Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2015-2018 Türkiye Sanayi Strateji Belgesi kapsamında, Kamu-Üniversite ve Sanayi işbirliğini geliştirmek, üretici kuruluşların kamu tarafından verilen destekler ve Üniversiteler tarafından üretilen bilgi ve olanaklardan daha fazla istifade etmesine katkıda bulunmak için oluşturulmuş Ardahan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Kurulu, Göle ilçesinde faaliyet gösteren “KOÇHAN SÜT” firmasına ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyarette Türkiye KÜSİ Çalışma Grubu Üyesi ve Ardahan İl temsilcisi ve Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Kılıç, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüğü temsilcisi Erhan Kaya, KOSGEB İl müdürü Ramazan Sivri, SERKA İl koordinatörü Nurullah Karaca yer aldı.
KOÇHAN Süt ürünleri firmasının Göle’deki üretim tesislerine yapılan ziyarette KÜSİ İl temsilcisi Prof. Dr. Şeref Kılıç, KÜSİ’nin amacını açıklayarak, firmanın daha ileri teknoloji kullanımı ile devlet destek ve teşviklerinden yararlanılması için gerekli bilgilendirmeleri yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, Ardahan Üniversitesinin bilimsel destek yanında, proje hazırlama konusunda da katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı.
SERKA il koordinatörü Nurullah Karaca ise “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında gerçekleştirilen düzenlemeleri açıklayarak, verilecek destekleri şu şekilde sıraladı; Danışmanlık Hizmetleri Desteği, Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi Desteği, Anahtar Teslim Fabrika Binası Yapım Desteği, Sıfır Faizli Yatırım Kredisi Desteği, Faiz İndirimli İşletme Kredisi Desteği, Üretim Tesislerini Taşıma Desteği.
KOSGEB İl Müdürü Ramazan Sivri “İş Birliği-Güç Birliği Programı” hakkında bilgi vererek, firma yetkililerinin sorularını cevaplandırdı. Sivri, KOBİ’lerin işbirliği-güç birliği anlayışıyla bir araya gelerek; ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuar, ortak imalat, ortak hizmet sunumu ve benzeri konular ile Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında hazırlayacakları ortak imalata yönelik işbirliği-güç birliği projelerinin desteklenmesi amaçlandığını ifade etti.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci ve Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüğü temsilcisi Erhan Kaya ise diğer destek ve teşvikler ile firmanın karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri konusunda görüşlerini açıkladılar.
KOÇHAN Süt firmasının yetkilileri, Aydın Koç, Erkan Koç ve Serkan Koç gerçekleştirilen ziyaretten mutlu olduklarını belirterek, bu gibi çalışmaların yaralı olduğunu ancak Ardahan gibi iklim ve coğrafi dezavantajlara sahip bir ilde işletmeciliğin zorluğu ile ilgili düşüncelerini ifade ettiler. Devletimiz tarafından sunulan destek ve teşviklerin koşullarının bu yöreye özgü bir şekilde kolaylaştırılmasını beklediklerini sözlerine eklediler. Bunun yanı sıra bu destek ve teşviklerinin alınmasındaki bürokratik işlemlerin ve formalitelerin fazla olduğunu da vurguladılar.
KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Şeref Kılıç tüm bu sorunların farkında olduklarını bu kapsamda Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasının yetkili mercilere durumu aktardığını ve konun takipçisi olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Ardahan Üniversitesinin desteği ile Süt ve Süt Ürünleri Araştırma Merkezi kurulumu ile ilgili bir çalışmanın KÜSİ kapsamında hayata geçirilmesi için alt yapı çalışmalarını yürüteceğini ifade etti. Görüşmelerin sonunda firma yetkilileri sunulan bilgilerden oldukça yararlandıklarını, firma faaliyetleri ve gelişim stratejileri içerisinde bu bilgilerden azami düzeyde istifade edeceklerini belirtmişlerdir.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: