Öncelikle bilinen bazı gerçekleri tekrar etmeme müsaade edilsin lütfen.
Konu biliniyor; ilimizin sınırlarından uluslararası bir demiryolu hattı geçiyor. Bu hattın doğu ucu Büyük Okyanus’un batı ucuna, Çin’e, batı ucu Atlas Okyanusu’nun doğu ucuna, Kıta Avrupası’nı tünelle geçip İngiltere’ye ulaşıyor.
Bu hattın ilimizde bir durağı var. Çıldır ilçesinin sınırları içinde, ilçe merkezine 12 Km. kadar bir mesafede Cambazlar İstasyonu. Bu istasyon 2010 yılında Gürcistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan bir anlaşma ile Demir Yolu Gümrük Geçiş Noktası olarak gerekli hukuka kavuşmuştur. Ancak bu güne kadar bir kulübe dahi inşa edilmemiştir.
“Doğu Ekspresinin Son Durağı Ardahan Olsun” kampanyası ile ilgili, Ticaret Odası’nda yapılan ikinci toplantıya, İl Valisi ve İl Belediye Başkanı da katıldılar ve ümit veren konuşmalar yaptılar. Hatta İl Valimiz, bir yerden başlamak gerektiğini, öncelikle il sınırlarında olan Cambazlar İstasyonunun bölgeye hizmete başlamasını sağlamakla işe başlanabileceğini, bunun için girişimde bulunacaklarını söylediler. Belediye Başkanı da, daha seçim zamanı Ardahan’a, hatta Yalnızçam Kayak Tesisi ’ne kadar gidecek bir treni arzuladığını” söylediğini hatırlattı ki biz bunun şahitlerindeniz ve ayrıca şunu da ilave edelim, Şehremini, Belediye Başkanı, her konuda şehrin sorunlarının birinci derecede muhatabıdır diye düşünenlerdeniz
Bunlar kamuoyunca bilinenler. Sıra çok az insanımızın bildiğini düşündüğüm yeni bilgide;
“Doğu Ekspresinin Son Durağı Ardahan Olsun” kampanyası ile ilgi yapılan iki toplantıdan sonra konu sessizliğini korurken; Cambazlar İstasyonu’nda bir gelişme yaşanmaktadır. Sessiz sedasız bir inşa işi başlamıştır. Bu inşa, ne bizim isteğimiz ve beklentimizle olmakta, ne istasyon binası inşası değildir. Ne de son yerel seçimde Ardahan’da konuşan Cumhurbaşkanımızın vaatleri arasında saydığı “Cambazlar İstasyonunu yapacağız” sözüyle ilgili değildir.
Ya nedir?
Burada konteyner aktarma vinci inşa edilmektedir. Yani iki hattı ayaklarının arasına alan, 300 metre yürüme kapasiteli ve yüksek tonajlı vinç platformu kurulmaktadır.
Peki, vinç platformu ne işe yarayacak, niçin yapılıyor?
Derler ya güzel soru! İşte dikkate değer bir husus budur.
Burada hatlar arası vagon, konteyner aktarması yapılacaktır. Bu beklenen bir işlemdi. Çünkü bizim ve bizim batımızdaki ülkelerin ray ara açıklığımız ile bizden doğuda yer alan ülkelerin hattının ray ara açıklıkları farklıdır. Bu sorunun çözümü, işin planlaması aşamasında, ya vagonların altındaki tekerleklerin değiştirilmesi veya yükün aktarılması olarak ön görülmüştü. Anlaşılan, hatlar arası yük aktarmaya karar verilmiş olduğudur.
Arada bir bilgiyi yineleyelim; Kars’ın hiçbir faal gümrük kapısı yok ve İÇ GÜMRÜK İDARESİ VAR, Ardahan’ın 3 adet gümrük kapısı var, İÇ GÜMRÜK İDARESİ YOK!
Bu kadar önemli bir işlem yapılırken, bu istasyonda aktarmanın dışında yük ve yolcu İNDİRME-BİNDİRME yapılabilecek midir? Bunun iki engeli vardır. Birincisi ve en önemlisi hukuki bir eksikliktir. Buda yetkili bir gümrük idaresinin eksikliğidir. İkinci bir eksiklik ise gerekli yapılaşmanın olmayışıdır. Gümrükleme-millileştirme için ara bir çözüm bulunabilir. O da her hal Kars’tan gelecek Mobil Gümrük ile halledilebilmesi yoludur ki bu çözüm, önerilse de kabul etmek doğru değildir.
Çağırımız şöyle olsun; bildiklerimiz sınırlı olabilir, ama bu bilgi bile ilimizin merkezi idare yöneticisi olan Sayın Valimiz ve yerel idaremizin yöneticisi olarak Sayın İl Belediye Başkanımızın, Sayın Çıldır Belediye Başkanımız, STK Platformu istişare ile burayı, Ardahan ve devamında Karadeniz bağlantılı yük ve yolcu indirme bindirme istasyonu olarak, kalıcı hale getirebilme adına hareket etmelerini, yereldeki bu birlikteliğe siyasi destek de sağlayarak Cambazlar İstasyonunun binalarının yapımının hızlandırılmasını isteriz.
Daha da önemlisi, Sayın Posof Belediye Başkanımızı da dâhil ederek, bu istasyonun ve Aktaş ve Türkgözü Kara Hudut kapılarının gümrükleme ve millileştirme (ithalat ve ihracat) yapabilmelerini de sürekli temin edebilmek için ARDAHAN İÇ GÜMRÜK İDARESİ teşkilatının kurulması için harekete geçmelerini görmek olacaktır. Ekstra bir güç aranıyorsa Artvin ilinin ilgilileriyle de güç birliği oluşabileceğine inanmaktayım. Bu birliktelik SAHARA tünelinin yapımını da hızlandırabilir, çok da iyi olur.
Bizce, Ardahan’a Tren gelmesinin ilk adımı budur…
Yorumlar
Kalan Karakter: