Son yıllarda ülkemizde tarım ve hayvancılığın yerini inşaat sektörünün almasıyla birlikte, özellikle tarımda çalışan işgücünde azalma meydana gelirken, rahata alışan insanlarımız tarım yapmak yerine ‘devletten beleş para gelsin' anlayışına çokça alışmış durumda.
Ekonomik krizle mücadele eden ülkemizde, her şeyi devletten bekleyen bir genç nesil oluşurken, devlette bu konuda vatandaşa her konuda yardımcı oluyor.
Özellikle hükümetin izlediği yanlış politikaların başından gelen İŞKUR kapsamında yılın 6 ila 9 ayı asgari ücretle çalıştırılan vasıfsız insanlar tarım yapmak yerine kurumlarda gereksiz yere yer kaplarken, maaşa alıştırılan vatandaşlar tarım yapmak yerine gününü asgari ücretle kurumlarda boşa harcıyor.
Ardahan gibi küçük bir şehirde binlerce kişi bu şekilde istihdam adı altında çalıştırılırken, sadece şehirlerde değil ilçe ve hatta köylere bile bu durum sıçramış bir vaziyette. Meyve ve sebze fiyatlarının el yaktığı ülkemizde hemen her yerde ‘kurumlara kapak atalım, İŞKUR bile olsa anlayışı’ insanları tarımdan uzaklaştırıyor.
Tarım sektörüne ağırlık verilmediğinden dolayı birçok meyve ve sebzenin yetiştiği Posof ilçesi bu durumun en bariz örneği olarak göze çarpıyor. Posof’ta birçok genç, tarım yapmak yerine devlet kapısında iş bulmayı beklerken, komşu Ülke Gürcistan bu konuda örnek teşkil ediyor.
Başta patates olmak üzere soğan, fasulye ve birçok meyve, sebze ekip ürün yetiştiren Gürcüler, iç piyasaya katma değer sağlarken, Posoflular ekip biçmeyi bırakıp, ‘Belediye Başkanı bizi işe alsın, olmadı İŞKUR’dan 6 ay maaş alalım’ mantığıyla hareket ediyor. Hal böyle olunca patatesi bile marketten alan vatandaş, ekip biçmeyi bırakıp hazırın peşinden koşmanın derdinde.
Türk lirasının büyük değer kaybettiği son yıllarda, 100 TL, 45 Gürcü Larisine denk gelirken, parası değerli olan Gürcüler hem mahsül ekiyor hem de Posof’a gelip değerli parasıyla alış verişini yapıyor. Posoflular ise, sıcak ikliminin kıymetini bir kenara bırakıp Belediye ve İŞKUR kapılarında nöbet bekliyor. Yazımızda daha fazla Posof’u ele almamızın sebebi, Posof’un sıcak ikliminden ötürü birçok meyve ve sebzenin yetişmesine elverişli bölge olmasından kaynaklanmaktadır.
Yorumlar 3
Kalan Karakter: