Erken kışlatma, Arılara zarar veriyormuş!
Evliyaoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bir hafta önce Yağan kar'ın arıcıları erken kışlatılmaya sevk etmesine neden olduğunu söyledi. Bu uygulamanın doğru olmadığını ifade Eden Evliyaoğlu, şöyle devam etti; "Yaklaşık olarak bir hafta önce Yağan kar sonucunda arıcılarımız arılı kovanlarını içeri aldılar. Oysa bir hafta sonra da havaların düzelmesi ve en azından gündüzleri sıcaklık derecesi 5 ila 6 derece ortalamasında olması, içeride kışlatma yapılan alanlar da ise 10 ila 15 derece sıcaklık olması nedeniyle erken kışlatma sonucunda arıcılarımız zarar görecektir. Arıcılarımız içerisinde arılı kovanlarını içeri alan arkadaşlarımız var ise bu arılarını tekrar dışarı çıkarmaları gerekmektedir. Çünkü biz her yıl Kasım ayının 20'si ile 24'ü arasında arılarımızı bu bölgede kışlatmaya alıyoruz. Bu erken kışlatmaları yapan arkadaşlarımız zarar görürüler. Hava derecesi ve hava sıcaklığı içeride çok büyük oranda artar; bu artan hava sıcaklığında arı tam salkımına girmez, kovan içerisinde bulunan yiyecek erken tüketilebilir. Bunun sonucunda da arılarımız sağlıklı bir şekilde ilkbahara çıkmaz."
Başkan Evliyaoğlu, bu nedenle arıcılarımız tereddüt etmeden her yıl kışlattığımız gibi 11'inci ayın 20'sini beklemeleri doğru olur dedi.
Arı ölümlerinin nedeni araştıralacak
Ardahan'ın Hanak ilçesi Dilekdere köyü ve çevresinde arı ölümleri görüldü. Dilekdere köyünde arıcılık yapan Fırat Polat'a ait 170 kovanda bulunan arıların tamamı öldü. Polat, "170 adet arılı kovanım vardı. 1 ay içerisinde arıların ölümüyle karşılaştık" dedi.
Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, arıları telef olan Fırat Polat'ın arılığında incelemelerde bulunarak, arıcıların mağdur edilmemesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını söyledi. Evliyaoğlu, "İhbar üzerine buraya geldiğimizde şahsa ait olan 170 kovanı ayrı ayrı elden geçirdik. Kovanlarda arıların olmadığını ve ölü arıların bile kovanda gözükmediğini, arıların kovanları terk ettiğini görüyoruz. Kraliçe arının sadece yalnız kaldığı için işçi ve işçi arılar tarafından da beslenmemesi sonucunda o da peteğin üzerinde donuk olarak kalmış. Biz bu işin araştırılması için uzman arkadaşlarımızla buraya gelerek incelemelerde bulunduk. Arı ölümlerinin sebeplerini de şu an itibari ile bilemiyoruz. Almış olduğumuz numuneleri Erzurum Bölge Laboratuvarına ve Hacettepe Üniversitesi Fen fakültesi Biyoloji Bölümüne göndereceğiz. Buradan alınan sonuçlara göre arı ölümlerinin sebeplerini öğrenmiş olacağız"