GÖLE MÜFTÜLÜĞÜ KURBAN RİSALESİ
“Kestiğiniz kurbanların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır.” (Hac / 37)
“(Hz. İbrahim) “Ey Rabbim! Bana Salihlerden olacak bir çocuk bağışla” dedi. Biz de ona uysal bir oğul müjdeledik. Nihayet her ikisi de (Allah’ın emrine) boyun eğip, İbrahim de onu (boğazlamak için) yüz üstü yere yatırınca ona, şöyle seslendik: “Ey İbrahim! Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız. Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır. Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık. Sonradan gelenler arasında ona güzel bir ad bıraktık. İbrahim’e selam olsun. İyilik yapanları işte böyle mükâfatlandırırız. (Saffat / 100-110)
Diyanet İşleri Başkanlığı
Organizasyonunda Türkiye Diyanet Vakfı
Aracılığıyla
“ VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİM
KAMPANYASI”
2010 yılı için Kurban bedeli
( Bütün masraflar dahil)
450.00 TL'dir
TÜRKİYE DİYANETVAKFI
KURBAN HESAPLARI
Türkiye Vakıflar Bankası Meşrutiyet Şb:TR620001500158001004621230
T.C. Ziraat Bankası Mithatpaşa Şb :TR880001001262079673665026
Türkiye Halk Bankası Mithatpaşa Şb :TR830001200939600016000081
Göle’de Bayram Namazı: 16 Kasım 2010 Salı Saat: 06: 41
Dini Sorular İçin Göle Müftülüğü Fetva Hattı: 04.784.112.090
Kurban, birey ve toplum hayatı açısından önemli mesajlar taşıyan mali bir ibadettir. Kurban, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail örneğinde olduğu gibi ilahi emirlere kayıtsız teslimiyet göstergesi, hak yolunda fedakârlığın bir nişanesi, Allah'ın bize lütfettiklerinden onun rızası için verebilmenin hal ile ifadesidir. Kurban ibadetinin yerine getirilmesi kadar onu ifa ederken gözetilmesi gereken ilkeler ve amaçlar da önemlidir. Yaratılana şefkat ve merhamet, temizlik, çevrenin korunması, israftan kaçınma gibi hususlar Müslüman’ın her zaman göstermesi gereken temel duyarlılıklardır. Kurban kesimi esnasında bu hususlara azami ölçüde riayet etmemiz hem dini hem de insani sorumluluğumuzdur.
Bayramlar, dini ve millî hislerimizi coşturan, akrabalık bağlarını kuvvetlendiren, komşuluk ilişkilerini yenileyen, toplumsal hayatı canlandıran, bir gönül medeniyeti olan İslam'ın yoksulu gözetme, yetimi sevindirme, muhtaçla paylaşma gibi yüce değerlerini yaşatan müstesna günlerdir.
Bu itibarla bayramlar, birbirimizden kaçış günleri değil, birbirimize yakınlaşıp, gönlümüzü birbirimize açtığımız eşsiz fırsatlar olarak görülmelidir. Bu özel günlerde dargınlıkları, kırgınlıkları bir kenara bırakarak gönülleri birleştirmek ve yeniden kenetlenmek hepimizin öncelikli görevidir.
Bayramlar, sevinçleri büyütme günleridir. Önce gönüllerimizi bir sevinç yumağı haline getirelim, sonra annelerimizin ve babalarımızın gönüllerini alalım. Evlerin neşe kaynağı ve gönül meyvesi olan çocuklarımızı, şefkat ve merhamete muhtaç öksüz ve yetimleri, yoksul ve kimsesizleri, evinde ve yatağında ziyaretçi bekleyen insanlarımızı sevindirelim.
Bu bayramın, yaşanan bütün acıların, sıkıntıların, yoklukların, hak ihlallerinin, savaş ve terör gibi üzücü olayların son bulmasına, tüm insanlığa hayırlar getirmesine, kardeşlik, barış ve esenliğin tüm dünyada hâkim olmasına vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz eder, mübarek Kurban Bayramınızı tebrik ederim.
Yavuz YILDIZ
Göle Müftüsü
Kurbanın Tarifi
Kurban; Yüce Allah'ın rahmetine yaklaşmak için kurban Bayramı günlerinde belli şartları taşıyan hayvanı ibadet niyetiyle usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Neden Kurban Kesiyoruz?
Kurban kesmek Allah’ın emirlerine teslimiyetin en güzel ifadesidir. Hz. İbrahim (a.s.) ile oğlu Hz. İsmail (a.s.) Allah'a o derece teslim olmuşlardır ki, biri öz evladını sadece Allah rızası için kurban etmek, diğeri de Allah'ın emrine canı pahasına uymak niyetindeydiler. İşte kurban, bu teslimiyetin bir ifadesidir. Kurban, Allah’ın kuluna bahşetmiş olduğu nimetler için bir şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak ve günahların bağışlanması için kesilir. Allah'a ulaşacak olan; kurbanın eti, derisi ve kanı değil kurban vesilesiyle kulun takvasıdır. Hac süresinin 37. Ayetinde buna dikkat çekilmiştir.
Kimler Kurban Kesecek?
Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş,dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan ve misafir olmayan her müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir.Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka en az (80.18gr.) altını veya bunun değerinde para veya ticaret eşyasına sahip olan bir kişi dinen zengindir. Dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir?
Kurban küçükbaş hayvanlardan yanlız koyun ve keçiden, büyükbaş hayvanlardan deve ve sığır cinsinden kesilebilir. Bunların erkek ve dişileri aynıdır. Tavuk, Kaz, horoz , vb. hayvanlar kurban olmadığı gibi, etleri yenilen vahşi hayvanlar da kurban edilemez.
Kurbanlıklarda Aranan Şartlar
Koyun ile Keçi birer yaşını doldurmalı. Eğer koyunlar altı aylık olduğu halde bir yaşındaymış gibi gösterişli ise bu da kurban olabilir. Ancak keçi (dişi-erkek) mutlaka bir yaşını doldurmalıdır. Deve en az beş yaşını, Sığır da (dişi-erkek) en az iki yaşını bitirmiş olmalıdır. Zaman zaman alınan duyumlarda, bir kısım kötü niyetli insanların hayvanların dişlerini çekip sanki iki yaşını doldurmuş gibi sattıkları söylenmektedir. Bundan dolayı hem kesilen hayvanın kurban olabilmesi için hem de vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kurbanın mutlaka dişine değil YAŞINA bakılmalıdır. Büyükbaş hayvan mutlaka iki (2) yaşını doldurmuş olmalıdır. Kurban alınırken buna mutlaka dikkat edilmelidir. Eğer bu yaşları doldurmayan havyan kesilecek olursa o kurban geçerli olmaz. Sahibinin yeniden kesmesi gerekir. Kurbanlık hayvanın yaşında tereddüt edilirse mutlaka veteriner hekimlere müracaat edilmelidir.
Ayrıca kesilecek kurbanın;
- İki veya bir gözü kör olmamalı
- Kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş olmamalı, dili kesilmiş olmamalı.
- Kesileceği yere gidemeyecek kadar topal olmamalı.
- Dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş olmamalı.
- Doğuştan kulaksız ve kuyruksuz olmamalı
- Kulak veya kuyruğunun yarıdan fazlası kopuk olmamalı
- Memelerin baş kısmı kopuk olmamalı.
Ancak, Kurbanlık hayvanın şaşı,topal,uyuz ve deli olmasında ,doğuştan boynuzlu veya boynuzsuz veya boynuzunun azı kırık olmasında, kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış olmasında,kulaklarının uçlarından kesilip, sarkık bir halde bulunmasında, dişlerinin azı dökülmüş olmasında,burulmuş olasında bir sakınca yoktur.Ayrıca koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.
Büyük Baş Hayvanlarda Hisse
Kurbanlarda ortaklık sahihtir. Bir sığır ve deveye en fazla yedi kişi ortak edebilir. Ancak daha az ortakla veya tek başına da kesilebilir. Koyun ve keçiyi sadece bir kişi kurban edebilir. Bunlarda ortak olmaz. Kurban kesildikten sonra ortaklardan birisine, hisseye düşen paranın yarısını vermek suretiyle kurbana ortak olunmaz. Misal: Üç kişi ( 1000 )’er lira vererek büyükbaş bir hayvana ortak olsalar. Kurbanı kestikten sonra ortaklardan birinin oğlu, kızı, kardeşi veya herhangi bir kimse şu ( 500 ) lirayı al ben senin hissene ortak olayım dese, bu her iki taraf içinde caiz değildir. Ortak eden, etin yarısını parayla satmış gibi olur, sonradan 500 lirayı verip ortak olmak isteyende sanki kasaptan 500 liralık et satın almış gibi olur. Sonradan para verip dahil olan Kurban ibadetini yerine getirmiş olmaz.
Kurbanın Kesilme Vakti
Kurban, bayramın birinci, ikinci, üçüncü günlerinde kesilebilir. Birinci günü kesilmesi daha iyidir. Kurbanı gece kesmek mekruhtur. Kurban, bayram namazı kılındıktan sonra kesilmelidir. Namazdan önce kesilen kurban geçerli değildir.
Kurbanı Keserken Dikkat Edilecek Hususlar
Dinimize göre kurbanlık hayvanlar şöyle kesilmelidir:
- Hayvan, eziyet edilmeden kesilecek yere götürüıür.
- Eziyet edilmeden kıbleye karşı sol yanı üzere yatırılır.
- Oradakiler tarafından üç defa seslice tekbir getirilir.
- Bilenler tarafından kurban ile ilgili şu ayetler okunur.
" inni veccehtü vechiye IilIezi fetaras-semavati ve arda hanifen vema ene minel müşrikin”.
Meali: “Yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah’a, O’nun birliğine inanarak çevirdim.Ben müşriklerden değilim”. (el-En’am 6/79)
“Kul İnne salati ve nüsüki ve mehyaye ve memati lillahi Rabb'il alemin. La şerike leh ve bizalike ümirtü ve ene evvelül müslimin"
Meali: “Deki;Benim namazım,ibadetim (kurbanım),hayatım ve ölümüm hep âlemlerin rabbi olan Allah içindir.O’nun ortağı yoktur.Bana öyle emrolundu ve ben Allah’a teslim olanların ilkiyim.” (el-En’am 6/162-163)
• Dua bittikten sonra “ Bismillahi Allahu Ekber” denilerek kurbanın boğazı kesilir. ( Dua okunmadan, yalızca Bismillahi Allahu Ekber diyerek kesmek de caizdir)
• Koyun, keçi ve sığır boğazları ile çeneleri arasından kesilir. Boğazdaki yemek ve nefes borusu ile iki şah damarı , kesilip kanın açılan bir çukura akması beklenir. Kesilen hayvan deve ise, boynunun alt kısmı ile göğsü arasından kesilir. Kesim işinde keskin bıçak kullanılmalı ve hayvana eziyet edilmemelidir.
• Kurbanı elinden geliyorsa sahibi kesmeli, değilse uygun gördüğü bir müslümana kestirmeli, mümkünse kendisi de başında bulunmalıdır.Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s) kızı Hz.Fatıma’ya şöyle buyurmuş: (Ya Fatıma, kurbanının yanına git! Kesilirken orada bulun! Yere akacak ilk kan damlası ile, geçmiş günahların affedilir) [İbni Hibban]
Kesen kişinin mutlaka besmele çekmesi gerekir.
|
• Hayvan hareketsiz hale gelince usulüne göre yüzülür, parçalanır.
• Kurban sahibinin, kurbanın kesilmesinden sonra iki rekat namaz kılarak hacetlerini Allah'tan istemesi Peygamber Efendimiz tarafından tavsiye edilmiştir.
“Her kim kurbanını kesiğinde, kestiği bıçağı elinden bıraktıktan sonra iki rekat namaz kılar ve Allah’a dua ederse Allah o kimseye istediğini verir.” ( Buhari )
Kurbanın Eti
İslam alimlerinin çoğunluğu üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesini, ikinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesini,üçüncü parçanın ise kurban kesemeyen fakirlere dağıtılmasını tavsiye ederler.Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de bir sakınca görülmemiştir.
Kurbanın Yenilmeyecek Yerleri
Kurbanın yenilmesi caiz olmayan yerleri şunlardır.
- İdrar yolu
- Hayaları
- İdrar torbası
- Safra kesesi
- Akan kanı
Hayvan kesildikten sonra parçalanırken bu kısımlar ayrılarak ya gömülür.
Kurbanın Derisi
Kurbanın derisi sahibi tarafından evde seccade veya başka bir amaçla kullanılabilir veya herhangi bir hayır müessesesine bağışlanabilir. Ancak, deriyi satıp parasını kullanmak veya kesme ücreti karşılığında kasaba vermek caiz değildir.
Bu broşür Göle Müftülüğü tarafından hazırlanmış olup, 500 adet Aydın Giyim ve Kuyumculuk, 1000 Adet Tatlı Ticaret, 500 Adet Yıldız Ticaret, 500 Adet Irmak Manifatura, 500 Adet Ergül Ev Aletleri ve 1000 Adette Çalıdere Süt Ürünleri tarafından bastırılmıştır.