ATSO Başkanı Çetin Demirci, Ardahan bölgesinde yetiştirilen 26 farklı elma çeşidinden biri olan içi kırmızı elmayı tescillemek istediklerini bunun içinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduklarını söyledi.
Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar ise, “Türkiye’de sadece Posof İlçe merkezi, Türkgözü, Armutveren, Kumlukoz köylerinde yetişen ve ilgisizlik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan içi de dışı gibi kırmızı elma için bir çok alanda çalışma başlatıldı. Posof Belediyesi olarak, Ardahan Ticaret Odasıyla beraber elmamızın coğrafi işaretini almak için de çalışmalar başlatmış bulunmaktayız. Coğrafi işaret belgesini de halledip ürünümüzü Türkiye ve Dünya piyasasına tanıtmak için ilk adımı atmış olduk” dedi.
ARDAHAN Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Posof İlçesi’nde yetişen içi de dışı gibi kırmızı olan elmaya coğrafi işaret belgesi almak için başvuru yaptı.
ATSO Başkanı Çetin Demirci, ” İlimizin ekolojik olarak el değmemiş olması, Posof’un mikro klima iklime sahip olmasından dolayı 26 çeşit elma türü yetiştirilmektedir. Yapılan tahliller sonucunda bu türlerden en önemlisi ve ekonomik değer oluşturacak elma çeşidi içi de dışı da kırmızı olan elma yönünde. İlimizin ve ilçemizin ekonomisine katkıda bulunmak için Ardahan Ticaret Odası olarak, Posof Belediyesiyle ortaklaşa ürünün coğrafi işaret belgesini alma çalışmasını başlattık. Ürünümüz Posof adıyla ilimizi ve ilçemizi dünyaya tanıtacak. Bu elma yörede hastalıklar için de kullanılıyor. Şeker hastalığı için kullanıldığı biliniyor. Bronşit ve öksürük için kullanıldığı biliniyor. Anti oksidin yönünden çok zengin olduğu biliniyor. Özellikleri olmadan coğrafi işaret alamıyorsunuz, yani bir özelliği var. Amino asitler yönünden, folik asit yönünden, antioksidan yönünden zengin bir meyve ve dünyadaki diğer elmalardan farklı. O yüzden coğrafi işaret başvurusunda bulunuyoruz. Bu elmanın diğer elmalardan farkı ise etinde de antosiyanin var. Yani diğer elmaların kabuğunda olan antosiyanin bu elmanın etinde de var. Zaten hastalığa iyi gelmesinin sebebi de antosiyanin elmanın etinde de olması İçi kırmızı elma çeşidinin üretimi geliştirmek ve dış pazara sunmak için coğrafi işaret tescili almak üzere çalışmalara başladık. Bu kapsamda marka patent ve danışmanlık hizmeti veren Figen Konak, Marka Patent ve Danışmanlık şirketi ile protokol imzaladık ve içi kırmızı elmanın coğrafi işaret tescili için çalışmalarımız başlanmıştır. Coğrafi işaret tescil çalışmalarımız Posof kırmızı elması ile sınırlı kalmayacak. Ardahan’a özgü yerel ürünlerin coğrafi işareti tescil ettirmek üzere çalışmalar devam edecek” diye konuştu.
ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
Türkiye’de sadece Posof İlçe merkezi, Türkgözü, Armutveren, Kumlukoz köylerinde yetişen ve ilgisizlik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan içi de dışı gibi kırmızı elma için bir çok alanda çalışma başlatıldı. Posof Belediyesi kırmızı elma türünün varlığını sürdürebilmesi için elma fidan üretim çalışmaları başlattı.
Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, “İçi ve dışı kırmızı elmamız Posof ilçe merkezimiz ve özellikle Savahil bölgesi dediğimiz Türkgözü hattında yetişmektedir. Türkiye’nin birçok bölgesine buradan fidan götürülmesine rağmen gittikleri bölgelerden maalesef buradaki özelliklerini vermemiştir. ve bu oluşum sağlanamamıştır. Tamamen bölgemize ve ilçemize has bir üründür. İçi kırmızı elmamızın tahlilleri yapılmıştır. İnsan sağlığında ve bir takım hastalıklarda bazı özellikleri ile ön plana çıkan bir ürün haline gelmiştir. Dolayısıyla biz de Posof Belediyesi olarak, Ardahan Ticaret Odasıyla beraber elmamızın coğrafi işaretini almak için de çalışmalar başlatmış bulunmaktayız. Coğrafi işaret belgesini de halledip ürünümüzü Türkiye ve Dünya piyasasına tanıtmak için ilk adımı atmış olduk” şeklinde konuştu.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: