Posof ilçesi ve köylerinde bol miktarlarda yetişen ve pazarlama sorunu yaşadığı için satılamayan tonlarca erik köylüler tarafından pestile dönüştürülüyor. Köylüler eriklerden aile bütçelerine ekonomik girdi sağlamak amacıyla günlerdir hummalı bir çalışmaya başladılar. Posof ve köylerinde hummalı bir şekilde pestil yapma işine başlayan bölge halkı erikleri çürümekten kurtarsalar da satamadıklarından yakındılar. Köylerin birçoğunda nereye baksanız pestil görürsünüz. Kimi pestiller tahtalardan bıçak yardımıyla kaldırılırken, kimisi tahtalarda kururken kimisinin de kurumak için iplerdeki yerini aldığı göze çarpıyor.
Posoflu kadınlar, “Erikler çürümesin diye pestil yapıyoruz. Erikleri satamadığımız gibi pestilleri de hemen satamıyoruz. Pestilin kilosunu 10 TL’den satıyoruz. Bazen para ile satıyoruz, bazen de bir başka ürünle takas ediyoruz” dedi.
Kuşburnular marmelata dönüşüyor…Öte yandan, Posoflu kadınlar birtaraftan eriklerini değerlendirip pestil yaparken, bir taraftanda kuş burnu mesailerine başladılar.Posof ve köylerinden çok zor şartlarda toplanan kuşburnular mahalle aralarında seyyar kurulan ocaklarda büyük bakır kazanlarda kaynattıkları kuşburnuları kış mevsimine hazırlıyorlar.Bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen kuşburnu ezmesinin yapımı çok zahmetli olduğunu belirten Posoflu bayanlar, zor olsa da kış mevsiminin vazgeçilmezi olan kuşburnuyu şekerli ve şekersiz olarak hazırladıklarını, şeker hastalığı olanlar için şekersiz olduğunu söylediler.Üretilen fazla kuşburnu marmeladı ise 25-30 liraya satıldığını belirtiler.