Ardahan Valiliği toplantı Salonunda gerçekleştirilen Sivil Toplum Kuruluşları toplantısına katılan ESOB Başkanı ve Birlik Başkan Vekili İskender Yılan, söz alarak tarım ve hayvancılığın gelişmesi konusunda düşünce, fikir ve önerilerini Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba ve kurmaylarıyla istişare etti.
Burada yapılan değerlendirme toplantısında söz alan ESOB’un başarılı ve sorunlara duyarlılığıyla tanınan Başkanı İskender Yılan, Ardahan’da tarım ve hayvancılığın gelişmesi için gerçek üreticilerin kullandığı akaryakıttan ÖTV ve KDV’nin alınmaması gerektiğini söyledi.
MAZOTTA ÖTV VE KDV KALKSIN
2 yıllık görev süresi içerisinde ESOB’a birçok yenilik kazandıran ve bankacılık sistemini esnafın ayağına getiren Başkan Yılan, toplantıda şu sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi:
"Ardahan 1992 il olurken nüfusumuz 170 bin civarındaydı. Bugün nüfusumuz 98 bine kadar düşmüş. Ardahan’da girdi maliyetleri yüksek olduğundan dolayı çiftçimiz eskisi kadar ekip biçmiyor. Yani mazotun litre fiyatı 5 TL’ye dayanmış. Ben burada Esnaf Odası Başkanı olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın yaşadığı sıkıntıları dile getirmek istiyorum. Göçün önlenmesinin temel şartı tarım ve hayvancılık alanından bölgede pozitif ayrımcılık formülünü uygulamaktan geçmektedir. Bunun temelinde ise gerçek üretici ve çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV ve KDV’nin düşürülmesi gerekmektedir. Yani kısacası biz ÖTV’ siz KDV’siz mazot istiyoruz. Bu şekilde tarım ve hayvancılık konusunda çiftçimize önemli bir destek sağlanacak çiftçi kendi yemini, samanını daha fazla üretecektir. Bu şekilde hayvancılığın gelişmesine önemli bir katkı sağlanacaktır.” dedi.
DEVLET DESTEKLİ MODERN AHIRLAR İNŞA EDİLSİN
Ardahan’da hayvancılık konusunda aile işletmeciliğinin önemine değinen Başkan İskender Yılan, devlet destekli modern ahırlar inşa edilmesinin elzem olduğunu dile getirdi.
“ 5 hayvanı olan küçük aile işletmecisi, 5 hayvanını satıp nasıl kendisine bir modern ahır yapsın” diye soran Başkan Yılan, “Çiftçimizin modern ahır inşa edecek gücü bulunmamaktadır. Mevcut 5 hayvanını satıp ahır yapan çiftçi yaptırdığı ahırın içine ne koyacak? Bizim isteğimiz aile işletmelerin oluşabilmesi için ahırları devlet yapsın. Vatandaşın mevcut 5 ineğinin dışında, devlet 5 inek daha versin bu on inek yapar. Bu da bir yıl içerisinde hayvan sayısının 20’ye ulaşması anlamına gelir. Bu şekilde hayvancılık bölgemizde gelişim gösterir. Ağır koşullarda tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize en az bir sigortalanın da yine devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu ağır şartlarda hayvancılık yapacak üreticimiz kalmayacaktır. Üreticimiz bir taraf da hayvanına bakacak bunun yanında süt besiciliği veriminde artış sağlanacak çiftçimiz hayvanın hem etinden hem de sütünden daha fazla yararlanacak ve yaptığı işten de zevk alacaktır. Yani hayvancılığının kurtuluşunun projesi budur. İthal ete de gerek olmaz. Piyasada hayvan bolluğu olduğu için et fiyatları da düşer. Çünkü tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin yaşadığı sorunlar birebir esnafı ilgilendiriyor. Bu iki sektörde birbirini tamamlayan sektörlerdir. Çiftçimiz kalkınırsa bu da esnafımıza olumlu yansır ve esnafımızda kalkınır. Bölgemizin yaşadığı bu sıkıntıların çözülmesi için siz değerli Bakan’ımızdan destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: