Mehmet Emin Bilmez ’in Ardahan Valisi olma süreci...
Ardahan İl Özel İdaresi’nin 2009 yılının denetimini yapan Denetim Komisyonu, hazırladığı rapor ile ses getirmişti. Bu rapor sonrası İl Özel İdaresi Genel Sekreteri’nin (Mete Özdemir’in) değiştirilmesi yönünde, dönemin valisi Mustafa Tekmen ile görüşen İl Genel Meclisi Üyeleri’nden biri de bendim. Ve Valimiz isim önermemizi istemişti. Kendisine, doğru olacağı, yerel siyasetten etkilenmeden görevini hakkıyla yerine getireceği kanaatiyle Kaymakam kökenli bir bildiğini bu göreve getirmesini önermiştim. İlgili komisyonda da görev almıştım. Rezalet bir tablo vardı ve nasılsa acemi (benim de içinde bulunduğum 2009 seçimiyle gelen) bir meclis diye midir nedir, çok gözü kara ve aptalca açıklar vererek işler kotarılmıştı. Genel Sekreter’in değiştirilmesine gücümüz yetmedi.
(Mete Özdemir’in Destek Hizmetleri’ndeki iki yardımcısını makine mühendisleri ise Meclis Kararı ile özel idareden uzaklaştırdık. (Ek 1) Bunlardan birisi sonradan tekrar Özel İdare’ye döndü ve kadro da aldı! Şimdi ise Genel Sekreter Yardımcısı; Güven Karakaya…
Zamanın valisi ile ikinci kez yalnız görüşürken konuyu tekrarladığımda, “Nejdet Bey, siz arabanızı değiştireceğiniz zaman önce daha iyisini bulmaz mısınız? Araştırıyorum” diye geçiştirmiş ve gidene kadar bir değişiklik gerçekleştirmemişti.
Sonradan anlamak daha kolay!
Ama kar etmiyor!
Sayın Mustafa Tekmen Özel İdare işlerinde başarısız olmuştu. Kendisi bizden duydu. Ancak bir başka işte başarılı olmuştu ve sanırım onun için bu göreve getirilmişti. 1999 (veya 96) yılı Sınır Ticaret Fonundan elde edilen ve buharlaşan 17 milyon doların akıbetini araştıran komisyonun bir şey bulamamasını başartmıştı!
Bu konu yazıldı. Önce Mustafa Küpeli yazdı ( http://www.ardahanhaber.com.tr/basbakan-valinin-alinmasinda-kandirildi-mi/657/ ) sonra ben bu komisyonu kuran bir önceki valiye, M. Küpeli ’nin yazdıklarını da teyit ettirerek yazdım ( merak eden okurlar benim ismimle Selim Cebiroğlu ismini birlikte arama motoruna yazıp, ilgili yazıya ulaşabilirler, bağlantı vermeyeceğim, dileyen bulur.)
Bizim toplumumuzun gözünde Vali, devlet demektir. Hatta sadece Vali değil, devlet görevlisi herkes Devlet Adamı, yani devletin temsilcisi, yani Devlet demektir. Gördüğü saygı da bu temsiliyetten, aldığı tepki de devlete yakıştıramamaktandır.
Mahalli idareler Genel Müdürlüğü’nden atanan valiler, hep ‘belirli bir iş’ başarmış veya başarmak için mi vali atanırlar?
Doğrusu çok merak ediyorum, açık kaynaklardan böylesi kabul edilemrz anormal ilişki bilgilerine ulaşılabiliniyorsa, toplumun bilgisinden uzak ne tür yanlış işler oluyor ülkemizde?
2009 yılının 9. Ayında Ardahan Valisi olan Mustafa Tekmen, Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı iken Ardahan valisi olmuştu. Yakın zaman önce Van’a atanan Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez de Mahalli İdareler Genel Müdür Vekili iken Ardahan’a, ilimize vali olmuş.
Vali olmadan önceki kısa zaman içinde şunlar yaşanmış;
Ahmet Takan yazdı (https://www.yenicaggazetesi.com.tr/gokcekin-sumen-alti-edilen-dosyalari-50625yy.htm) biz de peşine düştük; CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Melih Gökçek hakkında FETÖ’cülere çıkar sağladığı hususunda iddiada bulunmuş ve Büyük Şehir Belediye Meclisi’nin 4 Kararı hakkında inceleme isteğinde bulunuyor. ( Ek. 2 )
Bunun üzerine;
31.08.2016 günü araştırma onayı veriliyor.
10 gün sonra,
10.09.2016 günü Mehmet Emin Bilmez, Genel Müdür Yrd. İken Genel Müdür Vekili oluyor.
8 ay 19 gün sonra,
29.05.2017’de iddiaların ‘İşleme Konulmamasına’ karar veriliyor, altında M. Emin Bilmez ’in imzası.
14 gün sonra,
12.06.2017’de Valilik Kararnamesi bakanlıkta yazılıyor ve M. Emin Bilmez Ardahan Valisi olarak öneriliyor. Birkaç gün sonra Resmi Gazete ’de yayınlanıyor.
Kendisinden önceki Genel Müdür 3 yıl 1 ay 20 gün asaleten genel müdürlük yapıyor ve 10.09.2016’da Artvin Valisi oluyor, vekil genel müdür M. Emin Bilmez 9 ay 3 gün vekil genel müdürlükten Vali oluyor!
SORU BİR; soruşturma süresince neden Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne asaleten bir atama yok ve neden soruşturma sonuna kadar bu makama M. Emin Bilmez ’den başkası vekâlet etmiyor?
SORU İKİ; bu soruşturmanın sonunda M. Emin Bilmez’ in vali olması tesadüf mü, ödül mü?
NEJDET KANBİR
Yorumlar
Kalan Karakter: