Ardahan Halk Eğitim Merkezi’nde Saat 10.00 sularında başlayan ’’Nevruz Bayramı’’ kutlamalarına Vali Seyfettin Azizoğlu, Belediye Başkan Vekili Yusuf Demirci, Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, İl Jandarma Alay Komutanı Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Ortaöğretim Öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan seremoni Ardahan Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Göksel Öztürk’ün Nevruz’un Tarihi ve Dünya Milletleri açısından önemine değinen konuşmasıyla başladı. Nevruz Teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtların, M.S. 2. Yüzyıldaki Pers İmparatorluğu kayıtları olduğunu ifade eden Öztürk “Ancak bundan çok daha öncesinde yaklaşık MÖ 648 ve 330 yılları arasında Pers İmparatorluğu altında yaşayan değişik milletlerin Pers Şahına Nevruz Günü’nde hediyeler getirdiğine dair bilgiler mevcuttur’’ dedi.
Yeni yılın ilk günü, yeni gün anlamında olan Nevruz’un tarihi başlangıcı konusunda eldeki yazılı ve sözlü bir takım kaynaklar olsa da ulusların tarihleri, destanları, efsaneleri her çeşit geleneksel değerleri ile kaynaşıp bütünleştiği için, Nevruz’un gerçek tarihini değerlendirmenin olanaksız olduğuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Göksel Öztürk, Nevruz’a ulusal veya dini bir kimlik kazandırmanın yersiz olduğunu, Nevruz Bayramı’nın yüzyıllar boyu halklar arasında yaşanıp vücut bularak nesilden nesile aktarılmasının toplumların barış ve mutluluğu için Nevruz’un Türk Tarihindeki önemine de değinen Göksel Öztürk, Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ilişkilendirdiğini, Türklerin İslamiyet’i kabul etmeden önce, bahar aylarında açık arazilerde ekin ve mahsulün bol olması dilek ve temennilerini ifade etmek için çeşitli etkinlikler yaptıklarını hatta Oğuz Türklerinin bahar ayının başlangıcını yılın başı olarak kabul ettiklerini vurguladı.
Türkler İslamiyet’i kabul ettikten sonra da Nevruz Bayramı’nın öneminin devam ederek günümüze kadar geldiğini söyleyen Öztürk’’ Selçuklu Sultanı Melik şah takvimde değişiklik yaptırarak yılın ilk gününün 15 Mart’ta yani Nevruz Ayına gelmesini sağlamıştır. Ayrıca Osmanlılarda da padişahlara ve devletin ileri gelenlerine ’Nevruziye Pişkeşi’ adıyla çeşitli armağanlar verilerek, divan şairleri de’ Nevruziye’ kasideleri sunarlardı’’ dedi. Yrd. Doç. Dr. Göksel Öztürk Konuşmasını Nevruz adına yazılan şiirle noktaladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı "Nevruz ve Yenigün" adlı belgeselin de gösteriminin yapıldığı Halk Eğitim Merkezi’nden sonra Vali Seyfettin Azizoğlu ve beraberindeki heyet temsili demir dövme merasimi için Belediye Kültür Parkına hareket etti. Burada yapılan ‘Yumurta Tokuşturma’, ‘Nevruz Ateşinden Atlama’ gibi Nevruz Gelenekleri renkli görüntülere sahne oldu. Kutlamalar Ardahanlı Âşıklar Osman Uygar ve Mehmet Oktay’ın atışması ve Valilik tarafından günün anlam ve önemine isnaden hazırlanan etli pilavın halka dağıtılması ile sona erdi.