Göle İlçesinin son 37 yıllık geçmişini araştırdığını açıklayan Vali Bilmez, “Hiç kimsenin etnik kimliğiyle bir problemimiz yoktur. Hiç kimsenin etnik kökenini seçme hakkının olmadığını biliyoruz. Hiç kimsenin anne babasını seçme hakkı olmadığını da biliyoruz. Biz, bu ülkenin vatandaşıyız. Bu ülke temelini etnik devlet üzerine kurgulamamış. Devletimiz, sosyal hukuk devletidir. Bir kimsenin etnik kimliği ne aşağılama nedenidir, ne de üstünlük nedenidir. Bu ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes bizim vatandaşımızdır. Herkes hizmetin en güzeline laiktir. Ama suç işlerse milliyeti, düşüncesi ne olursa olsun hakkında gereken işlemi yapacağız” dedi.
Vali Mehmet Emin Bilmez, muhtarlar toplantısının 5’ncisini Göle’de yaptı. İl Jandarma Komutanı, Özel İdare Genel Sekreteri ve ilgili kurum müdürleri ile birlikte gittiği Göle’de YİBO konferans salonunda ilçeye bağlı mahalle ve köylerin muhtarları ile buluşan Vali Bilmez, muhtarlarla sohbet etti, kendisine iletilen sorun ve talepleri dinledi.
KÖY MUHTARLIĞI İKİ BOYUTLU BİR KURUMDUR
Konuşmasında köy muhtarlığının iki boyutlu bir kurum olduğunu belirten Vali Bilmez, “Bir yönüyle belediye gibi köyün mahalli idaresi, bir yönüyle de kaymakam gibi köyün merkezi idaresinin başıdır. Kanuna baktığımız zaman çok geniş bir alan muhtarlık. Muhtar, köyünde Cumhurbaşkanının, Başbakanın, Hükümetin, Valinin, Kaymakamın izdüşümüdür. Bir yönüyle de köyde ki belediyedir. Köyün yoluyla, suyuyla ilgilenen kişidir. Muhtara karşı biri bir suç işlediği zaman, bu suç devlet memuruna karşı işlenmiş gibidir. Muhtar da bir suç işlediği zaman devlet memuru gibi bir cezayla karşılaşır. Bunu bilmek lazım. Muhtarlarımızın ekonomik durumlarında son zamanlarda iyileştirmeler yapıldı. 2002 yılında bir muhtarımızın ücreti 97 liraydı. Bugün muhtarlarımız bin 450 lira ücret almaktadır. Bundan daha güzeli SGK primleri de devlet tarafından ödeniyor. Muhtarlarımız görev süresi boyunca silah ruhsatı taşıyabiliyordu. Yeni yasa ile muhtarlık görevi sona erdikten sonra da silah ruhsatını taşıma imkânı tanındı. Muhtarlarla ilgili bakanlık merkezinde muhtarlık daire başkanlığı kuruldu, valiliklerde ve belediyelerde birer yardımcı muhtarlarla ilgilenilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla görevle-ndirildi.
Biz kendi ilimizde Vali düzeyinde tutmaya çalışacağız. İnşallah sizlerle birlikte el ele vererek sorunları ortak bir şekilde çözmeye çalışacağız. Sizler SYD Vakıflarında ve köylerimizin altyapısıyla ilgili faaliyet yürüten Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’nde kendi aranızda seçtiğiniz kişilerle temsil ediliyorsunuz. Bir muhtarın temel görevi, hükümetin emirlerini köyde uygulamak, kanunları uygulamak, köyde birlik beraberlik, düzen ve asayişi sağlamak, köyde doğum, ölüm ve boşanmaları nüfus müdürlüklerine bildirmek, devlet görevlilerine her türlü yardımı yapmak ve işlerini kolaylaştırmak, vatandaşlara eşit davranmak, suç işleyenleri ve kaçakları güvenlik birimlerine bildirmektir” dedi.
MUHTAR, DEVLETİN MÜHRÜNÜ TAŞIYOR
Muhtarların taşıdıkları mühür ile devleti temsil ettiğine vurgu yapan Vali Bilmez, “Muhtar, Devletin temsilcisidir ve Türkiye Cumhuriyeti mührünü taşımaktadır. Dolayısıyla temel görevi kanunları uygulamak, birliği, beraberliği sağlamak, düzeni, iltizamı kurmakla sorumludur. Devletin mührünü cebinde taşıyan bir muhtarımızın herhangi bir terör örgütüne sempati dahi duyması ne müsaade ederiz, ne de mümkündür. Böyle bir durumun ilimizde olmayacağına inanıyorum. 1980 yılından bu yana meydana gelen olayların tamamını inceledim. Hangi köyde ne olmuş, hangi tarihte olumlu, olumsuz neler yapılmış, bunların hepsini biliyorum. Ben hemen hemen sizin kadar Göle’nin son 20 yıllık geçmişini de biliyorum. Devleti temsil eden bir muhtarın ne PKK’ya, ne DEAŞ’a, ne FETÖ’ye sempati duymasına asla müsaade etmeyeceğiz.
Hiç kimsenin etnik kimliğiyle bir problemimiz yoktur. Hiç kimsenin etnik kökenini seçme hakkının olmadığını biliyoruz. Hiç kimsenin anne babasını seçme hakkı olmadığını da biliyoruz. Biz, bu ülkenin vatandaşıyız. Bu ülke temelini etnik devlet üzerine kurgulamamış. Devletimiz, sosyal hukuk devletidir. Bir kimsenin etnik kimliği ne aşağılama nedenidir, ne de üstünlük nedenidir. Bu ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes bizim vatandaşımızdır. Herkes hizmetin en güzeline laiktir. Ama suç işlerse milliyeti, düşüncesi ne olursa olsun hakkında gereken işlemi yapacağız” diye konuştu.
“SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ”
Muhtarların sorun ve taleplerini dinleyen Vali Bilmez, “Tabi köylerinizin sorunlarını kamu kurumlarını ileteceksiniz. Biz de elimizdeki imkanlar ölçüsünde bir planlama yapacağız ve bu plan dâhilinde köylerimize hizmet ulaştıracağız. Eğitim önemli bir konu. Birleştirilmiş sınıfları ortadan kaldırmak istiyoruz. İlimiz bu açıdan oldukça ileri bir noktada. İlçe merkezimizde her öğrenciye yetecek kadar sınıfımız var. Öğrencilerimizin iyi bir eğitim alması için elimizden geleni yapacağız. Sizler de köyün ileri geleni olarak bizlere destek olmalısınız. Çünkü çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Biz çocuklarımıza iyi bir eğitim imkanı sunar isek, onlarda ülkemiz için, insanlık için faydalı birer birey olacaktır. Köylerimizin yol ve su gibi ihtiyaçları elbette önemli fakat İstekler sınırsız, imkanlar ise sınırlıdır. Bunun için biz elimizdeki imkânları en iyi şekilde kullanmak durumundayız” dedi.
DİN GÖREVLİLERİYLE TOPLANTI
Vali Mehmet Emin Bilmez, muhtarlar toplantısının ardından ilçede ki camilerde görevli imam hatiplerle bir araya geldi.
Toplantıda imam hatiplere seslenen Vali Bilmez, “Biz, köyde barışı sağlayan ve rehberlik yapan, çeşme ve yol yapımına öncülük eden imam istiyoruz. Bu bölgenin ileri gelenleri vardı, onların sözleri köylüyü bir araya getiriyordu, harekete geçiriyordu ve motive ediyordu. Şimdi maalesef bu büyükler kalmadı. Onun için bu rol size düşüyor. Köyde ki en emin adam, emanetin teslim edilebileceği, birliği, dirliği sağlayan kişi köy imamıdır. Köyde bir tartışma, anlaşmazlık olduğunda hakemliğine başvurulacak olan kişi emin sıfatıyla imamdır. İmamlarımız buna laik olmalıdır. Hiç camiye uğramayan bir adam dahi en emin olarak sizi göstermelidir. Biz camileri çok soğuk bir mekan haline getirmemeliyiz. Camiler sadece ibadet edilen yer değildir. Aynı zamanda bir toplanma yeridir. Bir araya gelme, bütünleşme yeridir.
O yüzden camilerimizi çocuklarımıza da açalım. İmamlarımızdan özellikle, çocuklarımızla ve gençlerimizle ilgilenmelerini istiyoruz. İmamlar, köyde bizim gözümüz kulağımızdır. Köyde bir ihtiyaç sahibi olduğunda, bir sıkıntı olduğunda bize bu sıkıntıları veya ihtiyaçları bildirmelidirler. Bizlerle vatandaş arasında ki aracı sizlersiniz. Sizler aynı zamanda köy ihtiyar heyetinin bir üyesidir. Muhtarın aldığı kararlarda öğretmenle birlikte imamın imzası yoksa o kararı kabul etmiyoruz. Bu anlamda siz, muhtarları da yalnız bırakmayın. Köy sorunlarıyla muhtar kadar ilgilenmenizi istiyoruz. Ayrıca, Camiler sadece erkekler için değildir. Camilerden kadınlarımızın da aktif olarak faydalanması anlamında elimizden geleni yapalım. Çocuklar kadar onlara da özen gösterelim” dedi.
ESNAF ZİYARETİ
Vali Bilmez, toplantıların ardından ilçe esnafını ziyaret etti. Kaymakam Zafer Oktay ve Belediye Başkanı Akın İsmailoğlu ile birlikte ziyaret ettiği esnafın sorun ve taleplerini dinleyen Vali Bilmez, esnafa hayırlı işler temennisinde bulundu.
Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: