Festival hakkında gazetemize açıkamada bulunan Ardahan İli Hoçvan Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Güven Yılmaz; Hoçvan Federasyonu (Hoç-Fed) kurulduğu günden beri geleneksel hale getirdiği Hoçvan Yayla Şenliği bu yıl yedincisi gerçekleştireceklerini söyledi.
Yılmaz; "Gerçekleştirilmesi planlanan Geleneksel 7. Hoçvan Yayla şenliği her yıl olduğu gibi bu yılda Çalabaş yaylasında yapılacak. Festivale 21 pare Hoçvan halkı ve özellikle federasyona henüz dâhil olmayan dernek yetkililerinin daha şimdiden şenlikle ilgili olmalarına bakılırsa bu yıl katılım oldukça yoğun olacağa benziyor" dedi.
Kürt halk müziği sanatçısı İbrahim Rojhilat’ın katılacağı Geleneksel 7. Hoçvan Yayla Şenliği bu yapılan görüşmeler sonucu TRT Şeş ve Hayat TV tarafından da izlenip yayınlanacaktır diyen Güven Yılmaz; Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak gerçekleşecek festival süresince her köyden iki ya da üç çocuğun gerçekleşecek sünnet programında çocukların sünnet kıyafetleri ilgili köy heyeti tarafından karşılanacağını" ifade etti.
Gerçekleşecek Festivalin bir diğer özelliği Hoçvanın Ekolojik Çeçil Peynir’inin tanıtımı amaçlanan bir yarışma gerçekleşecektir diyen Güven Yılmaz; Katılımcılara ödül verilecek. Hoçvan Şenliğinin bitimine doğru gerçekleşecek konserle final gerçekleşmiş olacaktır.
Yılmaz; Geleneksel 7 Hoçvan Yayla Şenliği’ne bölge Milletvekillerimiz, Yetkili mülki amirler, Belediye Başkanları, Bilim adamları, Bürokratlar ve yöre halkı katılacaktır.
PROGRAM:
1. Gün: Panel ve Futbol Turnuvası
2. Gün: Sünnet Töreni, Futbol Turnuvası ve Müzik Şöleni
3. Gün: Protokol, Futbol Turnuvası Finali Maçı, Penirê Çiçal Yarışması, Konser ve Final
Tarih: 1-2-3 Temmuz 2011