İklim ve çevre üzerine araştırmalar yapan Ardahanlı hemşerimiz eğitimci Muhsin Okçu, Ardahan başta olmak üzere, Türkiye ve Dünyada yaşanan iklim değişikliğine dikkat çekerek önemli bir makale kaleme aldı.
İŞTE MUHSİN OKÇU’NUN KALEMİNDEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ:
“Ülkemizde kitle iletişim mecralarında pek ele alınmasa da, İklim değişikliği sorunu birçok ülkede önemsenen bir konudur. Almanya'nın Bonn kentinde bulunan kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan Germanwatch 2019 yılına ait İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) ‘ni açıkladı.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz G-20 ülkesi düşük performans sergiledi. Ülkemizin sıralamada performans açısında sonlarda bulunması üzücü bir durum. Başka bir değişle, halkımız İklim değişikliği konularında pek bilgili değil ya da bu konunun kendisini pek de ilgilendirmediğini düşünüyor.
Gerçek şu ki, iklim değişikliğinin dramatik sonuçları vardır. Yani iklim değişiklikleri meydana geldiğinde sıcak olan bir bölge daha sıcak ya da daha soğuk; soğuk olan bir bölge daha soğuk yada daha sıcak olabilir. İklim genel bir konu olduğu için dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelecek felaketin nedeninin bir gün bizi de etkileyebileceğini hesaba katmak gerekiyor. O zaman kendimize şu soruyu soralım. İklim değişikliklerinin sebebi nedir?
Çokça karıştırılan sera gazı etkisi ve küresel ısınma kavramlarını açıklamaya çalışalım. Öncelikle sera gazı etkisinin ne olduğuna bakalım. Sera etkisi dediğimiz olay kısaca şöyle anlatabiliriz. Dünya için, güneşten gelen ısı ve enerjinin bir kısmı dünya yüzeyinden yansıyarak tekrar uzayda kaybolur. Yeryüzüne ulaşıp atmosferden geri yansıyan ısı ve enerji ise yeryüzünün sıcaklığını artırarak bu sıcaklığın canlılar için olması gereken değerlerde tutar. Başka bir ifadeyle, sera etkisi olumsuz anlamı ile birlikte gezegenimizin canlılar için en uygun sıcaklıkların oluşmasında etkilidir. Bu olayı aşağıdaki görseli inceleyerek daha iyi anlayabiliriz.
Peki, Dünyamızda sera etkisi olmasaydı ne olurdu? Açıktır ki bunu anlamanın en kolay yolu bize en yakın gök cismi olan Dünyamızın uydusu Ay’a bakmaktır. Çünkü Ay’da atmosfer yani herhangi bir gaz tabakası tarafından çevrilmemiştir. Ay’ın neredeyse vakum sayılabilecek kadar ince bir atmosferi vardır. Ay günü boyunca yüzey sıcaklığı ortalama 107 °C, Ay gecesi boyunca da ortalama -153 °C civarındadır. Bundan dolayı, eğer dünyamızda atmosfer olmasaydı, Ay’ın yüzeyindeki sıcaklıklara benzer sıcaklıklar olacaktı.
Küresel ısınma ise artırılmış sera gazı etkisidir. Yani dünyanın sıcaklığını artıran etmen sera gazları etkisidir. Sera gazları sera etkisini destekleyen, atmosferde bulunan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip olan gazlardır. Dünya'da başlıca sera etkisine neden olan gazlar %36-70 Su buharı, %9-26 Karbon dioksit, %4-9 Metan ve %3-7 ile Ozon'dur.
Doğa kendi dengesini her zaman korur. Ancak asıl sorun bu doğal dengenin insanlar tarafından bozulmasıdır. Kirliliğe neden olan fabrikalar, termal enerji santralleri, araçlardan çıkan gazlar havadaki Karbon dioksit ve Metan gazları oranlarını artırıyor. Bu durum sıcaklıkların daha da artmasına neden olmaktadır. Tam da söylemek istediğimiz şey, İklim değişikliği sera gazı etkisi ve bunun bir sonucu olan küresel ısınmadan kaynaklanmaktadır. Yani iklim değişiklikleri bu iki nedenin sonucudur
Umarız ki ülkemizde de çevrenin korunması, havanın kirletilmemesi yönünde bir bilinç oluşur. Bu dünya hepimizin ve en önemlisi gelecek kuşaklara bırakacağımız dünya temiz bir dünya olsun.
Muhsin Okçu GSM: 0543 352 30 76
Yorumlar 2
Kalan Karakter: