TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşıkşenlik adıyla bir ilçe kurulması hakkındaki Kanun Teklifim ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim.15.11.2012
Ensar ÖĞÜT
Ardahan Milletvekili
GEREKÇE
Aşık Şenlik Beldesi'ne adını veren Halk Ozanı (yörede Hak Aşığı diye anılır) Aşık Şenlik, 1850-1913 yılları arasında, bura da doğmuş ve yaşamış, yaşadığı döneme damgasını vurmuş, döneminin toplumunun FİKRİ VE MANEVİ ÖNDERİ olmuş, etkisi sınır ötesine yayılmış ve bu etkisi hala devam etmekte olan bir büyük insandır.
1877-1878 Osmanlı Rus Savaşında sazını eline alarakköy köy dolaşan ve can sağ iken yurt vermeyiz düşmana diye halkını ölgütleyerek işgal altındaki halka vatan sevgisini aşılayarak canlı ve diri tutan bir Halk Ozanı olduğu kadar da bir Halk Kahramanıdır.
Eserlerinin tamamı bilinmesede, yöre insanı ve ozanları tarafından bilinenleri, çeşitli kapsamlarda ve birçok yazar-ozan tarafından kitaplaştırılmış, Prf. Dr. Ensar Aslan tarfından doktora tezi olarak kapsamlı bir kitap haline getirilmiş ve ayrıca Nizamettin Coşkun ve Prof. Dr. Ali Berat Alptekin tarfından da kapsamı genişletilerek eserleri bir araya getirilmeye çalışılmıştır.
Hala ülkemiz halk ozanlarının yanında, Azerbaycan, İran ve Gürcistan ozanları tarafından çalınıp söylenen eserleri ve anlatılan hikayeleri ve yaşamı, özellikle Azerbaycan'da üniversitelerde ders konusu olmaya devam etmektedir.
Bu değerli halk önderi ozanın türbesi Aşık Şenlik Beldesi'nde, mülkiyeti Aşık Şenlik Belde belediyesine ait olan Pafta 30L.I-c, Ada 139, Parsel 52'de yer almaktadır ve bu türbe, içinde bulunan tarihi mezarlıkla birlikte 29.06.2001 tarih ve 1143 karar sayısı ile Kültür Bakanlığı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kararı ile "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil" edilmiştir.
Yine Aşık Şenlik Kasabasında, yapım tarihi bilinmeyen, ancak ilk onarımı 1806 yılında, Osmanlı İmparatorluğu Sultanı 3. Selim'den alınan izinle gerçekleşmiş ve hala yaşayan ve ilk yapılışında cami olarak yapılmış olan (kiliseden bozma cami olmayan) ve bölgede, ilk yapılışı cami olan tarihi nitelikteki 2 camiden biri olan bu cami de, yine, mülkiyeti Aşık Şenlik Belde Belediyesine ait olup, Pafta 30L.I-c, Ada 109, Parsel 11'de kayıtlı olup, 29.06.2001 tarih ve 1142 karar sayısı ile Kültür Bakanlığı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kararı ile "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil" edilmiştir. Bu cami ve tarihi mezarlar, yöre yerleşimine ilişkin etnik kökene yönelik, somut tarihi belge niteliği de taşımaktadırlar.
Bilindiği gibi, 93 harbi diye de anılan (1293) 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonrası Rus'lara terk edilen evliya-ı selase diye tabir edilen Kars-Ardahan-Batum vilayetlerinden Ardahan sınırlarında bulunan Çıldır, savaş başlarında olsun, işgal döneminde olsun, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda milli sınırlara yeniden dahil oluncaya kadar, iradesini hiç teslim etmemiş, kuvay-i milliye benzeri milis örgütlenmeleri ile gerek işgale karşı milli benliği korumada gösterilen başarı ve Ermeni Çetelerine karşı toplumun korunması yönünde direniş ve örgütlenme ruhu sergilenmiştir.
Bu ruhun başlangıcını, savaşın başlamasıyla birlikte, Aşık Şenlik'in göstermiş olduğu FİKRİ VE MANEVİ ÖNDERİLİK oluşturmaktadır. Bu önderliğin ilk haykırışı "Ehli islam olan işitsin bilsin" diye başlayıp, "Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana" diye biten "93 KOÇAKLAMASI"dır.
Milli ve Manevi değeleri yücelten ve topluma yayan, dayanışma ve direnme ruhunu canlı tutan Aşık Şenlik'in milli kültürümüze katkısının ve hatırasının, her kuşağın bir diğerine aktardığı bir değer olarak yaşaması için Aşık Şenlik Kasabasında, düzenli olarak her yıl Festival düzenlenmektedir. İşgal döneminde Rusların yapmış olduğu nüfus sayımına göre, bu gün ilçe merkezi olan, dönemin "Çıldır Kazası"'nın nüfusu 128 iken, aynı sayımda Aşık Şenlik (Suhara)'in nüfusu 806'dır ve tamamı Karapapak Türkü'dür.
Aradan geçen zamanda yaşanan nüfüs artışından daha hızlı bir seyirle, özellikle 1970'lerin 2. döneminde iyice hızlanan göç nedeniyle, belde insanının, gurbete göç etmeyen aile istisnası dahi yoktur ve bazı aileler-sülaler tamamen göç etmişlerdir. Ancak bu göç eden belde halkı, gittikten sonra hiç gelmeyeni dahi, sıla özlemiyle ölenlerini, çoğunlukla toprağına kavuşturulma vasiyetini yerine getirmek için kasabaya getirmektedirler.
Hiç gelmeyeninin davranışı bu olduğunda, rahatlıkla anlaşılacak bir bağlılıkla, birçok insanımız, özellikle yaz aylarında ve özellikle emekli olmuş gurbetçilerimiz beldemize gelmektedirler ve beldenin yaz nüfusu, kış nüfuzunun kat kat üstüne çıkmaktadır. Anlaşılacağı gibi, bu gelişlerde en başat ziyaret yeri, kendi ecdatlarının mezarlıklarının yanında Aşık Şenlik'in Türbesi ve Tarihi Cami'dir. Bu türbe ziyaretinin, batıl inanç ziyareti, türbeden dilekte bulunma ziyareti olmadığını söylemekte fayda bulunmaktadır. Ziyaretçiler, dini vecibelerini yerine getirip, hayır duaları etmenin dışında yaptıkları iş, Tarihte Yaşananlar'ı yeniden konuşmak, genç nesillere, gurbette büyütmüş oldukları çocuk ve torunlarına bunu anlatmaktır.
Aşık Şenlik Kültür Festivali bu hususta önemli işleve sahiptir. Bu festival zamanı onbinleri bulan ziyaretçilerin gerekli hizmetleri alabilmeleri, en az belde yaşayanlarının hizmet almaları kadar önemlidir. Bu ilgi ve duyarlılık gün geçtikçe de artmaktadır. Ve artması için de özellikle çaba harcanmalıdır. Yakın tarihimize ilişkin unutulmaz milli ve manevi duruş sergilemiş Aşık Şenlik'in ve yaşadığı dönemin ve bu dönemde yaşananların tanıtılması hususunda yapılması gereken çok şey olmalıdır. Aşık Şenlik Kasabası, Gürcistan ve Ermenistanla sınırı olan beldemiz olup, sınır boyunda, merkezi bir konumdadır.
Son bir yıl içinde yaşanan gelişme bu Kasabanın uluslar arası misafirlerini artıracak niteliktedir. Bir yandan Ardahan Üniversitesinin Çıldır Meslek Yüksek Okulu'nun faaliyete geçemesi ve Ardahan Üniversitesi'nin öncülük edip kurduğu Kafkas Üniversiteler Birliği'nin çalışmaları, bir yandan Gürcistan Cumhuriyetine açılacak olan Aktaş Kara Hudut Kapısının inşaatına ve yolunun yapımına başlanmış olması ve 2012 sonuna kadar faaliyete geçmesinin planlanıyor olması, bir yandan da Kars Tiflis Bakü demiryolu inşaaatının kısa süre sonra bitecek ve 2013 sonuna kadar faaliyete geçecek olması ve bu tren yolunun ülkemizdeki son istasyonu ve ilimizdeki tek tren istasyonun, Aşık Şenlik Kasabası yakınında kurulacak olan Cambazlar İstasyonunun Karayolu ile İlçeye ve İle bağlantı yolu, Uluslar Arası Aktaş Yolu ile birleşirken Aşık Yenlik Kasabasından geçiyor olması, Aşık Şenlik Türbesinin ve Kasabasının yerli ve yabancı ziyaretçilerini artıracağı aşikardır.
Ayrıca; Ardahan ilinde bulunan iki gölün her ikisiyle (Çıldır Gölü ve Aktaş Gölü) sınırları bulunan bir beldedir. Kuzey Doğu sınırımızın, sınırdaki son Belde Belediyesi olan Aşık Şenlik Belediyesi, adını aldığı Aşık Şenlik için, tarihi ve yaşaması gereken önemine ilişkin, bundan sonrada önemli işler yapmak zorundadır. Bu zorunluluk, kasabanın sınırda ve göz önünde bir konumda olmasından kaynaklandığı gibi, artan iletişim ve ulaştırma olanaklarının, Aşık Şenlik'e olan ilgiyi de beraberinde artırmakta olması da bu zorunluğu karşılamayı ivedi kılmaktadır. Tarihte yaşanan, unutulması imkansız fikri ve manevi önderlik ve kahramanlık , yalnız bölge insanına değil, tüm Türk Dünyasına örnek olarak anlatılması ve yaşatılıp, nesilden nesile aktarılmalı ve Aşık Şenlik Türbesi'nin bulunduğu belde, hakettiği fiziki-mekansal iyileştirme ve geliştirmelerle, hakettiği güzelliğe kavuşturulmalıdır. Bu tarih ve kültür mirasımıza hakettiği ve ihtiyaç duyulan sütatü kazandırılmalıdır.
Anılan nedenlerle, Aşık Şenlik Beldesinin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmesi de gerekli olup, ivedilikle İki ülke ile sınırı olan bu beldemizin (Ermenistan-Gürcistan), açılacak uluslararası hudut kapıları ve yolları bittiği zaman bir çok açıdan ilçe statüsünde hizmet merkezi olması gerekliliği ortadadır.
Aşıkşenlik Adıyla Bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifi
Madde 1. Ekli listede adları yazılı köyleri kapsamak ve AşıkşenlikBucağı Merkez olmak üzere Ardahan ilinde Aşıkşenlik adıyla bir ilçe kurulmuştur
Madde 2. Bu Kanunla kurulan ilçede merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Geçici Madde 1. Bu Kanunla kurulan ilçede ilçe idare kurulu teşekkül edinceye kadar, işlemlerle ilgili olarak Aşıkşenlik Bucağının eskiden bağlı olduğu ilin İdare Kurulları yetkilidir.
Madde 3. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 4. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Ekli Liste
Aşıkşenlik İlçesine Bağlanan Köyler
Adı İlçesi Bucağı
1- Taşdeğirmen Merkez Aşıkşenli
2- Karakale " "
3- Damlıca " "
4- Başköy " "
5- Yukarıcambaz " "
6- Aşağıcambaz " "
7- Güvenocak " "
8- Kenarbel " "