Türkiye Cumhuriyeti Tiflis Büyükelçiliğimizden Coronavirüs uyarısı
Ardahan’a Posof Türkgözü ve Çıldır’da Aktaş sınır kapısıyla komşu olan Gürcistan’da, Tiflis Büyükelçiliğinden korona virüs uyarısı yapıldı.
Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Saygıdeğer vatandaşlarımız, Gürcistan’da da görülen koronavirüs vakaları dolayısıyla Gürcistan tarafından alınan tedbirlere ilişkin bilgiler aşağıda sunulmuştur:
· Sınır kapılarında, son 14 gün içerisinde riskli ülkelerde bulunduğu tespit edilen araçlar ve kişilerin ülkeye girişine izin verilmemektedir. Riskli ülkeler kategorisine Çin, İran, İtalya veya Güney Kore’den sonra son olarak Almanya, Fransa, Avusturya ve İspanya da eklenmiştir. Bu sürenin doldurulmuş olması da kesin olarak Gürcistan’a girilebileceği anlamına gelmemekte, kapılarda yapılan tıbbi kontrollerde ateş vb. tespit edilmesi gibi durumlarda bekleme süresi 1 aya kadar çıkabilmektedir.
· Türk TIR şoförlerinden de pasaport talep edilmeye başlanmıştır (Pasaport talep edilmesi uygulaması sadece TIR şoförlerine yönelik olup, diğer vatandaşlarımız kimlik kartlarıyla seyahat edebilmektedirler).
· Yüksek riskli bölgelerden gelen Gürcistan vatandaşları ve yabancı uyrukluların sınır kapılarında yoğun muayeneden geçirileceği ve 14 gün karantinaya alınacağı veya yabancı uyrukluların COVID-19 PCR sertifikası göstererek sınırdan geçebileceği, COVID-19 PCR sertifikalarının çıkış ülkesindeki ilgili laboratuvarlar tarafından düzenlenmiş olması gerektiği açıklanmıştır.
· 14 Mart'tan itibaren geçerli olacak şekilde Gürcistan-Azerbaycan ve Gürcistan-Ermenistan arasında giriş-çıkışların 10 gün süreyle durdurulduğu, ayrıca karşılıklı olarak vatandaşların geri dönüşlerinin kolaylaştırılacağı, bununla birlikte kargo taşımacılığı için herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı duyurulmuştur.
· Koronavirüsle mücadele kapsamındaki tedbirler çerçevesinde açıklanan tavsiye kararı uyarınca, kamu kurumlarında uzaktan hizmet uygulamasına geçilmeye başlanmıştır.
· Koronavirüs salgınının Gürcistan’daki durumu ve Gürcü hükümeti tarafından alınan tedbirler hakkında “https://stopcov.ge” internet sitesinden bilgi temin edilmesi mümkündür.
· Gürcistan Sağlık Bakanlığının acil durum hattına “1505”, Hastalık Kontrol Merkezi acil durum hattına ise “116 001” numaralı telefonlardan ulaşılabilir.
T.C. Tiflis Büyükelçiliği ve T.C. Batum Başkonsolosluğuna mesai saatleri ile mesai dışı saatler ve acil durumlarda ulaşılabilecek telefon numaraları aşağıda sunulmuştur.
T.C. Tiflis Büyükelçiliği:
+995 32 225 70 72 -73-74-75-76
+995 32 225 20 78 (Konsolosluk)
+995 577 500 058 (Mesai saatleri dışında ve acil durumlarda)
T.C. Batum Başkonsolosluğu:
+995 (422) 25 58 00 (Gürcü hattı)
+90 (466) 213 15 00 (Artvin hattı)
+90 (312) 218 60 43 (Ankara hattı)
+995 558 11 87 70 (Mesai saatleri dışında ve acil durumlarda)
Saygıyla duyurulur.”
Yorumlar
Kalan Karakter: