Kura Nehri’nin, geçtiği güzergâhlarda insanlar ve yaban hayat için yaşam alanı oluşturduğunu, özellikle Ardahan için çok büyük bir değer olduğunu dile getiren dernek yöneticileri, Kura’nın Beşikkaya Deresinde tutularak tünel ile Karadeniz’e akıtılmasını istemediklerini söylediler.
Konuyla ilgili olarak Ankara’da, Su Yönetimi Genel Müdürü Cemil Kınacı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Etüt Planlama ve Tahsisler Daire Başkanı Bülent Çelenk, Daire Başkan Yardımcısı Murat Ali Hatipoğlu, Su Yönetimi Genel Müdürü Cemil Kınacı ve Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Hüsnü Akbaş ile görüştüklerini ifade eden Derneğin Kurucu ve Onursal Başkanı Cevdet Şentürk, “İlgili müdürlüklerle görüştüğümüzde bize hep şu söylendi. ‘Gidin Gürcistan Hükümetiyle görüşün. Onlar Gürtürk barajını yapsın, biz de onlardan enerji satın alalım. Böylece bu projeden vazgeçelim.’ Biz şimdi Gürcistan’a gideceğiz. Orada ki yetkililerle görüşüp, bu konuyu diplomatik yollarla çözüme kavuşturmak için çalışacağız” diye konuştu.
Kura Nehri’nin Beşikkaya Deresinde tutulduktan sonra debisinin yükseltilerek tünel ile Karadeniz’e akıtılmasına ilişkin tepkilerini daha önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na dilekçe yazarak dile getirdiklerini de aktaran Şentürk, Yazar Alper Akçam ve Suat Aktaş'la birlikte tepkilerini dilekçede şöyle dile getirdiler:
“Ardahan İli hudutlarından geçerek, Gürcistan topraklarına ulaşan, Ardahan’ın coğrafyasının su gereksinimini besleyen Kura Nehri, mevcut hükümetlerimiz tarafından Beşikkaya Deresinde tutularak, debisi yükseltilerek, tünel açma suretiyle vadi atlatılarak Karadeniz’e akıtılması Bakanlığınızın projesidir. Bu projenin gerçekleşmesi Ardahan’ın doğasını bozup, geçimini tarımdan sağlayan halkımızın ekonomisine zarar verecektir.
Ülkemizin şiddetle ihtiyaç duyduğu enerji açığımızı, Kura Nehri’nin Karadeniz’e akıtılarak mevcut HES’lerden elde edeceği enerjinin, Ardahan bölgesindeki mevcut barajlardan, bir kısmının da nehrin ülkemizi terk ederken Gürcistan hududunda yapılması düşünülen Gürtürk Barajından elde edilmesi ile enerji açığımızın kapatılacağı gibi coğrafyamızdaki hayvancılığa, özelliklede arıcılığa bir engel teşkil etmeyeceği bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Ekte sunulan belgelerden anlaşılacağı üzere, projede birçok hesaplama hatası vardır. Ardahan halkı bu konuya duyarlıdır. Muhtelif dönemler mitingler düzenleyip yürüyüşler yapmış. Kura bizimdir Karadeniz’e akıtılamaz diye tepkilerini göstermiştir.
Ardahan İli Kültür Varlıkları Dayanışma Derneği olarak talebimiz; Genel Müdürlüğünüzün kuruluşundan çok öncesine ait ve oldukça eski bir proje olan Kura-Çoruh Enerji Grubu projesinin, değişen iç ve dış mevzuat, uluslar arası anlaşmalar ve yapılan havza plan çalışmaları kapsamında yeniden gözden geçirilerek iptal edilmesini, bu konudaki alternatif projelerin değerlendirilmesini ve ayrıca projenin hâlihazırdaki safhası hakkında tarafımıza bilgi verilmesini arz ve talep ediyoruz.
Sayın Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cemil Kınacı, Ardahanlılar adına heyetimizi kabul ederek bizleri dinlediğiniz için teşekkür ediyoruz. Bu konuyu Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak yeniden ele alacağınızı, tarım toplumu olan Ardahan halkı lehinde bir çıkar yol bulacağınızı temenni ederek saygılarımızı arz ediyoruz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: