Şap Hastalığı Yayılıyor: Her Gün Onlarca Hayvan Ölüyor
Son aylarda hızla yayılan şap hastalığı Türkiye’nin doğusunda alarm verici seviyelere ulaştı. Kars, Ardahan, Iğdır’ın ardından Tokat ve Artvin’de de sıkça görülmeye başlanan hastalık, hem hayvancılığı hem de et ve süt üretimini tehdit ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ülke genelindeki hayvan pazarlarını kapattı. Ancak alınan önlemlere rağmen salgın durdurulamıyor. Üreticiler, ilaç ve veteriner hizmetlerine erişimin yetersizliğine dikkat çekerek yetkililere sesleniyor.
“Süt ve Et Üretimi Bitiyor”
Hayvanları şap hastalığına yakalanan bir üretici, yaşadıkları çaresizliği şu sözlerle anlattı:
“Her gün bir yerde 10-15 hayvan ölümü oluyor. Bu hayvanları kredilerle aldık, kredilerimizi ödeyemez haldeyiz. Süt ve et üretimi bitiyor, ilaçlar çok pahalı, veteriner hizmetleri yetersiz. Yetkililer sesimizi duysun.”
Şap hastalığının, özellikle büyükbaş hayvanlar arasında doğrudan temas ve meralarda ortak otlatma gibi nedenlerle hızla yayıldığı biliniyor. Uzmanlar, hastalığın hem ekonomik hem de hayvancılık açısından büyük risk oluşturduğunu belirtiyor.
“Krediler Faizsiz Ertelenmeli”
Ardahan Hoçvan Dernekler Federasyonu Başkanı Derviş Arslan, bölgedeki tabloyu “felaket” olarak niteleyerek şunları söyledi:
“Her köyde günde ortalama 15-20 büyükbaş hayvan ölüyor. İnsanlar bu hayvanları krediyle aldı. Ancak hastalık nedeniyle hayvan satışları durdu. Üretici hayvanını satamaz, kredisini ödeyemez hale geldi. Eylül-Ekim aylarında kredi taksitleri geliyor. Bu krediler mutlaka faizsiz olarak ertelenmeli.”
“Bölgeye Acil Müdahale Şart”
Arslan, bölgede besicilik yerine mera hayvancılığı yapıldığını, bu nedenle hastalığın çok daha kolay yayıldığını belirtti. Veteriner hekimlerin yaylalara yetişmekte zorlandığını, ilaç ve aşı yetersizliğinin krizi derinleştirdiğini kaydetti:
“Besi hayvancılığı olsa hayvanlar kapalı alanda korunabilir. Ama burada tüm hayvanlar merada. Halkın gücü ilaç almaya yetmiyor. Bakanlığın bölgeye acilen ilaç, aşı ve veteriner desteği göndermesi gerek. Şap hastalığından etkilenmeyen köy kalmadı. Önlem alınmazsa hem hayvancılık hem çiftçilik bitecek, hastalık ülke geneline yayılacak.”
Yorumlar
Kalan Karakter: