HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORSUNUZ
Yazarın anısını yaşatmak için ailesi tarafından 14 yıl önce kurulan Dursun Akçam Kültür Evi’nde tiyatro oyunu sahnelemek isteyen Ardahanlı ilkokul öğrencileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli bir şube müdürü tarafından “Orası olmaz” denilerek engellendi. Öğrencilere getirilen yasağa, Dursun Akçam’ın oğlu yazar Alper Akçam’dan tepki geldi.
Bir eğitim/öğretim sezonunu İl Milli Eğitim Müdürü olmaksızın geçiren Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hitaben bir mektup kaleme alan Alper Akçam, öğrencilerin önüne konulan yasağın nedenini sordu. Benzer bir davranışın yine bir şube müdürü tarafından yıllar önce yapıldığını ancak dönemin Ardahan Valisi tarafından o yanlışın düzeltildiğini hatırlatan Akçam, “Bu olmazın nedenini bize de açıklarsanız çok sevineceğiz” dedi.
Aynı zamanda Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı da olan Akçam, “Ardahanlı gençler ve çocuklar Dursun Akçam’ın açtığı yoldan yürüsün, özgürce okusun, kitap yazsın, kendi halkının sözcülüğünü yapsın demekle yanlış mı yaptık? Orada bir ticarethane açıp üçe aldığımızı beşe satmış olsak daha makbul ve itibarlı yurttaşlar mı olacaktık?” sözleri ile Dursun Akçam ismine yapılan ayıba tepkisini gösterdi.
Ardahan’da geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri’nin 13’üncüsü için hazırlık yaparken bu gelişmeyle karşılaşan Alper Akçam, “Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne açık mektubumuzdur” başlığıyla yazdığı mektupta şu ifadelere yer verdi:
Sayın yetkili;
Dursun Akçam Kültürevi, Ardahan’da 14 yıldır Ardahan halkına, yaşına, cinsiyetine, rengine, etnik kökenine, siyasal inancına bakmaksızın yasa ve yönetmelikler çerçevesinde kültür ve sanat hizmeti vermeye çalışıyor.
Hiç kimsenin düdüğünü öttürmeden, el etek öpmeden, ihaleye girmeden, kimseden minnet beklemeden, Dursun Akçam’a Almanya yıllarından kalmış küçük bir emekli maaşıyla ayakta kalmaya, kapısını açık tutmaya çalışıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkileri tarafından da denetleniyor.
Bu yıl 13. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri’ni yapacağız. 12 kez düzenlediğimiz bu günlerde Ardahan’a Türkiye’nin dört bir yanından bilim adamları, sanatçılar akın ediyor, Ardahan halkı kültür ve sanat etkinliklerde buluşuyor. Etkinlik günleri dışında da sinema ve tiyatro gösterileri sunuluyor…
Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı’nın kuruluş amacı ve yönetim kurulu kararı gereği okullara ve kamu kurumlarına hiçbir karşılık beklemeksizin kapısını sonuna kadar açık tutuyor.
14 yıldır bu yapıda birçok eğitim kuruluşu ve kamu kurumu toplantısını yaptı, kültür ve sanat etkinliği düzenledi. 14 yıldır bu yapıda hiçbir yasa dışı olay meydana gelmedi; hiç kimseye siyaseten bir baskı uygulanmadı… Tüm seslere renklere söz hakkı verilmeye çalışıldı. Yeri geldi AKP Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’a ev sahipliği yaptı, yeri geldi Barolar Birliği Başkanı’na, yeri geldi Ardahan Üniversitesi öğrencilerine, veya diğer siyasi partilere, gruplara…
Bir süredir Ardahan 23 Şubat İlköğretim Okulu öğrencileri öğretmenlerinin yöneticiliğinde Kültürevi’nde bir tiyatro hazırlığı içinde idiler. Oyun sahnelenme aşamasına gelindiğinde, Dursun Akçam Kültürevi için “Orası Olmaz” diyerek olumsuz görüş bildirmiş bir şube müdürünüz. Üzüldük…
Benzer bir davranışı çok yıllar önce başka bir şube müdürümüz uygulamış, adını vermek istemediğimiz bir sayın valimizin devreye girmesiyle sorun giderilmişti. Dönemin Ardahan Valisi, Dursun Akçam Kültürevi’nin tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğini bildirmişti.
Sayın yetkili;
Bu olmazın nedenini bize de açıklarsanız çok sevineceğiz. Biz de eksiğimizi, yanlışımızı bileceğiz ki, eksiği tamamlayalım, işin doğrusunu yapalım.
Amacımız genç kuşaklara, demokrasi bilinci vermek, hoşgörülü olmayı öğretmek ise, bizim de böyle bir beklentimizin olması garip karşılanmasa gerekir.
Şimdi, Ardahan’daki tüm kurum ve kuruluşlarda görevli birilerine soruyorum…
Ardahan’ın Ölçek köyünde 13 doğum yapıp yedisini yaşatabilmiş, Rus işgallerinde, Ermeni çetelerinin saldırılarında karda kışta yalın ayak çocuklarını sırtındaki bir hurçta taşımış yoksul Seyhat’ın oğlu Dursun Akçam öğretmenin onlarca yıllık emeğinin ürününü, Almanya sürgünlerinin, ansiklopedilere geçmiş bir yazar olarak dişten tırnaktan arttırdıklarını Ardahan merkezde aldığımız arsaya kurduğumuz bir binada Kültürevi’ne dönüştürmekle hata mı ettik? Ardahanlı gençler ve çocuklar Dursun Akçam’ın açtığı yoldan yürüsün, özgürce okusun, kitap yazsın, kendi halkının sözcülüğünü yapsın demekle yanlış mı yaptık? Orada bir ticarethane açıp üçe aldığımızı beşe satmış olsak daha makbul ve itibarlı yurttaşlar mı olacaktık?
En kısa zamanda kaygılarımızı gidereceğinizi umuyor; açıklamanızı bekliyoruz.
Orası neden olmaz?
Saygılarımızla…
Dr. Alper Akçam,
Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı
Yönetim Kurulu Başkanı
Yorumlar
Kalan Karakter: