Bölgenin vazgeçilmez peynir çeşitleri yaylalara çıkarak kadınların ellerinde yapılıyor. Bu lezzetler hem kışlık yiyecekleri olan peynirleri hem de ev ekonomisine katkı sağlayan maharetli kadınların ellerinden sofralara kadar uzanıyor. Ülkede hayvancılığın nüfusa oranla en yaygın yapıldığı illerin başında gelen Ardahan'da, yaz mevsimiyle yaylalara çıkan kadınlar, yöresel lezzetlerden Çeçil peyniri yapmak için kolları sıvadı.
Bölgede besicilikle uğraşan Ardahanlı kadınlar, ilk olarak hayvanlardan sağdıkları sütleri makineden geçirerek kaymağından arındırıyor. Bu işleminin ardından yağından arındırılan süt, mayalanarak dinlendirilmeye bırakılıyor. Dinlenip mayalanan süt daha sonra odun ateşindeki ocaklarda peynir kıvamına gelene kadar kaynatılıp tel-tel olunca kazandan çıkartılıp kuruması için askılara asılarak güneş ışığında tadını alarak sofralarımıza kadar geliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: