Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinden Ardahanlı Prof. Dr. Esfender Korkmaz, “Ülkede artık verginin bile vergisi alınıyor” eleştirisinde bulundu.
Prof. Dr. Esfender Korkmaz, ekonomi üzerine kaleme aldığı bu hafta ki yazı dizisinde halktan toplanan vergi konusunu ele aldı. Dünya’da bizden başka daha çok vergi ödeyen birkaç ülkenin kaldığını belirten Korkmaz, aşırı vergi yükünün ekonomik ve sosyal anlamda bozucu etkilerinin olduğunu söyledi.
Korkmaz, “Dünyada bizden daha çok vergi ödeyen, İsveç, Danimarka gibi toplumlar var. Ancak onlarda da gelişmiş sosyal hizmetler var. Bizde hem vergi yükü ağır hem de verginin vergisi alınıyor. Tasarruflar üzerinden yüksek vergiler alınıyor. Trafik cezaları çok artırıldı. Paralı yollardan geçmeyen vergi ödüyor. Bu paralı yollardan geçenlerin de maliyet üstünde yaptıkları ödemeler aslında bir vergidir” dedi.
VERGİNİN VERGİSİ ALINIIYOR
Çıldırlı ekonomist ülkede vergilendirilmemiş bir kalemin bulunmadığının altını çizerek, “Verginin vergisi alınıyor. Otomobil satışlarında, akaryakıt ürünlerinde, alkollü içecekler ve sigarada, cep telefonlarında, elektronik cihazlarda söz gelimi; En düşük fiyatla yeni otomobil satışı üzerinden Yüzde 80 ÖTV alınıyor. Fiyat artı ÖTV üzerinden de yüzde 20 KDV alınıyor. Yüzde 16 oranında verginin vergisi alınıyor. Söz gelimi fiyatı 1 milyon lira olan bir arabadan, verginin vergisi 160 bin lira tutuyor” dedi.
MALİYENİN ELİ MİLLETİN CEPİNDEN ÇIKMIYOR
İktidarın ekonomi politikalarının üretim yerine vergilendirme olduğunu söyleyen Korkmaz, “Maliye, üretici ve tüketiciyi düşünmeden, vergilerin bozucu etkilerini dikkate almadan yalnızca bütçe gelirlerini düşünüyor. Düne kadar Türkiye’de Maliye Bakanlığı devletin ana çatısını oluştururdu. Şimdi ise bugüne kadar bildiğimiz maliye den çok farklı olarak, bütçede tasarruf yapamıyor, ekonomi üzerinde, istikrar üzerinde bozucu etkileri düşünmeden eli halkın cebinden çıkmıyor. Fertler ve işletmeler açısından vergiler tüketim – tasarruf tercihlerini değiştirebilir” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: