Göleli Gazeteci Erdal Durak’ın üç yıl önce kamuoyunun bilgisine sunduğu ‘Kura’nın suyunu Çalacaklar’ adlı haber üzerine kamuoyunda üç yıldır tartışılan konu biraz daha geniş bir çerçevede ele alınarak ARDAHAN’DA ÇEVRESEL RİSKLER VE HES’LER konulu panel düzenlenerek tartışıldı.
Ardahan Dursun Akçam Kültür Merkezinde 18 Mayıs 2013 Cumartesi yapılan panele ilgi oldukça yoğun oldu. Ardahan’ın geleceği adına önemli bir organizasyon olan Panelde konuşmacı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Beyza Üstün, Ardahan Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker ve Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Kamile Kaya yer aldı.
Ardahan’ı ve doğayı seven duyarlı kişilerin katıldığı panelde bölgede yaşanan çevresel sorunlar ve risklere ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı panelde, ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, ARÜ’den arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları Çıldır Gölü ve Kura Nehrine ilişkin çalışmayı anlattı ve Hem Çıldır Gölünün ve hem de Kura Nehrinin çeşitli kaynaklardan kirlendiğini, bu kirliliğin tehdit edici düzeye geldiğini ve önlenebilir olmasının acil önlem alınmasına bağlı olduğunu vurguladı.
Sunum da dikkat çeken hususlardan biri Kura Nehrindeki çamurlarda tespit edilen Arsenik (Zehirli bir madde) düzeyinin olağanüstü yüksek değerde tespit edilmiş olmasıydı.
İkinci Sunumu Prof. Dr. Beyza Üstün yaptı. Prof. Üstün, şirketlerin karı için, HES’ler, Maden Ocakları, Taş Ocakları ve benzeri faaliyetlerle doğanın nasıl yağmalandığını, insanların ve diğer canlıların yaşam alanlarına hukuksuz acımasız bir saldırı olduğunu ve bunun geri dönülemez tahribatlar ve yok oluşlara neden olduğunu örnekleriyle ve bilimsel verilerle anlattı.
Prof. Üstün, tüm bu faaliyetlerin yapıldığı yerlerde yaşayan insan ve diğer canlılara hiçbir katkısının olmadığını, insanların yaşam standardına hiçbir iyileştirme getirmediğini örneğiyle anlatırken Rüzgar ve Güneş enerji sistemlerinin de HES’ler gibi ‘ temiz enerji, doğaya zararsız enerji’ diye sunulmasının nasıl bir yalan olduğunu panelistlere anlatarak, son dönemde, Orman Kanunu, Mera Kanunun ve bir çok yönetmelikte değişiklik yapılarak bu saldırılara yasal zemin oluşturulduğunu ve son olarak suyun metalaştırılması için Su Kanunu yasa tasarısının hazırlandığı ve halka getireceği olumsuzlukları, dünyadaki örnekleriyle anlattı.
Son konuşmacı olan Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Kamile Kaya ise bölgelerindeki ve diğer yerlerdeki HES’lere karşı verilen ve başarılı olunan mücadeleleri anlattı. Slaytlar eşliğinde yapılan anlatıların peşine izleyicilerinde, gerek sorular sorarak ve gerekse katkı sunup önerilerde bulunarak panele aktif katılımları, yapılan panelin devamında Ardahan’da yeni bir dernek veya platform oluşturulması yönünde eğilim oluşmasına neden oldu.
Panelin organizasyonunu yapan ve yöneten İl Genel Meclisi Üyesi Nejdet Kanbir ise bundan sonrası için ümitli olduğunu ifade ederek panele katılan herkese teşekkür etti.
(Haberin görüntüsü ve detaylarını Kuzeyanadolu Gazetesi’nin Ardahan TV bölümüne izleyebilirsiniz.)
Haber Foto:Özkan Karakaya ve Talip Şahin Şirin