Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
24. Dönem 2. Yasama Yılı
71. Birleşim 28/Şubat /2012 Salı
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
(2/68) esas numaralı Kanun Teklifim 45 gün içinde komisyonda görüşülmediğinden İç Tüzük'ün 37. maddesi gereğince doğrudan gündeme alınması konusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Ensar ÖĞÜT
Ardahan
BAŞKAN - Teklif üzerinde Sayın Öğüt, buyurun.
Süreniz beş dakika.
ENSAR ÖĞÜT (Ardahan) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; yoksul ailelerin çocuklarının ve ilköğretim çocuklarının süt içmesi için yani devletin bedava onlara süt vermesi için vermiş olduğum kanun teklifi üzerinde söz almış bulunuyorum, hepinizi saygılarımla selamlarım.
Değerli arkadaşlar, Dünya Bankası 2007 Geliştirme Raporu'na göre Türkiye'de 20 milyon yoksul aile olduğu tespit edilmiş. 20 milyon yoksul aile doğru dürüst beslenemiyor. Özellikle çocuklarımız, anaokulu ve ilköğretim okulundaki çocuklar hem zeka hem kalsiyum anlamında beslenemiyor. Onun ötesinde Türkiye'de maalesef süt tüketimi olmuyor. 1 bardak çay 1 lira, süt 60 kuruş, 70 kuruş veya 1 litre su 120 kuruş, 1 litre süt 60 kuruş. O zaman ne oluyor? 25 milyon tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz son derece perişan bir durumda oluyor. Sütü para etmiyor, sütü para etmediği için inek yani dişi hayvan saklamıyor. Dişi hayvan saklamadığı için dişi hayvanı da kurban bayramına götürüyor, 1 milyon diyelim büyükbaş sığır kesimi varsa bunun nereden baksanız yüzde 40'ı 400 bini dişi hayvan oluyor. O zaman ne oluyor?
Türkiye'de dişi hayvan katliamı oluyor; dişi hayvan kesimi olduğu için o zaman hayvancılık geriye gidiyor, Türkiye dışarıdan hayvan getirme mecburiyetinde kalıyor; dışarıdan hayvan getirdiği zaman da o zaman 25 milyon köylümüz büyük bir sıkıntıya giriyor; hayvancılık yapamıyor, hayvanı para etmiyor, sütü para etmediği için büyükşehirlere göç ediyor. Büyükşehirlere göç ettiği için büyükşehre göç eden vatandaşın gideri, masrafı devlete daha çok oluyor çünkü büyükşehre gittiği zaman ona devlet yol yapacak, kaldırım yapacak, elektrik verecek, su verecek, doğal gaz verecek; imkân getireceği, hizmet vereceği için devlete daha pahalıya mal oluyor.
Hâlbuki aile işletmeciliği geliştirilir, köyünde hizmet verir, köyünde insanların sütü para ederse o zaman -25 milyon insan- aile işletmeciliği gelişecek, aile işletmeciliği geliştiği zaman da devlete daha az bir zararı olacaktır, aynı zamanda hayvancılık gelişecektir. Hayvancılık nasıl gelişecek? Eğer süt para ederse arkadaşlar, süt tüketimi olursa, sütü çocuklara bedava verirsek, ilköğretim çocuklarına, ana sınıfı öğrencilerine verirsek süt tüketimi fazla olur; süt tüketimi fazla olduğu için herkes o zaman inek saklar; inek saklandığı zaman inek dana doğurur, dana doğurduğu zaman hayvancılık gelişir.
Yani çoban hesabı yaptığınız zaman, hayvancılığın gelişmesi için mutlak suretle sütün para etmesi lazım. Hatta ben zaman zaman da diyorum, Tarım Bakanının süt beyinli olması lazım, devamlı sütü düşünmesi lazım; süt nasıl para yapar, sütün tüketimi nasıl yapılır. Süt tüketimi olursa o zaman inek saklanır, inek saklanırsa inek dana doğurur, diğer adıyla buzağı doğurur, hayvancılık otomatikman gelişir.
Değerli arkadaşlar, bu nedenle bizim bölgemiz hayvancılıkla geçiniyor. Şimdi, şu anda kara kış gelmiş; inanın, samimi söylüyorum, insanlar hayvanlarını besleyemeyecek durumda. Samanın kilosu 80 kuruş yani hayvan para etmiyor, kışın satamıyor. Kışı bahar ettirmek için, hayvanını doyurabilmek için, hayvanını besleyebilmek için insanlar bankalara kredi almak için başvuruyorlar. Bankalar "Plasman yok." diye 5 milyon, 10 milyon kredi vermiyorlar. Ben buradan rica ediyorum Hükûmete, bu kış döneminde, hiç olmazsa tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımıza bankalardan kredi verin, bu insanlar krediyle alsınlar, yem alsınlar, hayvanlarını beslesinler, kışı bahar yapsınlar. Aksi takdirde, hakikaten çok zor durumda kalıyor insanlarımız.
Bu nedenle, bu kanun teklifimin gündeme alınması konusunda yardımlarınız bekliyor, hepinize saygılar sunuyorum.
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Öğüt. Değerli milletvekilleri, önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir