Geçtiğimiz hafta yüksek kesimlere karın yağmasıyla birlikte Serhat bölgesi olarak bilinen Kars ve Ardahan’da kaz yetiştiriciliği yapan köylüler özenle büyüttüğü kazlarını keserek kış hazırlıklarına başladılar. Bölgede eti, ciğeri ve tüyü oldukça kıymetli olan kazların kesimi büyük bir titizlikle yapılıyor.
Özellikle köylerde yetiştirilen kazlar yaklaşık 5- 6 ay gibi bir sürede kesilecek konuma gelirken bakımıyla da köy kadınları ilgileniyor. Her yıl Cumhuriyet Bayramı’na denk gelen ekim ayının son haftası ile kasım ayının ilk haftası arası kesilen kazlar komşuların birbirlerine yardım etmeleriyle temizlenip kuruması için evlerin bahçelerine özel olarak yapılan askılara asılıyor. Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda kışın yenmek için koruma altına alınıyor.
Kars ve Ardahan’ın simgesi haline gelen, adına festivaller düzenlenen, filmler çekilen Kaz eti, bölgede yaşayan köylüler için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında sofraları süsleyen kaz eti önemli bir besin kaynağı olarak yer alıyor. Ayrıca büyük şehirlerde hemşeri Dernekleri tarafından düzenlenen dayanışma gecelerinde bölgeden getirtilen kaz eti ikram sofraların olmazsa olmazları arasında bulunuyor.
Ayazda kurutulan kazların bir kısmı derin dondurucuya konularak muhafaza ediliyor. Lezzetiyle her kesimin ilgisini çeken kazlar, talep üzerine kargoyla ülkenin birçok noktasına gönderiliyor. Ardahan kazı ağırlığına göre 2 bin 500 TL ile 3 bin arasında alıcı buluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: