Hububat hasadına geldiğimiz bugünlerde tarlalarda kalan anızların yakılmaması hususunda Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uyarıda bulunularak, şunları ifade etti:
"Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarını karşılanması gibi çok önemli işlevlere sahiptir. Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı, orman neden olmasıdır. Ormanlarımızın kıyısında olan buğday ve arpa tarlaları bu bakımdan büyük riskler taşımaktadır. Ülkemizde her yıl anız yangınları ile yakılan ve canlılar için yaşam kaynağı olan oksijen üreticisi binlerce dönüm ormanımız yanarak kül olmaktadır."
Yorumlar
Kalan Karakter: