Ardahan nüfusunun büyük kısmının tek geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektörü yeni yatırımcıların sektöre girmesiyle canlanmaya başladı. 230 bin büyükbaş hayvan sayısı ile sahip olduğu potansiyelin çok altında olan Ardahan'daki hayvan sayısının artması ve ilin ekonomisine katkı sunması için eski usul hayvancılıktan modern hayvancılığa geçişin hız kazandığı günümüzde, büyük firmalarda Ardahan'daki bu potansiyelden pay almak için yatırımlarını yapmaya başladılar.
Bölgede 15 yılı aşkın bir süredir, hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Livane Tarım Hayvancılık ve Su Ürünleri Limitet Şirketi sahibi Ayhan Kara, Ardahan'ın gelecek yıllarda ülkenin et ihtiyacını karşılayacak önemli merkezlerden biri konumuna geleceğini gördüğü için yeni yatırımlarını Ardahan'a yapacağını söyledi.Canlı hayvan ticareti ile et ve et ürünleri üzerine faaliyet gösteren Livane şirketi, Ardahan'a yapacağı yatırımlar çerçevesinde ilk etapta ilin hayvan kesim ihtiyacını karşılayacak bir kesimhaneyi yaparak, hem kendileri için hem de vatandaşın hayvanlarının kesimini yaparak ildeki önemli bir sorunu gidereceklerini vurguladı.
"Şirketler Ardahan piyasasındaki yerini biran önce almalı"
Konu hakkında Ardahan Haber Merkezi Masasından Yunuz Akçay ve Özkan Karakaya ile özel söyleşi yapan Kara, şu ifadeleri kullandı;
"Yıllardır bölgede aktif olarak yer aldığımız sektörde, uzun vadeli bir yatırım olarak gördüğümüz Ardahan piyasasına girme kararı aldık. Bölgede hayvancılık sektörünün en büyük potansiyele sahip olan Ardahan'da, sektörün hızlı büyümesi için modern hayvancılığın hızlı bir şekilde gelişmesi gerekiyor. Bu gelişimin yaşanması içinde profesyonel şirketlerin sektördeki yerini bir an önce alması ve kesimhaneleri ile çiftliklerini kurmaları gerekmektedir. Bu gelişme hız kazandıkça, il genelindeki hayvancılık sektöründe bu gelişmelere paralel olarak gelişecektir" dedi.
"İthal et, bölgemizdeki hayvancılığın gelişmesiyle bitecektir"
Türkiye'nin yurt dışından ithal ettiği canlı hayvan ve et ithalatının zamanla biteceğini söyleyen Kara, "Ülkemizin et ihtiyacını karşılayacak, hayvan sayısı ve kesimhane sayılarının artması ile bu ithalat sonunda bitecektir. Önemli olan sektördeki gelişmenin son yıllarda yakalamış olduğu büyüme ivmesinin artarak devam etmesidir. AB projeleri ve devlet destekleri bu büyümeye büyük bir katkı sunmaktadır." ifadelerini kullandı.
"Sözleşmeli besiciliği hayata geçireceğiz"
Ardahan'da hayvancılık sektöründe yerini alan Livaneli şirketi, Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır uygulanmakta olan sözleşmeli besicilik projesini hayata geçireceklerini vurgulayarak şunları kaydetti;
"Hayvancılık sektörü, modern şartlarda yapıldığı taktirde önemli bir gelir kaynağıdır. Üretimi artırarak, hayvancılıktan elde edilecek gelirle bölgedeki insanların yaşam standartlarının artmasına yol açacak bu alan. Aslında planlı programlı bir yatırım hamlesi ile gerçekleşebilir. Biz Livaneli şirketi olarak, canlı hayvanlarımızı besleyecek küçük ölçekli işletmeler ile iş ortaklığı yapacağız. Köylerde modern ahırları olan vatandaşlarımızla işbirliği yaparak onları birer işletme durumuna getirmeyi hedefliyoruz. Hayvanlar bizden, bakması vatandaştan olmak üzere bir ortaklık yani"
"Modern bir kesimhane, maddi kaybın önüne geçecek"
Ardahan'daki besicilerin daha çok kazanması için kentte modern bir kesimhane'ye ihtiyaç olduğunu söyleyen Kara; "Ardahan piyasasına girmeden önce yaptığımız ön araştırmada ilde kesimhane eksikliğini fark ettik, Ardahan Et işlemesinin kesimhanesinin faal olarak hizmet vermemesi buradaki besici arkadaşlarımızın hayvanlarını il dışına götürmek zorunda kalıyor.Buda hem ekonomik kayba hem de hayvanın değerinin düşmesine yol açıyor. Ardahan'da kurmayı planladığımız kesimhanenin faaliyete girmesi ile yöre halkı hayvanını burada kestireceği gibi alıcılarla birebir pazarlık yapıp hayvanlarını gerçek değerde satmalarına vesile olacaktır"
"Ardahan, Türkiye'nin organik et ambarı olacak"
Ardahan'ın bölgenin olduğu kadar ülkenin organik et ambarı olma potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Kara; "Coğrafik özellikleri ve bitki florası ile sanayileşmenin olmadığı Ardahan organik etin merkezi olabilir. Hayvancılık sektörünün modern şartlarda yapılması ve hayvan sirkülasyonunun sağlanması durumunda Ardahan eti ülkede marka olacaktır. Üreticilerimiz besledikleri hayvanlarını değerinin üzerinde satma imkanına kavuşacaktır. Büyük küçük tüm işletmeler ile köylerdeki vatandaşlarımız kendilerini Ardahan'ın hayvancılık sektöründe büyümesi için üzerine düşmesi gerekmektedir. Sektöre yapılacak her yatırım kalkınma olarak geri dönecektir" ifadesini kullandı.