Özellikle yayla zamanlarında Hayvan postu ve bidonlar içerisine doldurulan peynir, yeşillenmesi için birkaç ay bekletiliyor. Yeşillenen ve insanların küflü peynir diye nitelendirdiği Tulum peynir, kış aylarında sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Bidonlardan ve tulumlardan çıkarılan peynir kışın afiyetle yenilirken, özellikle Uzaklarda yaşayan Ardahanlılar Tulum Peynirini tatmak için Ardahan’dan sipariş veriyor.
Fransa’da yaşayan Ardahanlının yeşil peynir özlemi
Ardahanlıların çok sevdiği Tulum peyniri konusundan Fransa’da yaşayan bir Ardahanlı vatandaş peynirin lezzeti hakkında şu değerlendirmede bulundu.
“ Şu bir gerçek ki peynirimiz sahiden çok güzel, ama gerçek olan diğer bir konu ise bundan bizim dışımızda kimsenin haberinin olmaması.
Fransa'nın Rokfor Peynirini bütün dünya tanıyor. O peyniri de severim. Ama bizim yeşil tuluk peynirimizin yerini tutmaz. Ayrıca o peynirin içinde buğday ve çavdar unu da var, peyniri küflü yapan bu unların karışımından yapılan hamur. Oysaki bizim peynirimiz katkısız, tamamıyla sütten yapılmış. İçinde peynir dışında ne bir koruyucu katkı maddesi, ne de başka bir şey var. Ardahan'ın hava koşullarının da etkisiyle peynir doğal mayalanma geçiriyor ve sonunda o eşsiz yeşil renge ve tada erişiyor.
Tulum Peynirini Türkiye'nin birçok yerinde yapıyorlar, ama hiçbir yerde bizimkisi gibi yeşil peynir yok. Bu bizim yöreye has bir durum. Özel bir durum yani. Bence bu peynirin üretimi teşvik edilmeli, tanıtımları yapılmalı.Tuluk Peynirinden bahsetmişken bu peynirden yapılmış peynir eritmesinden ya da peynir kavurmasından bahsetmeden geçemeye-ceğim. Memleketimizde acil durumlarda ve kahvaltılarda başvurulan eşsiz lezzet kaynağı, Peynir Kavurması; Gerekli malzemeler:
Bir su bardağı yeşil tuluk peyniri, iki yemek kaşığı tereyağı.
Yapılışı:
Tereyağı dibi tutmayan bir tavada eritilir, içine ufalanmış yeşil peynir ilave edilir ve kısık ateşte peynir iyice eriyip akışkan bir hal alana kadar bekletilir. Peynirimiz iyice eriyince ocaktan alınır. Tercihen tava ile birlikte masaya konulur. Ekmek banarak afiyetle yenilir. Yanında taze çay enfes olur. Avrupalıların fondüsü sıfır kalır yanında:)) Deneyiniz efendim, pişman olmazsınız.
Haber: Sezgin Uygar
Yorumlar
Kalan Karakter: