Türkiye’nin en çok izlenen haber kanallarından Halk TV’de ‘Türkiye Nereye Gidiyor’ adlı programa özel konuk olarak davet edilen Ensar Öğüt, ünlü sunucu Fatih Ertürk’ün Moderatörlüğü’nde Denizli Milletvekili TBMM Sanayi Komisyonu Üyesi Kazım Arslan’la birlikte Tarım ve Hayvancılık alanında yapılan hataları ve Türk Çiftçisinin son yıllarda yaşadığı sıkıntıları analiz ettiler.
FAKIBABA, FAKA BASTI
Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere Ardahan’ın sorunlarına özel duyarlılık gösteren CHP’li Öğüt, programda ithal et, tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli mesajlar verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın politikalarına sert göndermede bulundu.
‘Fakıbaba faka basmıştır’ diyen Öğüt, dünya haritasını göstererek Türkiye’nin et ithal ettiği ülkeleri kamuoyuna açıkladı.
ET TÜKETİMİNDE DE GERİDE KALDIK
Aralarında Arjantin, Brezilya, Bolivya ve Romanya’nın bulunduğu ülkelerden et ithal edildiğine dikkat çeken Milletvekili Ensar Öğüt, “ Bu ülkelere giden parayla Türk çiftçisi desteklense, aile işletmeciliği kurulsa Türkiye zarar etmez. Et ithalatı tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimize çok büyük zarar veriyor. Bu ülkelerden getirilen hayvanlarda mavi dil hastalığı var. Bu hayvanlar domuz yağından yapılan yemle beslendiği için çabuk kilo alıp şişiriliyor. Ucuz diye getirilen etler domuz yemiyle beslenen hayvanlardır. Bunlar Müslüman Mahallesinde salyangoz satıyorlar. Et ithalatını Bakan Fakıbaba’ya çare diye kim sunmuşsa büyük hata yapmıştır. Tarım Bakanı kandırılmıştır. Dışarıdan getirilen etler ile bizim Anadolu eti arasında büyük fark var. Hükümet dışarıdan et ithal edeceğine Ardahan, Kars ve Anadolu’daki çiftçimizi kalkındırırsa, hayvancılığın gelişimi için bu paraları vatandaşımıza verse daha iyi olmaz mı? Hayvancılığı teşvik edici politikalar geliştirilirse et ithal eden ülke haline biz geliriz. Neden gidip Romanya’dan et ithal edelim. Hem dışarıdan getirilen hayvanların yüzde ellisinde hastalık mevcut. Denizli’den bir çiftçimize Romanya’dan verilen hayvanların yüzde ellisi telef olmuş. Bu yüzden dışarıdan et ithali çiftçimize ihanettir.” dedi.
HAYVAN PAZARLARINDA HAYVANDAN ÇOK İNSAN VAR
Türkiye’de son yıllarda büyükbaş hayvan varlığında azalma meydana geldiğine vurgu yapan Milletvekili Öğüt, “ Bakınız Türkiye’de birçok ili geziyorum. Hayvan pazarlarında hayvandan çok insan var. Bu tabloyu güzel ülkemin güzel insanları hak etmiyor. Mevcut hükümetin eski Tarım Bakanı Mehdi Eker Fransa’da madalya almıştı. O madalyayı niye vermişlerdi biliyor musunuz? Fransızlar Bakan Eker’e, ‘Siz bizim ülkemizde hayvan ithal ediyorsunuz, bizim ülkemizin para kazanmasına vesile oluyorsunuz’ diye madalya takmışlardı. Son günlerde et fiyatlarının ucuzlaması için 1-2 tane ulusal market reyonlarından ucuz et satışı yapılıyor diye vatandaşla alay ediliyor. Her bir markete 10 kilogram et koyup insanlarımızı kandırıyorlar. İnsanlar et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar Gürcistan ülkesinden bedenlerine et sararak kaçakçılık yapıyorlar. “ diye konuştu.
TARIM ÜRÜNLERİ İTHALINA 95 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ
Türkiye'de 2003'ten 2016 tarihine kadar ithal tarım ürünlerine, ete ve tarım ürünlerine ödenen paranın 95 milyar dolar olduğunu ifade eden Öğüt, “Bu paranın bir kısmını kendi köylümüze ve çiftçimize verseydik, hiçbir zaman ithalata muhtaç kalmazdık. Niye kalmazdık? Çünkü kendi köylümüz üretecekti, kendi çiftçimiz üretecekti. Bugün köylümüz kan ağlıyor, perişan durumda. Kars'ta, Ardahan'da, Erzurum’da, Ağrı'da, o bölgede ithal et duyulunca çiftçi ve köylümüzün malı satılmaz duruma geldi ve durdu, satışlar durdu, ne olacak belli değil.
KÖYLÜMÜZ AYNI PARAYA ET VERMEYE HAZIR
Öğüt önerilerini şöyle dile getirdi: “Ben Bakana sesleniyorum: Dışarıdan et getireceğine, aynı eti kaç kilo istiyorsun kardeşim? 15 bin ton. Bizim o bölgede çok fazla sayıda hayvan var, kendisi de söyledi, hayvanımız çok. Hayvanımız çoksa o zaman niye dışarıdan getiriyoruz kardeşim? O zaman ne yapalım? Dışarıdan getireceğimize merada otlamış, omega 3 değeri yüksek olan daha kaliteli eti 25 TL'ye ben Türkiye'ye yedirmeyi taahhüt ediyorum burada, Kars'taki, Ardahan'daki tüketicilerle konuştum, ismini vermek istemiyorum. Evet, 25 TL'ye biz yedirmeye hazırız Kars-Ardahan bölgesi olarak. Niye kardeşim aynı paraya dışarıdan getiriyorsunuz? Sizin bizim köylümüze düşmanlığınız mı var? “
NE YEDİĞİ VE NASIL KESİLDİĞİ BELLİ DEĞİL
Bir de ette omega 3 değerinin çok önemli olduğunu, dışarıdan gelen hayvanın ne yediğinin, nasıl kesildiğinin ve yaşının belli olmadığını dile getiren Öğüt, “ genelde -bunu da söyleyeyim- yaşlı hayvanları kesiyorlar, yaşlı hayvanların eti bozuk çıkıyor arkadaşlar. O anlamda, dışarıdan gelen etin mutlak surette durdurulması lazım” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: