzelliğini muhafaza edebilmesi için "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun"(Tevbe9/119) buyurmuştur. Ramazan ve oruç içimizdeki bu fıtrat güzelliklerini muhafaza için önümüze açılmış bir fırsat, bir ibadet günleridir. Bu günler, her Müslümanın gönlünde ayrı bir heyecan uyandırır.
Bu mübarek ayda ameller çoğalır, hayırlar, bereketler artar. Ramazan günlerinde her Müslümanın bir ramazan günlüğü vardır. Bu günlük sahur ile başlar bir sonraki sahura kadar devam eder. Sevgili Peygamberimiz hadisleriyle bu programı bildirmişler hayatında tatbikatıyla da bizlere yol göstermişlerdir. "Sahur yemeği yiyin. Çünkü sahurda Feyiz ve bereket vardır. Bir yudum su içmek bile olsa sahuru terk etmeyin. (Buhari, Savm,20)Günlük yaşantımızda ilk değişiklik, seher vaktinde kalkmak, bir iki lokma ile de olsa sahur bereketini, seher feyzini gönle doldurmakla başlıyor.
Evimizde bir neşe, camimizde bir coşku, mahallemizde, köyümüzde, şehrimizde bir dirilik, çocuklar da ayrı bir sevinç daha seherlerde başlıyor..Ramazan ayında imsakla ezanlar başlar. Müslümanlar bu mevsimde akın akın camilere koşar. Sabah namazına cemaate gitmek de kolaydır bu rahmet ayında. Bilenler bilir imsak vaktinde caminin yolunda esen o tatlı havayı, o tatlı rüzgarı.. Sabah mukabelesini dinleyerek Kur'an-ı Kerimin nurunu gönlümüze doldurmanın verdiği huzuru.. 30 ramazan sabah akşam cemaatle namaz kılmanın tadını, verdiği manevi zevki..Bu Mübarek Rahmet ikliminde Müslümanlar komşularıyla, akrabalarıyla daha yakın ve gönülden gönüle bir sohbet halindedir.
Rahmet herkesi kuşatmıştır bu iklimde.. Kardeşliklerimizde ayrı bir irtibat kurulmuştur bu ayda.. Oruçlu iken selam vermek, selam almak, devamlı selamlı olmak.. bizleri daha da kardeş yapar kardeşlerimize.. yakınlarımıza.. belki bu Ramazan bizim Selam alışkanlığını kazandığımız bir rahmet iklimi olacak. Kim bilir? Bu oruç ayında Müslüman, kurulan bir saat gibi, giyilen zırh gibi gönlü hep fıtrat güzellikleriyle doludur.
Dil kalbin tercümanıdır. Oruçlu mü'min diline de sahip olur bu ayda. Ondan boş ve kötü bir söz çıkamaz, gayreti bunadır Müslümanın.. İşinde, evinde, çarşıda, pazarda, işçisine, ailesine, çocuklarına ve komşularına hiç bir kimseye eza vermemek için dilinin bekçisidir bu ayda Müslüman. Çünkü dil yılan gibidir. Sahip olunmazsa zehirler. İki tarafı keskin bıçak gibi olan bu uzvumuza da oruç tutturabilmek ne kadar güç bir iş...İbni Abbas (ra) dilini tutar şöyle dermiş: "Ya hayır söyleyerek hayra nail ol, yahut şerri söylemekten hazer et, selamet bul!"Sevgili Peygamberimiz(sav) de: "Kişinin kendini alakalandırmayan şeyleri terk etmesi, İslâmî güzelliğindendir." buyurarak, kendini ilgilendirmeyen şeyin lüzumsuzluğuna, boş şeyler olduğuna işaret edip bundan sakınmanın İslâmi güzellik olacağını bildirmiştir.
"Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına Allah için hiç bir ihtiyaç yoktur." (Buhâri, Kitâbu's-Savm, 1775) Oruç insana bir frendir adeta. Giderken gelirken, otururken, konuşurken, dinlerken, çalışırken bir günaha girmemek, bir tehlikeye düşmemek için gayret gösteren mü'min titizliğini kazandırır insana.
Rabbimizden ramazan günlerimizi kurtuluşumuza vesile kılmasını niyaz ediyoruz. Rahmet ayı ramazan... Mağfiret ayı ramazan…Kur'an ayı ramazan... İçerisinde kadir gecesi bulunmayan bir aydan hayırlı olan ramazan... Hatimler, mukabeleler, salat ve sıyamla, tevhid, tekbirlerle geçen ramazan... Ramazanınız gerçek anlamda Ramazan, Oruçlarınız gerçek anlamda Oruç olsun..Selam ve muhabbetle…
Galip Akın
Ardahan İl Müftüsü