Erdoğan, 2001 krizinin ve 27 Nisan bildirisinin ekonomiye maliyetini anlatırken “Acaba kimler vurgun yaptı? Vurguncuların hesaba çekilmesi lazım. Suç duyurusu yapıyorum” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat’ın,MÜSİAD’a ve başarılı işadamlarına yönelik bir müdahale olduğunu söyledi. Erdoğan, “Gençler bunları tekrar yaşamasın diye, çocuklar böyle bir Türkiye’de yaşamasın diye, cesaretle, kararlılıkla o günlerin hesabını, hukuk yoluyla sormamız gerekiyor. ‘İntikam’ ve ‘cadı avı’ söylemleriyle konuyu saptıranlara aldırmadan biz 28 Şubat’ı da, 12 Eylül’ü de, 27 Mayıs’ı da sorgulayacak, tarihin bu karanlık dönemlerini inşallah hep birlikte aydınlatacağız” dedi.
Başbakan Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 21.Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 28 Şubat’ın hemen ertesinde gelen ekonomik krizlerin bir gecede Türkiye’yi yoksullaştırdığına dikkat çekti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Gecelik faizin bin 500’e, 8 bine çıktığı dönemi hatırlayın. Acaba kimler burada vurgun vurdu?Ovurgunu vuranların hesaba çekilmesi lazım. Suç duyurusu yapıyorumburada.Bakın 26 Nisan 2007 perşembe günü, borsa rekor kırıyor, 48 bin 33 puana ulaşıyor. 27 Nisan cuma gecesi malum bildiri yayınlanıyor. 1 Mayıs’ta borsa 43 bin 528 puandan kapanıyor. Toplam kayıp yüzde 9,4. Hisseleri işlemgören şirketlerin piyasa değeri, o üç gün içinde 20 milyar dolar azalıyor. Dolar, 1,32 liradan 1,39 liraya yükseliyor. Bono bileşik faizi, üç gün içinde yüzde 18,4’ten yüzde 19,5’e çıkıyor. 1 puanlık faiz artışının Türkiye’ye yıllık faturası 2milyar lira... Allah aşkına soruyorum; buna kimin ne hakkı var?”
Müdahalelerden kimlerin rant sağladığının araştırılmasını isteyen Erdoğan, şunları dile getirdi: “Müdahaleler kimlerin ekmeğine yağ sürmüştür? Müdahaleler, kimlerin önünü kesmiş, kimlerin ocağını söndürmüş, kimlerin kepengini kapatmış, kimleri palazlandırmıştır? Bütün bunların artık Türkiye’de sorgulanması gerekiyor.”
İlk fırsatta karartacaklar
Erdoğan, “28 Şubat sürecinde, bizim de sizlerin de neler yaşadığını bir biz biliyoruz, bir de Allah biliyor“ dedi. Bunun mimarları, kuklaları ve piyonlarının deşifre olmaması durumunda gelecek nesillerin benzer şeyleri yaşayacağı uyarısında bulunan Başbakan, “Eğer, 28 Şubat sürecinde, emirle, talimatla yazı yazanlar, psikolojik operasyonlara ruhlarını satanlar deşifre olmazsa, biliniz ki ilk fırsatta bunlar bu ülkenin aydınlık geleceğini yeniden karartmak isteyecektir. Çocuklarımızın yakamıza yapışıp, ‘Bize böyle bir Türkiye mi miras bıraktınız?’ demelerine asla mahal vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Dershane kurşunlayana nasıl iyi niyetle bakarsınız
Erdoğan, Türkiye’nin 30 yıldır Türkiye terörle mücadele ettiğini hatırlatırken “Gencecik çocuklarımızı kaybettik, ocaklar söndü, aileler parçalandı, çok büyük acılar yaşandı. Bir hesaplamaya göre, terörün Türkiye’ye sadece maddi maliyeti, üstünü söylemiyorum, üstü açıktır, 350 milyar dolar oldu“ dedi. Erdoğan, sorunu PKK’ya ve uzantılarına rağmen çözeceklerini ifade etti. Erdoğan, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki dershanenin kurşunlanmasına da sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Düşünebiliyor musunuz, gidip dershaneyi rahatlıkla kurşunlayabiliyorlar, yurtları bombalayabiliyorlar. Bunlara nasıl olur da hâlâ iyi niyetle bakabilirsiniz” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun diyet borcu var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 28 Şubat soruşturmasını ‘cadı avı’ olarak nitelemesine tepki gösteren Erdoğan, “28 Şubatçılara borcu var, 28 Şubat'ta kendisini SSK koltuğuna yeniden oturtanlara karşı diyet borcu var. Böyle giderse, CHP Genel Başkanı’nın o anki duruşunu, tavrını gösteren veri bantları yayınlanmaya başlanacak. CHP Genel Başkanı şu an demokrat, şimdi darbesever, şu anda Ergenekon’un avukatı, şimdi Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor, şu saatte başörtüsünü savunuyor, şu saatte katsayı uygulamasının değiştirilmesini destekliyor. 27 Mayıs, 28 Şubat ve 27 Nisan bildirisi karşısında CHP dik durabilseydi, bugün millet nezdinde itibarı çok farklı olurdu” şeklinde konuştu.