Geçtiğimiz hafta Ardahan’a gelerek bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunan Çetin, Ardahan’da gördüğü bazı sıkıntıları gazetemize aktardı.
Çetin, Türkiye’de hayvancılık konusunda milli politikaların geliştirilmesi, üreten ve kendine yeten bir ülke olma konusunda ilerlemesi gerektiğini belirtti.
SOMUT ADIMLAR ATILMASI LAZIM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Ardahan’da gerçekleştirdiği ziyaret ve incelemelerin hayırlı sonuçlar getireceğine inandığını aktaran Çetin, özellikle Ardahan’da tarım ve hayvancılığın ciddi kan kaybettiğini söyledi.
İthal et başta olmak üzere, tarım ve hayvancılık konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Çetin: Türkiye'de yeterli düzeyde hayvan varlığı olduğuna inandığına değinerek şunları söyledi.
TEŞVİK VE DESTEKLEMELER ARTTIRILMALI
“Devlet son birkaç yılda çok ciddi anlamda üretimle ilgili teşvikler veriyor. Herhangi bir hayvan kıtlığı ya da azlığı olacağı düşüncesinde değilim. Türkiye’de küçük ve büyükbaş hayvan sayısının ve verimin arttırılması için bazı adımlar atılabilmelidir. Öncelikle süt fiyatlarının iyileştirilmesi lazım, süt fiyatları iyileştirilirken devletin bu konuda katkısının arttırılması ve meracılık sisteminin geliştirilmesi, meraların ıslah edilmesi ve kaba yem ihtiyacının karşılanması hayvancılığımızı iyi bir noktaya getirecektir. Bu önlemler özellikle hayvan sayısının arttırılması bakımından önem taşıyor. Türkiye’de hayvancılık konusunda milli politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Üreten ve kendi kendine yeten bir ülke olma konusunda ilerlememiz gerekiyor. Şu anda da yapılan hayvancılığı teşvik edici desteklemelerin biraz daha arttırılması ve rantabl çalışılması konusunda ve devlet ile üreticinin elbirliği ile çalışması gerekiyor” ifadesini kullandı.
AİLE İŞLETMECİLİĞİ ÖNEMLİ, İTHAL ETTEN VAZGEÇİLMELİDİR
Özellikle ithal etten vazgeçilmelidir diyen Çetin, aile işletmeciliğin önemine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ardahan İlimizde ve Türkiye'de hayvancılığın büyük oranda küçük aile işletmeciliği şeklinde yapıldığını, bundan dolayı desteklemede küçük aile işletmelerine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyorum. İşin çözümü desteklemede, üretici desteklensin ki ürün artsın, ürün artıkça tüketici de ucuz fiyata et ve süt alsın. Tüketicimizin ucuz et yemesinden yanayız. Son günlerde televizyon ve gazetelerden gördüğümüz ucuz et politikası çok kısa süreli bir politika. Bu hiçbir zaman tüketicimizi memnun etmeyecektir. Çok kısa bir süreli bir uygulama. Dönüp baktığımızda üreticimizi çok zor günler geçirileceğini görüyoruz. Maksat ucuz et veya süt satmaksa bunun yolu da üreticiye verilen süt parasına bağlı. Üreticiye verilen süt fiyatlarının aynı fiyatta kalması sektörün belini bükmekte. Biz hep söyleriz: Ana olmadan, Dana olmaz diye. 3 yıldan beri 3 yıldan sütün aynı fiyatta kalması et fiyatlarının da yukarı çıkmasına sebeptir. Bu zamanda uygulanan yanlış bir politika. Yurtdışından gelen etler yerli üreticimizin önünde bir duvar gibi. Biz dışarıdan değil, kendi üreticimizden alış yapmamız lazım. Bunun yolu da herkesin bildiği gibi yerli üreticinin desteklenmesinden geçer. Yerli üreticilerimiz desteklenmezse bu yıl 40-50 TL’ye yenilen et, yakın zamanda 70-80 TL’ye almak zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.
VALİ BİLMEZ ARDAHAN İÇİN BİR ŞANSTIR
Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez’in çalışmalarını yakından takip ettiğini de açıklayan Çetin, “Vali Bilmez, saha çalışmalarını uzun zamandır yapmaktadır. Vali Bilmez Ardahan için bir şanstır. Ardahan’ın sorunlarının ne olduğu konusunda uzun zamandır tespit çalışmalarını sürdürüyor. Asıl bundan sonra nelerin yapılacağı konusunda somut adımların atılması gerekmektedir. Sorunlarımızı birlik beraberlilik içinde çözmek için ortak akılla hareket edip kentimizin kanaat önderleriyle çeşitli toplantılar düzenleyip sorun ve sıkıntılarımızı tartışmalıyız” ifadesini kullandı.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: