Çoğunluğunu Polonya ve Macaristan'dan gelen büyükbaş hayvanların oluşturduğu büyük baş ve Bulgaristan'dan özel sektörün bakanlık izniyle getirdiği kurbanlık koyunlar Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapıyor.
Et fiyatlarındaki artışı dengelemek için kasaplık hayvan ve et ithalatına izin verilmesine yönelik düzenlemelerin ardından, başta Macaristan olmak üzere Almanya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nden Türkiye’ye ithal hayvan girişi kapsamında Morkoç Hayvancılık kurbanlık için 75 Bin Küçükbaş hayvan Trakya bölgesine getirdi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kasaplık hayvan ve et ithalatına yönelik Nisan ayından itibaren yapılan düzenlemeler kapsamında, Türkiye’ye sağlıklı hayvan ithalatı gerçekleştiren Morkoç Hayvancılık yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Morkoç, Kurban Bayramı öncesi Trakya bölgesine kurduğu entegre tesisle vatandaşa büyük bir hizmet sunmaktadır.
Morkoç; “AB’ye uyumun şartı” gerekli
Trakya bölgesinin şap hastalığından ari bölge ilan edilmesi Avrupa Birliği uyum çalışmalarının önemli bir parçasını oluşturuyor diyen iş adamı Lütfü Morkoç; “Şap hastalığı ile mücadeleyi etkin kılmak için Avrupa Birliği Mali Yardımları çerçevesinde Türkiye’de şap hastalığının kontrol altına alınması konusunda bir proje hazırlandı. 2008-2010 dönemini kapsayan proje ile yoğun aşılama politikası izlenerek şap hastalığın kontrol altına alınması hedeflendi. Ülke genelinde büyükbaş hayvan varlığının tamamı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez, küçükbaş hayvan varlığının ise ilkbahar döneminde yılda bir kez 3 yıl süre ile aşılanması projede yer alıyor. Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakere sürecinde Gıda, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı faslını müzakereye açmanın ön şartlarından biri Trakya Bölgesi’nin şap hastalığından ari bölge statüsüne kavuşturulmasıydı. Nitekim, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) denetimi sonucunda Trakya’da şap hastalığı olmadığına ilişkin rapor alındıktan sonra bu fasıl müzakereye açıldı” dedi.