Yaklaşan Yerel seçimler öncesi aday adayları da ortaya çıkmaya başladı. Göle merkezde önemli bir potansiyeli bulunan Cumhuriyet Halk Partisinde (CHP) Belediye seçimlerinin ilk aday adayı ortaya çıktı. İlçenin sevilen simalarından Çetin Aşula CHP’den Belediye Başkanlığına aday olduğunu açıkladı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Adayı Çetin Aşula, “Kendine ve geleceğine güvenilir insanlarla dolu olan gelecekte ki Göle’ye onun yerel yönetimine selam olsun” diyerek Halkın iradesinin yansıdığı özlenen yerel yönetime Göle belediyesine aday olduğunu duyurdu.
Aşula açıklamasında şunlara yer verdi: “ Yerel yönetimler insanlık tarihinin en eski yöntem biçimleri olarak tarih sayfalarında yerini almışlardır. Çünkü iktidarın yan kuruluşları olarak ikame edilenlerde olmuştur halkın özlemlerini temsil edenlerde olmuştur.
Halkın özlemleri temsil edenler de antik cağda birçok şehirde özellikle İyon ve Grek yerleşim yerlerinde bu durum bariz olarak gözlemlenmiştir.
Bu yöntemlerin temel ilkesi yerelde ki halkı birleştirmek güçlü bir iktidara karşı halkın gerçek temsilcisi olma şeklinde olmuştur.
Yerel demek kendi öz kültürü yaşam tarzı farkları yapısı gelenek göreneği ile kendine has bir yapı olma demekti uzun yıllar boyunca aynı üretim tarzı içinde yoğrulup aynı sokakları ve aynı mekanları kullanan komşuluk ilişkileri olan tasadan ve kederden beraber olan insan toplulukları yaşadığı yerleşim yerlerinde bütün sorunlar ortaktır ve çözümleri de ortak olmak zorundadır.
Yaşadığımız kentlerin temiz tutmayı doğasını korumayı planlı bir yapılaşmayı başarmayı hepimiz isteriz hiç kimse çamur deryasında veya toz toprak içinde yaşamak istemez.
Ancak yaşam sadece yollarla binalarla ve araç gereçle ibadet değildir her şeyden önce insan sosyal bir varlıktır. Sadece karnını doyurmak istemez aynı zamanda beynini doldurmak ruhunu dinlendirmekte ister dolayısıyla insan ihtiyaçları hem maddidir hem de bilinç ürünlerinden kaynaklanan maneviyattır. Bunların yanı sıra kendi dışımızda ki canlıların hayatlarına ve doğaya ortamlarına karşı duyduğumuz sorumluluktur yani korumacılık
Tertemiz kentlerde yaşamak geniş cadde ve ya bulvarlarda gezinip de mağazalarda ışıl ışıl vitrinleri seyretmek her türlü zevk eğlence veya alış veriş merkezinde zaman tüketmek konforlu binalarda yada güvenlikli sitelerde oturmak günümüzde bir çok insanın karşı koyamayacağı şeylerdir.
Bu yaklaşımlardan ötürü insanların bir kısmı yerel yönetimlerin fiziki yaptırımcı yönünü görmek isterler ve talepleri bu yönden geliştirirler.
Seçmenin bu algısını iyice anlayan ve seçmenin nabzını tutan merkezi iktidarlardan ilçe veya beldeleri şantiyeye çevirerek fiziki belediyeciliği doruk noktasına çıkarılan kazılar yollar sürekli sökülen kaldırımlar hiç bitmeyen alt yapı çalışmaları iki de bir delinen asfaltlar günün en olmaz saatlerinde yapılan çöp toplama faaliyetleri insanları canından bezdirirken iktidar korsanları tarafından hep aynı nakarat tekrarlanır.
Bekleyin sonunda her şey güzel olacak orta sınıfların yaşamlarını kolaylaştırmak değildir sistemi devreye sokarak bir çok işlemi hem basite indirgemek rutin temizlik faaliyetleri ve gıda denetimleri yapmak iş ihtiyaçlarına dönük çözüm yolları aramak bir yerel yönetim tüzel yanını karakterize eden bütün bunlar merkezi iktidarın yerel yönetimler yasası konularında veya icra kararlarında yeterince belirtilmiştir ve resmileşmiştir.
Devlete ait olan her şey ve yapılması gereken her şey bizzat devlet kendisi tarafından yerel yönetimlere dikta ettirilmiştir.
Oysa yerel yönetimlerin bir de halkçı ve de yerel yanı vardır. Öncelikle bütün halkı birleştirmek gerek, çünkü bütün halkın ortak yönetimidir. istihdam sorunudur, sağlıklı konut edinmek eğitimde önleyici sağlık hizmetlerinde kültürel çatının yükseltilmesi de yakalamaya yüz tutar farkların değerlerin korunması ve belediyeciliğin tarif eden bizlere öz veri ve dayalı çıkar ilişkilerinin buharlaştığı saygı sevgi ve öz güven dayalı ortamlarda boy verecek yardımlaşma dayanışma duygusu geliştiği her yerde kooperatifleşme gelişebilir ve buda sosyal belediyeciliği alt zeminini oluşturabilir.
Belediyeler merkezi yerlerde soğuk taş binalarda ibaret olmamalı. Belediye Başkanı ile meclis üyeleri ve çalışanlar ile bütün yerel yönetimler halkın beyninde bilincinde ve yüreğinde olmalıdır fevkalade alt yapılar ve müreffeh binalar tek başına insanları mutlu edemez.
Çocuklarımız sokaklarda çıkıp oynamaya başladıkları anda itibaren hijyen ve güvenilir sorunlar başlar parklarda konularda yada sokaklarda oyun oynayan çocukların her şeyinden hepimiz mesulüz orta yaş düzeyinde ki insanların yada gençlerin kaynaşıp yaşayabilecekleri kültürel ortamların hazırlanmakta bizlerin görevidir. Bütün toplum alışkanlıklarına tavır koymak için ahlaki kriterler yükseltmemiz gerekmektedir.
İnsan aç kalınca binaları ve yolları yemezler su kaynakları tükenince ya da kirlenince toprak verimliliğini kayıp edince süslü mağazalar ve dev alış veriş merkezlerinin hiç bir anlamı olmaz yıllarca çocuğunun eğitimine yatırım yapan ve umut bekleyen anne babaların başarısız eğitim politikaları yüzünden yüksek eğitim hakkı kazanamayan yada okul bitirse bile hiç bir işe yaramayan diplomalara bakarak çocuklarına diyecek neler olabilir.
Umut beslemek özlemek ve istemek eğitime yatırım yapan önleyici sağlık hizmetlerini uygulayan kadının zeminin başta olmak üzere istihdam sahaları geniş tutan kooperatifçilin ruhunu özendiren şiiri tiyatroyu kitap okumayı müzik doyasıya bir şenlik havasında insanlara sunan yerel üretim dinlemeleriyle ulusal ve uluslar arası dayanışma dinamikleriyle harmanlayıp geliştirmeye çalışan ekoloji sistemi bozmayıp aksine koruyan tertemiz sokakları kendine ve geleceğine güvenilir insanlarla dolu olan gelecekte ki Göle ye onun yerel yönetimine selam olsun bu uğruda ter döken ve dökmeye devem edecek olan bütün herkese selam olsun.”
Yorumlar 2
Kalan Karakter: