GİRDİ MALİYETLERİ HIZLI ULAŞIM SAYESİNDE DÜŞÜRÜLECEK
Serhat şehrimiz Ardahan’ın en büyük sıkıntıların biri de ticaret hacminin bir türlü artamamasıdır diyen Dursunoğlu: “Bunun altından birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerin basında ulaşım gelmektedir. Ardahan’a ulaşımın bu kadar zor olması doğal olarak nakliye maliyetlerini artırmaktadır. Ardahan’ın batıya açılan yolun türlü sebeplerle tamamlanamaması ziyaretçi sayısında düşüşe sebep olurken maliyetlerin artmasına yol açmaktadır. Maliyetlerin artması ile halk internet üzerinden alışveriş yaparak Ardahan ticaretini olumsuz etkilemektedir. Görüldüğü üzere bu durum zincirleme reaksiyon gibi birbirini etkilemektedir. Ticaretin güçlenmesi için önceliğimiz ulaşım problemlerini çözmek olacaktır” dedi.
Karayolunun hızlı bir şekilde bitirilip demiryolu çalışmalarının başlaması gerektiğine dikkat çeken Halil İbrahim Dursunoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
DEMİRYOLU KURTULUŞUMUZ OLACAKTIR
“Gerek Kars’ta yapılan gerekse Erzurum’da yapılan lojistik üsleriyle Ardahan’a yapılacak olası bir demiryolu ile şehrimizde aktif yolcu ve yük taşımacılığı yapılabilecektir. Ayrıca İpekyolu projesiyle Çin ve rota üzerindeki diğer ülkelerden gelen yük ve yolcu Kars’a mecburi istikamete gitmek zorunda kalmayacak. Bu durum Ardahan’ı daha aktif hale getirerek; ithalat ve ihracatta kilit bir şehir haline getirecektir. Demiryolu ve karayolunun tamamlanması ile nakliye maliyetleri ve süresi düşerek esnaf ülke ile rekabet edecek konuma getirecektir. Şehrimiz ve esnafımızın yüzü gülmesi için demiryolu şart!”
ARDAHAN’DA HER ÜRETİCİYE PROJE HAZIRLANMALIDIR
SINIR TİCARETİ CANLANDIRILMALDIR
Ardahan’ın en güçlü yanlarından biri muhakkak ki hayvancılıktır diyen Dursunoğlu: “Çiftçimizin tam verim alabilmesi için çiftçilerimizin Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerimizin yetkilileri ve TKDK yetkilileri ile daha çok bir araya getirilmelidir. Modern çiftlikleri kurulması için çiftçilerimize ön ayak olmamız şart. Aslında hayvancılığın bu denli güçlü olması Ardahan’da ihracat için büyük bir kapı açabilecek niteliktedir. Ardahan’da kurulacak olan büyük bir Süt Entegre Tesisi ile süt üretimi artırılarak Gürcistan’a ihracata kolaylıkla başlanılabilir. Bu ortamında yaratılabilmesi için ticaret odası ve siyasilerin öncülüğünde ihracatın ilk adımları atılarak Ardahan’ın ticareti canlandırılacaktır.
REKABET İÇİN KOOPERATİF KURULMALIDI
Ardahan’ın diğer problemi ise yerel esnaf büyük market zincirlerinin karşısında ezilmesidir. Market zincirleri direk fabrikadan aldıkları ürünler sayesinde maliyetleri esnafımızdan düşük tutarak gıda sektörünü elinde tutmaktadırlar. Bu aleni haksız rekabete karşın esnafların ortak olduğu bir kooperatif kurularak; fabrikalardan ürünler direk olarak alınabilecek ve bu zincirlere karşı rekabet gücü artırılacaktır. Bütün bu projelerle Ardahan ticareti canlandırılacaktır ve ben üstüme düşen her şeyi yapmaya hazırım. Benim derdim Ardahan’dır” ifadesini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: