Bölgenin vazgeçilmez peynir çeşitleri yaylalara çıkarak kadınların ellerinde yapılıyor. Bu lezzetler hem kışlık yiyecekleri olan peynirleri hem de ev ekonomisine katkı sağlayan maharetli kadınların ellerinden sofralara kadar uzanıyor. Ülkede hayvancılığın nüfusa oranla en yaygın yapıldığı illerin başında gelen Ardahan'da, yaz mevsimiyle yaylalara çıkan kadınlar, yöresel lezzetlerden Çeçil peyniri yapmak için kolları sıvadı.
Bölgede besicilikle uğraşan Ardahanlı kadınlar, ilk olarak hayvanlardan sağdıkları sütleri makineden geçirerek kaymağından arındırıyor. Bu işleminin ardından yağından arındırılan süt, mayalanarak dinlendirilmeye bırakılıyor. Dinlenip mayalanan süt daha sonra odun ateşindeki ocaklarda peynir kıvamına gelene kadar kaynatılıp tel-tel olunca kazandan çıkartılıp kuruması için askılara asılarak güneş ışığında tadını alarak sofralarımıza kadar geliyor.
ÖMER TURAN
ARDAHAN
07 Temmuz 2023 - 13:25
Kazanlar kaynamaya başladı
Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden Çeçil (tel) peyniri için kazanlar kaynamaya başladı. Yaylaya çıkan kadınlar kışlık peynirlerini yapmak için bir ay boyunca yoğun bir çalışma içine girdi.
ARDAHAN
07 Temmuz 2023 - 13:25