REEL BİR İYİLEŞME VE RAHATLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL
Hükümet temsilcileri her fırsatta ülkeyi büyüttüklerini, ekonomik verilerin eskiye oranla çok daha iyileştiğini ve refah düzeyini artırdıklarını söylüyorlar diyen Aydemir: “Ama sıradan her vatandaş, mutfak alışverişi için çarşıya – pazara – alışveriş merkezlerine gittiğinde, bu söylemlerin zıttı bir tablo ile karşılaşıyor. Üreticilerin 2 – 3 TL’ye satmakta zorlandığı birçok ürün, manav tezgahlarında 8 – 10 TL etiketlerle sergileniyor. Uygulanan yanlış politikalar sonucu, vatandaşlar aracıların kar hırslarına kurban ediliyorlar. Ülkemizde ekonomi; inşaat sektörü, kamu yatırımları ile parlatılmaya çalışılsa da; doğru politikalar üretilemediği, yeterli istihdam sağlanamadığı için; reel bir iyileşme – rahatlama söz konusu olamıyor” dedi.
TOPLU AÇILIŞ VAR İSTİHDAM YOK
Örneğin son dönemlerde Ardahan’da 22 toplu açılış gerçekleştirildi. Fakat henüz tek bir istihdam dahi olmadı diyen Aydemir, Pendik gazetesine verdiği demeçte şu açıklamalarda bulundu:
TÜRKİYE RUSYA’DAN SAMAN İTHAL EDİYOR
Gelir dağılımındaki adaletsizlik, alım gücü düşük olan geniş kitleleri her geçen gün daha da aşağıya çekiyor. İşçi, memur, emekli ücretleri son derecede yetersiz bir seviyede tutuluyor. Bu ücretlerin artışı ile ilgili enflasyon verileri pinpon topu ve benzeri ürünler baz alınarak hesap edildiği için de, denge bir türlü sağlanamıyor. Diğer taraftan Türkiye sahip olduğu kaynaklarla, dünyada kendi kendine yetebilen bir ülkeyken, mevcut gelişmeler sonucu bu özelliğini de kaybetmiş bulunuyor. Bir zamanlar tarım ve hayvancılık ülkesi olan Türkiye’nin Rusya’dan saman ithal ediyor olması; geldiğimiz noktaya dair çarpıcı bir veri olarak karşımızda duruyor.
KOOPERATİFLEŞMEYE ÖNEM VERİLMESİ LAZIM
Tabloya baktığımızda, hükümetimizin ekonomik politikalarını yeniden gözden geçirmesi şart görünüyor. Kooperatifleşmeye önem verilmesi, devletin bu konuda öncü – teşvik edici olması çözüm yollarından biri olabilir. Bu konu ile ilgili yaklaşık 3 ay önce yine Ardahan Doğa Tepe Köyü’nde ekip arkadaşlarımla birlikte incelemelerde bulunmuştuk. Buradaki köylerimiz kooperatifleşme yoluna giderek, hem kendi ekonomilerini iyileştirmiş hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmayı başarmışlar.
HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ KALINMIŞ DEĞİL
Köydeki 45 kadın ortaklaşa hareket ederek, süt üretimini çok daha verimli – kaliteli bir noktaya taşımışlar. Köyde bir peynir müzesi bile açmışlar. Ayrıca, bitkileri kurutup, sergilemişler ve köye turist çekmeye başlamışlar. Kooperatifte bir de Fransızca kursu başlatarak; örgütlü hareket etmenin diğer sosyal boyutları ile ilgili de çok iyi bir örnek ortaya koymuşlar. Altını çizmek istediğim şey; hiçbir şey için geç kalınmadığıdır. Doğru yöntemler ve gerçekçi hedefler oluşturulursa, ekonomimizin de, insanımızın da yüzü pekala güldürülebilir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: