Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Sürügüden köylü (Heve) Şeref Kurt, İstanbul’da 25 yıl çalışıp emekli olduktan sonra köyüne dönerek bölgenin önemli temel geçim kaynaklarından olan kaz üreticiliği yapmaya başladı. 12 yıldır kendi köyünde köyde satın aldığı kaz yumurtalarını kuluçka makinesi vasıtasıyla kaz üretimi gerçekleştiren Kurt, ürettiği kazların tamamına yakınını başta İstanbul’da bulunan Ardahanlı köy dernekleri olmak üzere diğer derneklere satarak yılda yaklaşık 20 bin TL para kazanıyor.
Bölgenin en önemli temel geçim kaynağının kaz olduğunu, tadı enfes olan meşhur olan Ardahan kazının büyük rağbet gördüğünü söyleyen emekli köylü Şeref Kurt, “1966 yılında İstanbul’a çalışmaya gittim. Fruko Tamek fabrikasında fortif operatörü olarak 25 yıl çalışıp emekli oldum. 2004 yılında kendi köyüm olan Göle Sürügüden köyüne döndüm.12 yıldır kaz civcivi üretimi ile uğraşıyorum. Kaz civcivlerini başta kendi köyümün dernekleri ve diğer derneklere göndererek onların yüzde 40’lık gibi bir payını karşılıyorum” dedi.
Kışın kaz civcivi üretiyor, yazın balık tutuyor
Köyüne geri dönmenin sebebinin havası suyu doğasıyla mükemmel olan köyünün insanlarına hem faydalı olmak hem de emeklilik hayatında boş kalmamak olduğunu ifade eden Kurt, “Ürettiğimin kaz civcivleri ile aile bütçesine katkı sunuyorum. Bunun yanında yazın da balık tutarak günlerimi geçiriyorum. Tuttuğum balıkları başta İstanbul ve burada bulunan akraba komsu ve köylülerime ücretsiz olarak veriyorum. Kışın ise hayvancılık ve kaz civcivi yetiştirmeyi kendime hobi olarak yapmaktayım Yetiştirdiğim üç çeşit kaz civcivi var. Bunlar Çin kazı, ziraat kazı ve köy kazı. Çin kaz yumurtasını İran’dan getirdim. Canlı ağırlığı 10 kilogram. Yılda yaklaşık 20 bin liradan fazla para kazanıyorum. Köye dönüş kapsamında diğer insanların da gelip Ardahan’ımızın ekonomik katkı sunmalarını istiyorum. Herkes elini taşın altına koyarak ilimize ve de vatanımıza faydalı olmalarını bekliyorum” diye konuştu.